Back to top

A finnek szerint az EU-nak bojkottálni kéne a brazil marhahúst az Amazonasért

Mika Lintila finn pénzügyminiszter szerint az EU-nak meg kéne szüntetnie a brazil marhahús és szója importját az Amazonas erdőtüzek miatt.

Mika Lintila finn pénzügyminiszter múlt hét pénteken egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy

az Európai Uniónak meg kellene akadályoznia a marhahús behozatalát Brazíliából és fontolóra kéne vennie a szójabab importjának felfüggesztését is, azért, hogy nyomást gyakoroljanak a brazil kormányra az Amazonason pusztító tüzek megállításának ügyében.

Tüzek ezrei tombolnak Brazíliában az Amazonas őserdőjében. Különösen súlyosan érintettek a Brazília északi területei, Roraima, Acre, Rondônia és az Amazonas. Bolívia határán is hatalmas tüzek égnek, elpusztítva az ország trópusi erdőit és szavannáit.

A Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe) műholdas adatai szerint a 2019-ben történt tűzesetek 76% -os növekedést mutatnak 2018 azonos időszakához viszonyítva. A hivatalos adatok azt jelzik, hogy Brazíliában az év első nyolc hónapjában több mint 87 000 erdőtüzet regisztráltak - 2010 óta ez a legnagyobb szám - ami, 2018 azonos időszakával összehasonlítva 49 000-rel több.

Az erdőtüzek az Amazonasban gyakoriak a július-októberig tartó száraz évszakban. Ezeket természetesen bekövetkező események, például villámcsapások is okozhatják, ám

szakértők úgy gondolják, hogy ebben az évben a legtöbb tüzet gazdálkodók és fakitermelők indították el növénytermesztés vagy legeltetés céljából.

Finnország, mely az EU ideiglenes elnöke, felkérte az EU hatóságait, arra, hogy „szüntessék meg a marhahús behozatalát Brazíliából” - mondta Lintila múlt hét pénteken egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy ugyanezt fontolgatja a szójababbal is azzal a céllal, hogy növelje a nyomást, így a brazil kormány talán tesz valamit az erdőtüzek ügyében”.

Az Amazonas-medence - körülbelül hárommillió növény- és állatfajnak, valamint egymillió őslakosnak ad otthont - kulcsfontosságú a globális felmelegedés szabályozása szempontjából, mivel az erdők évente több millió tonna szenet nyelnek el.

Forrás: 
reuters.com/bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

Rágcsálóirtó mérgezi a hazai ragadozómadarakat

A nem megfelelően kihelyezett rágcsálóirtók sok ragadozómadár életét veszélyeztetik hazánkban – derül ki a Magyar Madártani Egyesület közleményéből.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Évi 55 milliárd forint kárt okoz a túl sok, vagy túl kevés víz

A Budapesten sorra kerülő Víz Világtalálkozón ezúttal a víz három drámájával (sok, kevés, szennyezett) foglalkoznak a szakemberek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára kiemelten fontos, hogy az eseményen víz- és az élelmiszerbiztonsági szempontból is konszenzusos és kedvező javaslatok, ajánlások, elhatározások szülessenek.