0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Forró volt a hangulat a csikóchampionátuson

Az augusztus 20-án megrendezett tattersalli eseményen nemcsak a nyárias időjárás miatt volt forró a levegő, hanem azért is, mert az ország legkiemelkedőbb csikóit vártuk az MSLT rendezvényére.
Tíz éve tart a Magyar Sportlótenyésztők és Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületének küllemi bírálatából és showbemutatójából álló magas szintű versengés a tenyésztők körében, melyre anyjuk alatt lévő csikók, mének és kancák egyaránt jelentkezhetnek.

Egy rendezvény attól lesz komoly, hogy komolyan is veszik! Így is tették a jelenlevő tulajdonosok, akik már hónapokkal ezelőtt megkezdték a felkészítési munkájukat. Jó volt látni a sürgést-forgást, ahogy a reggeli órákban betértünk az istállóba. Sokan már előző nap megérkeztek a helyszínre, hogy felvezetni kívánt kancájuk és csikójuk kipihenten tudja megmutatni legjobb formáját a Nemzeti Lovarda fő tribünje előtt. Ezek a csikók egy kicsit a mi gyerekeink, hangzott el a pálya széléről. Valóban úgy izgultak a tenyésztők, mintha az első farsangi bálban lépne fel valamelyik szeretett gyerekük.

Fodrászüzletben ritkán látni ennyi eszközt, amivel szépítették a csikókat a jelen levő felkészítők. Mindezt a jó ízlés határán belül, a szabályokat betartva,

de abszolút a nyugati trendet követve tették. Mindenkin egyaránt nagy volt a nyomás, aki részese volt a rendezvénynek. Folyamatosan jelent meg a hír a közösségi médiában, zakatoltak a gépek a két profi fotós, Somogyvári Anett és Hajdu Krisztina kezében. Ott volt kamerájával Pintér András operatőr is, aki egy szakmai film anyagát forgatta, és élő közvetítést biztosított a WBFSH tagszervezetéhez méltóan a nemzetközi ClipMyHorse Tv.

Az öt főből álló bírálóbizottság – Bazsó Gergely, Botka Ferenc, Czuczi István, Faluhelyi Tibor, Pataki Gergely – döntötte el a 40 csikó sorrendjét. Külön értékelték a kancacsikó, illetve a méncsikó kategóriát. Az esemény szakkommentátora a pedigrék és a lovak nagy ismerője, Szebényi Dániel volt, ő mutatta be a lovakat a népes közönség előtt.

Kicsit tanakodtunk a rendezvény megkezdése előtt, hogy a bírálati szempontok közé a származás milyenségét is figyelembe vegyük- e, de az itt bemutatott állományban „csak” csúcspárosítások voltak megfigyelhetők.

Így maradt a korábban megszokott bírálati lap a karakterrel kiegészítve. Csirke Béla, aki többször is megmutatkozott az MSLT rendezvényén Bridget nevű kancájával – mellyel fia, Csirke László versenyzett korábban –, most úgy gondolta, hogy elhozza a közönség elé Charlotte nevű kancacsikóját a korábbi champion mén, Cicero IC és Colin (Colonado) párosításából. Az ötlet és a felkészítés olyan jónak bizonyult, hogy az ünnepélyes díjátadón neki gratulált Dallos Gyula miniszteri biztos és dr. Jármy Miklós, az MSLT elnöke az első helyezéshez. A reserve champion a most igen keresett Chaccon Blue apától (Chacco-Blue, Chambertin) Timpex Céda (Stolzenberg, Stakkato) kanca után született, Timpex Princess névre keresztelt csikó lett. Tulajdonosa, Tarbály István örülhetett a kitüntetésnek. A figyelemre méltó harmadik hely a B-King LSE istálló tulajdonosait illette BK Camesha (PM Casello, Inez – Castor) bemutatásáért. Kancacsikó kategóriában ki kell emelnünk a különdíjazott tenyésztőt, Egervári Attilát, aki nagy gondot fordít arra, hogy általa tenyésztett és kipróbált kancák legyenek az udvarában. A mindenki által jól ismert szakember a legfiatalabb csikót hozta el nekünk a körungra, a Vigo D’Arsouilles apától és Kalimera (Kalimeris D’Ariel) anyától született kéthónapos Vecát.

Jöttek, láttak, győztek – tartja a mondás. Így igazolta az élet Hetzmann Béla és Lóránt Attila közös munkájának gyümölcsét, a méncsikó kategória győztesét, Diamant De Bonheurt (Diamant De Semilly x Coronita – Cornet Obolensky). A reserve championnak kijáró díj Szilágyi Kitti kezében ragyoghatott, aki a családi tenyészetéből Chaconellt (Chacfly PS x Rádiháza Udrarhölgy – Goliath) vezette fel a Nemzeti Lovardában. A kitüntetés úgy látszik, hogy anyáról fiára száll. Miss Nadli F már részt vett korábban egy championátuson, most az ő fiát, Mr. London F-et vezették a díjátadó bizottság elé Kacziba Pál tenyészetéből.

Talán az eseményeket követve mondhatjuk, hogy újra divat lett magyar méneskönyvbe törzskönyveztetni a csikókat.

De a legfőbb oka, hogy az ügyintézés, a rendezvényen való részvétel, a prémiumkanca-támogatás és a lanakeni indulási jog elgondolkodtatja azokat is, akik eddig a külföldi egyesületekhez való kapcsolattartást erősítették. Az MSLT vezetősége ezúton köszönetet mond tagjainak és gratulál a további helyezetteknek, a prémium csikók és a jól felkészített, jól táplált kancák tulajdonosainak, akik megtisztelték közös rendezvényeinket példamutató magatartásukkal, áldozatvállalásukkal. Köszönjük a szimpatizánsoknak, szurkolóknak a tapsot és a figyelmet, 2020-ban találkozunk az újabb rendezvényeken.

Forrás: Pegazus