Back to top

Megújult a kunszentmiklósi falugazdász-iroda

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felavatta a megújult kunszentmiklósi falugazdász-irodáját, ami a térség közel nyolcszáz gazdálkodójának tevékenységét segíti. A kamara falugazdászai számos szakterületen támogatják az országosan mintegy 400 ezer fős tagság munkáját, például 2014 óta több mint 1000 milliárd forint támogatás megszerzésében segítették a gazdálkodókat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) mintegy 400 ezer tagja érdekeinek hatékony képviselete, magas szintű kiszolgálása vezérli.

– Elkötelezettek vagyunk abban, hogy versenyképességük növelését gyakorlatorientált szolgáltatásokkal segítsük, amelyeket folyamatosan fejlesztünk, bővítünk – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a kunszentmiklósi falugazdász-iroda átadóünnepségén.

– Célunk, hogy falugazdászaink igényes környezetben tudják fogadni tagjainkat.

Ezért is – hasonlóan a kunszentmiklósihoz – folyamatban illetve előkészítés alatt van több tucat helyen az országban a falugazdász-irodák korszerűsítése – tette hozzá a NAK elnöke.

Beszédében emlékeztetett a tavaly bemutatott kamarai programjavaslat-csomagra, amelyben a NAK átfogó képet adott a magyar agrárgazdaság kritikus pontjairól, és a problémák megoldására szakmai javaslatokat is megfogalmazott. Ezek közül több ponton, így az öntözésfejlesztés terén is sikerült előrelépni.

– A falugazdászok által végzett vízigény-felmérésre alapozva Bács-Kiskun megyében 6 olyan beruházás is előkészítés alatt áll, amely mintegy 30 ezer hektárral növeli majd az öntözhető terület nagyságát

– hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A NAK gazdatámogató hálózata számos téren segíti a tagságot. A falugazdászok többek közt gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárási káresemények felmérésében, igazolásokat állítanak ki. Emellett egyebek közt ingyenesen végzik az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést – ezzel eddig mintegy egymilliárd forintot spórolva meg az ország gazdálkodóinak. Továbbá a kamara több mint 600 fős kamarai falugazdász-hálózatának aktív közreműködésével 2014 óta több mint 1000 milliárd forint támogatáshoz jutottak hozzá a gazdálkodók.

A kamara célja az is, hogy még inkább segítse a gazdák adminisztrációhoz, bürokráciához kötődő problémáinak megoldását; biztosítsa, hogy csak a termeléssel illetve az értékesítéssel kelljen foglalkozniuk.

A NAK számos szolgáltatást vezetett be a közelmúltban, emellett továbbiakat is tervez. A tagok internetes piackeresőt, területmérési szolgáltatást illetve a gazdálkodási napló kitöltését segítő programot is találnak a kamara honlapján, valamint megújult a NAK növényvédelmi portál. Az elmúlt évben a NAK a tagjainak több mint 50 ezer hektárra készített tápanyag-gazdálkodási tervet, emellett kedvező feltételekkel kínál laboratóriumi talajvizsgálati szolgáltatást. A MOL-NAK partnerkártya segítségével

a kamara tagjai kedvezményesen vásárolhatnak üzemanyagot,

illetve a NAK biztosításközvetítési szolgáltatása előnyös növény-, géptörés- és mezőgazdasági vagyonbiztosítási lehetőséget nyújt. Mindemellett felnőttképzés is szerepel a kamara szolgáltatásai közt, szakma-specifikus ismereteket adva a tagoknak.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarországgal együtt húsz tagállam agrárminisztere utasította el a KAP forrásainak csökkentését

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

Évi 55 milliárd forint kárt okoz a túl sok, vagy túl kevés víz

A Budapesten sorra kerülő Víz Világtalálkozón ezúttal a víz három drámájával (sok, kevés, szennyezett) foglalkoznak a szakemberek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára kiemelten fontos, hogy az eseményen víz- és az élelmiszerbiztonsági szempontból is konszenzusos és kedvező javaslatok, ajánlások, elhatározások szülessenek.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

343 milliárd forint támogatást fizettek ki 2019 első félévében

A NAIK AKI közzétette az agár- és vidékfejlesztési támogatások 2019. első félévi összegzését. Az első félévben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 84 -16 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között.

Megváltozott a KTF-kérelmezés menete

Elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó pontosan tudja, hogy az általa gyártott vagy forgalmazott termék milyen vámtarifaszám alá tartozik, fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező.

Tartálykocsi internetkapcsolattal

Okostelefonos alkalmazáson keresztül kommunikáló, mobil vagy statikusan telepített módon is használható víztartályt hozott forgalomba a francia Beiser kereskedőcég, amihez a korábban már bemutatott, hasonló üzemanyagtartályuk szolgált mintául.

Graffitik a Lila-hegyi-kilátóban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2018. április végén avatta fel és adta át a nagyközönségnek a Nyúl és Győrújbarát községek határában álló Lilahegyi-kilátót. Akkor még csak a tervek, álmok között szerepelt, hogy az építmény még szebb külsőt kaphasson, és a kilátók között egyedül álló módon, éjszaka is látogatható legyen.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

Növelte az erdőtelepítésre adható támogatás mértékét az Agrárminisztérium

Megjelent a Vidékfejlesztési Program „Erdősítés támogatása” című felhívásának módosítása, mely megemelt támogatással és további jelentős kedvezményekkel kívánja ösztönözni a gazdálkodók erdőtelepítési beruházásait.

Veszélyben a vajdasági termőföldek!

Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája. Riasztó mértékben csökken a Vajdaságban található mintegy 1,7 millió hektárnyi termőföld szervesanyag-tartalma. A szakértők figyelmeztetnek, a talaj humusztartalma már három százalék alá esett, ami az optimális határérték.