Egy 28 évet átfogó kutatásból kiderül, hogy a vadonélő gabonafélékben olyan hasznos mutációk vannak, melyek segítenek a növényeknek átvészelni a növekvő hőmérsékletet. Az erről szóló kutatás a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lapban jelent meg.
„A 28 év alatt 28 generációnyi vadonélő gabonát vizsgálva kimutatható volt, hogy
– mondta el a kutatás vezetője, Yong-Bi Fu, a kanadai mezőgazdaságért és élelmiszerekért felelős kormányügynökség egyik tudósa.
Ugyan néhány kutatásban szereplő példány nem élte túl a melegedő klímával járó környezeti változásokat, de voltak olyanok, melyek képesek voltak alkalmazkodni. A tanulmányban 10 Izraelből származó emmer búza populációt használtak. Fu szerint a hőmérséklet emelkedése az elmúlt három évtizedben összesen két Celsius fok volt, ami hasonló mértékű, mint amit a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény is betartatni remél.
Fu kiemelte az Egyesült Királyságban dolgozó tudósok munkáját is, akik betegségeknek ellenálló géneket próbálnak klónozni a vadonélő rokonfajokból.
Ezzel a módszerrel a kultúrnövényekben egy egész sor rezisztenciát lehetne kialakítani.
A kutatásukról szóló eredményeik a Nature Biotechnology című tudományos lapban jelentek meg.
Fu szerint hasonló megközelítéssel a klímarezisztens géneket is át lehetne ültetni az élelmiszernövényeinkbe a vadonélő rokonaikból.
Tavaly a tudósok 100 ezer búzagén helyét azonosították. Ez kulcsfontosságú mozzanat volt az éghajlatváltozásnak ellenálló élelmiszernövény fajták jövőbeni kinemesítéséhez.
Az ENSZ becslése szerint a búzatermesztésnek 2050-re 60 százalékkal kell növekednie ahhoz, hogy ellássa az egyre gyarapodó népességet, mely az előrejelzések szerint 9,6 milliárd lesz.
A tudósok azon dolgoznak, hogy matematikai modellek felállításával azonosítani lehessen azokat a génállományokat, melyek segítségével az élelmiszernövények képesek lesznek a túlélni a klímaváltozást. Reményeik szerint ezek segítségével gyorsabban képesek majd megtalálni például a szárazságtűréshez szükséges géneket.
A legnagyobb veszélyben lévő termények között van a búza, kukorica, rizs és a cirok is, melyek az emberiség által fogyasztott kalóriamennyiség csaknem felét adják.