Back to top

A finnek szerint az EU-nak bojkottálni kéne a brazil marhahúst az Amazonasért

Mika Lintila finn pénzügyminiszter szerint az EU-nak meg kéne szüntetnie a brazil marhahús és szója importját az Amazonas erdőtüzek miatt.

Mika Lintila finn pénzügyminiszter múlt hét pénteken egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy

az Európai Uniónak meg kellene akadályoznia a marhahús behozatalát Brazíliából és fontolóra kéne vennie a szójabab importjának felfüggesztését is, azért, hogy nyomást gyakoroljanak a brazil kormányra az Amazonason pusztító tüzek megállításának ügyében.

Tüzek ezrei tombolnak Brazíliában az Amazonas őserdőjében. Különösen súlyosan érintettek a Brazília északi területei, Roraima, Acre, Rondônia és az Amazonas. Bolívia határán is hatalmas tüzek égnek, elpusztítva az ország trópusi erdőit és szavannáit.

A Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe) műholdas adatai szerint a 2019-ben történt tűzesetek 76% -os növekedést mutatnak 2018 azonos időszakához viszonyítva. A hivatalos adatok azt jelzik, hogy Brazíliában az év első nyolc hónapjában több mint 87 000 erdőtüzet regisztráltak - 2010 óta ez a legnagyobb szám - ami, 2018 azonos időszakával összehasonlítva 49 000-rel több.

Az erdőtüzek az Amazonasban gyakoriak a július-októberig tartó száraz évszakban. Ezeket természetesen bekövetkező események, például villámcsapások is okozhatják, ám

szakértők úgy gondolják, hogy ebben az évben a legtöbb tüzet gazdálkodók és fakitermelők indították el növénytermesztés vagy legeltetés céljából.

Finnország, mely az EU ideiglenes elnöke, felkérte az EU hatóságait, arra, hogy „szüntessék meg a marhahús behozatalát Brazíliából” - mondta Lintila múlt hét pénteken egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy ugyanezt fontolgatja a szójababbal is azzal a céllal, hogy növelje a nyomást, így a brazil kormány talán tesz valamit az erdőtüzek ügyében”.

Az Amazonas-medence - körülbelül hárommillió növény- és állatfajnak, valamint egymillió őslakosnak ad otthont - kulcsfontosságú a globális felmelegedés szabályozása szempontjából, mivel az erdők évente több millió tonna szenet nyelnek el.

Forrás: 
reuters.com/bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A 17 millió forintos borjú

50 ezer euróért, mostani euróárfolyamon átszámítva nagyjából 17 millió forintért adott el egy wagyu borjút egy németországi állattartó – számolt be a példátlan szenzációról az agrarheute.com szaklap.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Invazív fajok a vasutak mentén

A biológiai sokféleség riasztó mértékben csökkent az elmúlt években, melynek hátterében a földhasználat változása, az élő szervezetek közvetlen felhasználása, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint az özönfajok térnyerése áll. A Szent István Egyetem fiatal kutatói új adatokkal támasztották alá, hogy vasútvonalak és vadetetők közelében is jellemző az agresszíven terjedő növényfajok térnyerése.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Árutőzsde: enyhe emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Veszélyesen alábecsülték az óceánok mikroműanyag-szennyezettségét

Egy új tanulmány szerint sokkal több műanyagrészecske van az óceánokban, mint zooplankton, ami hatással van a tengeri élőlényekre és a klímaváltozásra is.

Zajlanak a munkák az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban

Folyamatosan szállítják az eszközöket az Országos Iskolakert-fejlesztési Program pályázatán nyert intézményeknek, emellett javában zajlik a kertészeti és pedagógiai mentorálás is – mondta el Nagy István agrárminiszter. Idén újabb 50 óvoda- és 50 iskolakert kialakítását, mentorkertek fejlesztését, valamint az intézmények mentor szerepre történő felkészítését támogatja az Agrárminisztérium.

Tigrisek hurokcsapdában

A tigrisek mintegy 2 millió évvel ezelőtt jelentek meg földünkön, s a Kaszpi-tenger környékétől egészen az orosz Távol-Keletig hatalmas területet népesítettek be. Elterjedésüket nagyban befolyásolta a különböző vadmarha-, szarvas- és disznófajok megjelenése, elterjedése. Úgy tűnik, ez a kétmillió éves történet hamarosan véget ér…

Mindig friss gomba a sátorból

Könnyebb gombát termeszteni, mint értékesíteni – mondja Dancs Kornél, pedig az ő fehér csiperkéi ennek ellenére is kedveltek és keresettek. A vásárlók tudják, hogy nála mindig, egész évben friss árut kapnak.