Back to top

Pácban vannak az élelmiszer-hamisítók

Ezentúl pillanatok alatt kiderülhet, hogy a boltokban, a piacon, vagy éppen az utak menti bódékban árult kalocsai fűszerpaprika, szabolcsi alma, makói vöröshagyma és egyéb élelmiszer, valóban a nevében szereplő helyről származik, vagy csak ezt akarják elhitetni, hogy kelendőbb legyen a portéka.

Pirospaprika és fokhagyma
Pirospaprika és fokhagyma
Fotó: BNE

Az új termőhely azonosító módszert a Bálint Analitika Kft. fejlesztette ki. Ennek segítségével kiszűrhetőek azok az élelmiszerek, amelyek csak az árcédulájuk szerint származnak egy-egy nevezetes és a minőségükre garanciát jelentő területről.

Piacon kínált őszibarack
Piacon kínált őszibarack
Fotó: BNE
A projekt csaknem 900 millió forintból valósult meg. Ebből 499,64 millió forint az állami támogatás, amelyet pályázati úton nyert el a Bálint Analitika Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. 

A fejlesztés eredményét szabadon felhasználhatják a hazai intézmények

- szögezte le Bálint Mária, Bálint Analitika Kft. ügyvezetője. A termőhely azonosítását talajban található fémek, félfémek, ritkaföldfémek és nem fémes elemek izotóparányai segítik, de szükség van egy megközelítőleg 170 millió forintba kerülő műszerre is.

Az új módszert kidolgozó cég vezetője hangsúlyozta, hogy napjaikban a mezőgazdasági termékek eredetének azonosítása a termék csomagolásán feltüntetett „származási hely” megjelöléssel történik. Ám ez lehetőséget ad arra is, hogy a például Kínában termesztett fokhagyma Magyarország területén történő átcsomagolásakor származási helyként hazánkat tüntessék fel.

Bálint Mária szerint -  

Turistáknak kínált fűszerpaprika ( a fotó illusztráció)
Turistáknak kínált fűszerpaprika ( a fotó illusztráció)
Fotó: BNE
fejlesztésük nyomán olyan szolgáltatás jöhet létre, amely segítséget nyújt egy-egy termék valódi termőhelyének beazonosításában, a hamis termékek kiszűrésében, és objektív alapokra helyezheti az oltalom alatt álló eredet megjelölést is.

Ez utóbbi az Európai Unióban használt védjegy, amely egy-egy különleges mezőgazdasági termékekről tanúsítja hogy az előállítása, feldolgozása és elkészítése egy pontosan meghatározott földrajzi területen, elismert módszerek alkalmazásával történt.

A származási hely azonosítására kifejlesztett új vizsgálati módszerből azonban nem csak a mezőgazdaság, hanem a bűnüldözés és a geológiai kutatás is profitálhat.

A többi között megállapítható az is, hogy azonos kábítószerforrásból származnak-e a lefoglalt drogok, vagy több különbözőből. Sőt a termálvíz-, és az olajrétegek azonosítására is felhasználható a módszer. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – kenyér, kifli, zsömle, sütivég

A világ fele éhezik vagy alultáplált, a másik fele meg kövér és állandóan fogyókúrázik. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentése a pazarlás mérséklésével kezdődik A pazarlás vagy a takarékosság pedig a konyhában kezdődik.

Új stratégiával teljes körű mezőgazdasági megoldásokat kínál a BASF

Új fejezet nyílt a BASF életében, amikor megvásárolta a Nunhems nemesítőcéget – növényvédőszer-gyártóból a teljes mezőgazdasági palettát lefedő fejlesztő vállalattá vált, új átfogó stratégiával, mondta a hollandiai Nunhemben rendezett nemzetközi sajtókonferencián Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője.

Minden kilencedik ember éhezik a világon

A FAO október 16-án tartja az Élelmezési Világnapot. Ezen a napon világszerte, mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az éhezésre, az élelmezésbiztonságra, és arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges táplálék is fontos. Az éhezésről folytatott nemzetközi diskurzus egyre inkább a táplálkozás és az élelmiszer­ellátó rendszerek átalakításáról szól.

Tények, amiket tudnia kell az élelmiszer-veszteségről és az ételhulladékokról

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Messe Düsseldorf közös kezdeményezése a SAVE FOOD. A cél, az élelmiszer-veszteség és ételhulladék globális csökkentése: az iparosodott országokban kevesebb élelmiszert értékesítsenek, és a fogyasztók tervezzék vásárlásaikat. Főként az élelmiszeripar figyelmét kívánják felhívni az élelmiszer-veszteségre, amely a jövő egyik fő prioritása.

Az Agrárminisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás leküzdésében

Október 16-a az ENSZ Élelmezési Világnapja, melynek idei mottója: „Tetteink alakítják a jövőt – egészséges táplálkozás az éhezésmentes világért.” Ennek alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárminisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös eseményt tartott Budapesten.

Ha oroszokkal üzletelne, most megteheti

Február 10–14. között rendezik Oroszország legnagyobb élelmiszeripari kiállítását, akit érdekel az orosz piac, annak érdemes ott lennie. Az Agrármarketing Centrum segít a szervezésben, 2020-ban is megépíti a nemzeti standot, amelyen öt-hat kiállítónak tud helyet biztosítani.

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.