Back to top

Pácban vannak az élelmiszer-hamisítók

Ezentúl pillanatok alatt kiderülhet, hogy a boltokban, a piacon, vagy éppen az utak menti bódékban árult kalocsai fűszerpaprika, szabolcsi alma, makói vöröshagyma és egyéb élelmiszer, valóban a nevében szereplő helyről származik, vagy csak ezt akarják elhitetni, hogy kelendőbb legyen a portéka.

Pirospaprika és fokhagyma
Pirospaprika és fokhagyma
Fotó: BNE

Az új termőhely azonosító módszert a Bálint Analitika Kft. fejlesztette ki. Ennek segítségével kiszűrhetőek azok az élelmiszerek, amelyek csak az árcédulájuk szerint származnak egy-egy nevezetes és a minőségükre garanciát jelentő területről.

Piacon kínált őszibarack
Piacon kínált őszibarack
Fotó: BNE
A projekt csaknem 900 millió forintból valósult meg. Ebből 499,64 millió forint az állami támogatás, amelyet pályázati úton nyert el a Bálint Analitika Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. 

A fejlesztés eredményét szabadon felhasználhatják a hazai intézmények

- szögezte le Bálint Mária, Bálint Analitika Kft. ügyvezetője. A termőhely azonosítását talajban található fémek, félfémek, ritkaföldfémek és nem fémes elemek izotóparányai segítik, de szükség van egy megközelítőleg 170 millió forintba kerülő műszerre is.

Az új módszert kidolgozó cég vezetője hangsúlyozta, hogy napjaikban a mezőgazdasági termékek eredetének azonosítása a termék csomagolásán feltüntetett „származási hely” megjelöléssel történik. Ám ez lehetőséget ad arra is, hogy a például Kínában termesztett fokhagyma Magyarország területén történő átcsomagolásakor származási helyként hazánkat tüntessék fel.

Bálint Mária szerint -  

Turistáknak kínált fűszerpaprika ( a fotó illusztráció)
Turistáknak kínált fűszerpaprika ( a fotó illusztráció)
Fotó: BNE
fejlesztésük nyomán olyan szolgáltatás jöhet létre, amely segítséget nyújt egy-egy termék valódi termőhelyének beazonosításában, a hamis termékek kiszűrésében, és objektív alapokra helyezheti az oltalom alatt álló eredet megjelölést is.

Ez utóbbi az Európai Unióban használt védjegy, amely egy-egy különleges mezőgazdasági termékekről tanúsítja hogy az előállítása, feldolgozása és elkészítése egy pontosan meghatározott földrajzi területen, elismert módszerek alkalmazásával történt.

A származási hely azonosítására kifejlesztett új vizsgálati módszerből azonban nem csak a mezőgazdaság, hanem a bűnüldözés és a geológiai kutatás is profitálhat.

A többi között megállapítható az is, hogy azonos kábítószerforrásból származnak-e a lefoglalt drogok, vagy több különbözőből. Sőt a termálvíz-, és az olajrétegek azonosítására is felhasználható a módszer. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Koronavírus: több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Elérkezett az élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallások beadásának utolsó hete

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az élelmiszerlánc-szereplők többségének 2020. május 31-ig kell benyújtania a 2020-as felügyeleti díjbevallását. Mivel idén a jogszabályban előírt határidő munkaszüneti napra esik, a bevallások a következő munkanapon, tehát június 2-án még beadhatóak.

Kampány indult a burgonyatermelők és felhalmozódott készleteik megmentésére Belgiumban

A turizmus koronavírus-járvány okozta leállása, a sütödék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt felhalmozódott mintegy 750 ezer tonna burgonya és a termelők megmentése érdekében az ország szimbólumának számító sültkrumpli fogyasztását serkentő kampányt indítottak helyi civil szervezetek Belgiumban - közölte a belga sajtó hétfőn.

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Ne engedjenek a tisztességtelen nyomásnak a beszállítók, a kamara és a törvény is védi őket!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több áruházi beszállítótól kapott jelzéseket: azt tapasztalják, hogy egyes áruházláncok az általuk fizetendő különadót a mezőgazdasági- élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni. A NAK felhívja az áruházláncok figyelmét arra, hogy törvényesen, tisztességesen járjanak el beszerzéseik során.

Tízezer tonnánál is több műanyagot kell jövőre helyettesíteni a csomagolószakma érdekképviselete szerint - frissítve

Éves szinten több mint tízezer tonnányi terméket érinthet az egyszer használatos műanyagok küszöbön álló magyarországi tilalma - hívta fel a figyelmet a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) kedden. Frissítés: Az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslatot visszavonták.