Back to top

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

Évente a világ lakossága mintegy 1,6 milliárd tonna élelmiszert pazarol el, ez az előállított élelmiszerek egyharmadát jelenti. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában, miközben a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért tűzte zászlajára a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szervezőjeként az Agrármarketing Centrum, hogy a két évvel ezelőtti rendezvényen már nagy sikert aratott kezdeményezést folytatja, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

Az élelmiszerpazarlás megállítása világszerte fontos cél.

Két évvel ezelőtt, a 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni, amelyet az Élelmiszerbank rászorulóknak, elsősorban gyermekes családoknak juttatott el.

A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik, így több tonna élelmiszert mentenek meg a kidobástól. Ehhez csatlakozott az OMÉK, amely nem csupán társadalmi felelősségvállalásból, hanem a klímaváltozás valós veszélye miatt is fontosnak tartja a kezdeményezést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete,

a FAO becslései szerint az élelmiszerveszteség és -kidobás a kibocsátott üvegházhatások mintegy 8 %-ért felel a világon, mivel a lebomló élelmiszer hozzájárul a környezetre káros metángázok termeléséhez.

Ha az élelmiszerpazarlás ország lenne, akkor Kína és az Egyesült Államok után a harmadik helyen állna a szén-dioxid kibocsátás tekintetében. Ráadásul világszerte a termőföldek 28 százalékán termesztenek olyan táplálékot, amelyek végül sohasem jutnak el a fogyasztókhoz. Ezzel nem csak a megtermelt étel megy veszendőbe, hanem minden erőforrás, amellyel a földet megművelik.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ös indulása óta több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 32 milliárd forintot.

2018-ban az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 000 emberhez jutottak el.

A tavalyi évben több mint 11 ezer tonna kidobásra ítélt élelmiszert juttatott el az Élelmiszerbank hátrányos helyzetű családokhoz, gyermekekhez, fogyatékkal élőkhöz, idősekhez, hajléktalanokhoz.

A 79. OMÉK zárónapján a szervezet önkéntesei és az Agrármarketing Centrum munkatársai összegyűjtik a megmaradó, fogyasztható, bontatlan csomagolású – elsősorban tartós – élelmiszereket, amelyeket a vásár utáni napokban az Élelmiszerbank juttat el többek között idősotthonoknak, gyermekotthonoknak, fogyatékkal élőknek vagy nagycsaládosoknak.

A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatják fel az élelmiszert.

Az Agrármarketing Centrum számára fontos cél valósul meg ezzel, hiszen nem csupán a segítő cselekedet elterjesztését, hanem az élelmiszerpazarlás visszaszorítását támogató tudatos magatartás népszerűsítését is felvállalja ily módon a szervezet. Az élelmiszerek jótékony célú hasznosításával várhatóan számtalan családnak és gyermeknek szerezhetnek örömöt a kiállítás résztvevői.

OMÉK 2019 - jótékony célra fordítják a megmaradt élelmiszert

 

Forrás: 
AMC sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

A ricapirítótól a Kunsági Édenig

Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem. Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína azzal a céllal, hogy száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban védelmet biztosítson azok jogtalan használatával és a termékutánzatokkal szemben - közölte az Európai Bizottság hétfőn az MTI szerint.

Import húskészítményt hívott vissza a forgalomból a Nébih

Visszahívta a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Bio Münchner Weißwurst megnevezésű fehér kolbászt.

Tengeri hulladékból csinálnának fehérjeforrást a tudósok

Partra vetett hínár, algák, tengeri biohulladék és kagylóhéj: tudósok egy csoportja egy újfajta módszerrel tengeri hulladékból készítene értékes termékeket.