Back to top

Brexit és klímaváltozás: bajban a britek

Rövidtávon a Brexit, hosszútávon a klímaváltozás miatt kerülhet veszélybe Nagy-Britannia élelmiszerellátásának egy jelentős része – véli a brit parlament szakbizottsága, amely válaszlépéseket követel a kormánytól.
Az Egyesült Királyság frissélelmiszer-importjának hozzávetőleg ötöde származik olyan területről, amelyet a klímaváltozás hatásai komolyan fenyegetnek, ez pedig veszélybe sodorhatja az érintett térségek beszállítási képességét, és ezen keresztül a britek élelmiszerellátását

– áll a brit parlament környezetvédelmi bizottsági jelentésében, amelyet a Guardian szemléz. Az anyag hozzáteszi: ez végső soron a britek étrendjét és egészségét is hátrányosan érintheti.

A bizottság felszólította a kormány tagjait, hogy dolgozzanak ki világos tervet arra nézve, hogy hogyan lehetne biztosítani az Egyesült Királyság élelmiszerellátását, és hogy egyáltalán felmérjék a kockázatokat.

Jelenleg Nagy-Britannia élelmiszerfogyasztásának mintegy 40 százaléka származik importból, ez pedig már a közeljövőben nagy áremelkedést és ellátási zavarokat szenvedhet el egy megállapodás nélküli brit kilépés, az úgynevezett no-deal Brexit esetén. Mary Creagh, a bizottság elnöke kifejtette: Nagy-Britannia élelmiszerellátási krízissel néz szembe, miután nem világos, hogy a jövőben milyen pozíciót tölt be a szigetország az Európai Unióval kapcsolatos kereskedelmi kapcsolataiban.

Mind a közvetlen veszélyt jelentő Brexit, mind pedig a hosszabb távra elnyúló klímaváltozás miatt bajban van a britek élelmiszerellátása

– állapítja meg a bizottság jelentésében. A helyzetet csak tovább súlyosbítja, hogy Nagy-Britanniára is jellemző az egész világon tapasztalható élelmiszerpazarlás - teszi hozzá a Guardian.

Forrás: 
Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – kenyér, kifli, zsömle, sütivég

A világ fele éhezik vagy alultáplált, a másik fele meg kövér és állandóan fogyókúrázik. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentése a pazarlás mérséklésével kezdődik A pazarlás vagy a takarékosság pedig a konyhában kezdődik.

Összegereblyézné a lehullott leveleket? Ne tegye!

Benne vagyunk az őszben, hullanak a falevelek, és mi rendszeretetből vagy csak az elvárások miatt szorgalmasan összegereblyézzük, bezsákoljuk, és kerül a hulladékba. Környezetvédők szerint ez nemcsak saját magunkra, de az egész bolygóra nézve káros.

A kengurukat lelövik, ugye?

Megosztó témáról, a kenguruk ausztráliai kilövéséről közölt cikket a The Guardian. Ausztrália száraz, elsivatagosodó területein éheznek a kenguruk. A kenguruállományt öt évvel ezelőtt 50 millióra becsülték (az összesítésben a négy legnagyobb faj szerepelt) , azonban a felmelegedés, és a kevesebb élelem miatt 2018-ra 42 millióra csökkent a számuk.

Pénzt kapnak a holland gazdák, ha nem tartanak sertést

A holland kormány 180 millió eurót irányzott elő a jövő évi költségvetésből, amelyből azok a sertéstenyésztők részesülnek, akik kivonulnak a termelésből.

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Katasztrofális munkakörülmények a német vágóhidakon

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai vágóhidakon számos súlyos szabálytalanságot tártak fel a munkavédelmi ellenőrzések során – számol be róla a Süddeutsche Zeitung.

Rövid a határidő, ne késlekedjenek a hiánypótlással!

A Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte valamennyi érintett baromfitermelőnek az idei állatjóléti támogatások első negyedéves kifizetési kérelmeihez kapcsolód hiánypótlási felhívásokat. A dokumentumok pótlására nincs sok idő – figyelmeztet a szakmai szervezet.

Idén 400 milliárd lehet az agrárberuházás

Jól növekszik a kkv-hitelállomány, ezen belül pedig egyre jelentősebb az agrárvállalkozások hitelfelvételi kedve – hangzott el csütörtökön az Erste Bank rendezvényén Hajmáson. Az eseményen díjazták a bank hűséges somogyi ügyfeleit is.

Sokba kerül a növényútlevél

A december 14-étől bevezetésre kerülő növényútlevél miatt 0,7-0,8 fonttal kerülhet majd többe egyetlen cserép primula Nagy-Britanniában. Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

A műhús az elfogadás felé vezető úton

Pszichológusok vizsgálják a műhúsok fogyasztásának hajlandóságát. Azt állítják, jó úton haladunk az elfogadás felé. Minden fejben dől el…