Back to top

Mi történik? Tömegesen jelölik meg zöld keresztekkel a földeket

A német gazdák tömegesen jelölik meg zöldre festett keresztekkel a földjeiket, hogy így hívják fel a figyelmet a kormány által szeptember elején elfogadott agrárkörnyezetvédelmi törvénycsomag lehetséges negatív következményeire – számol be az Agrarheute és a Die Welt.

A sajtóban csak „Willi gazdaként” emlegetett kezdeményezőhöz már országszerte gazdaszövetségek is csatlakoztak,

hogy az akció keretében a földeken és mezőkön felállított zöld keresztekkel a fogyasztókat is elgondolkoztassák.

Fotó: Facebook, Bauer Willi

Willi gazda szerint a törvénycsomag elfogadása óta „sok mezőgazdasági üzemben félnek, hogy a szántóföldi növénytermesztés és az állattenyésztés nehezebbé, sőt egyes egyedi esetekben csaknem lehetetlenné válik”. A gazda ezért azt szeretné elérni, hogy módosítsák a jogszabályt.

Az akcióhoz csatlakozott Német Gazdaszövetség (DBV) a zöld keresztek felállításán túl további akciókat is kilátásba helyezett, ha a politika tétlenkedne a törvénymódosításokkal. A DBV főtitkárhelyettese, Udo Hemmerling is kiemelte, hogy

a gazdákat nagyon érzékenyen érinti a törvénycsomag keretében elfogadott rovarvédelmi akcióterv, és a kormány együttműködési hajlandóságától függően további akciókat terveznek.

Az agrárkörnyezetvédelmi törvénycsomagot szeptember 4-én fogadta el a német kormány, a jogszabály a mezőgazdasággal összefüggő állat- és környezetvédelmet állítja fókuszba. A csomag része többek között, hogy a közvetlen kifizetések 6 százaléka – ez 75 millió eurót jelent - 2020-ban az EU közös agrárpolitikája második pillérének keretében lesz elérhető, míg ez eddig csak a kifizetések 4,5 százalékát érintette. Az ehhez szükséges törvénymódosítást még idén elfogadhatják. Ez a 6 százalékos arány csak 2020-ra, a jelenlegi KAP-ciklus utolsó évére vonatkozik majd.

Ugyancsak szerepel a tervek között egy önkéntes állami állatjólléti tanúsítvány bevezetése. Ez elsősorban a sertéstartókra vonatkozna, és a pontos kritériumok kidolgozása még folyamatban van.

Az agrárcsomag fontos része a glifozát alkalmazásának 2023-ig történő betiltása.

Az Európai Unióban egyébként elsőként Ausztria tiltotta be az egyes gyomirtók összetevőjeként használt szert idén júliusban.

Forrás: 
Agrarheute/Die Welt

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Egyre kifizetődőbb lehet az öntözés

Az időjárás tavaly is nagymértékben befolyásolta a növénytermelés hozamait, egyre fontosabbá válik az öntözéses gazdálkodás. Tavaly több mint 142 ezer hektár volt vízjogilag öntözhető – áll a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalójában.

Penészgombákkal az aflatoxin ellen - Díjnyertes fiatal tudósok

Az erjesztett takarmányok egyik „ellensége” a penészgomba, amely az egyik leginkább rákkeltő vegyület, az aflatoxin felszaporodásáért felelős. Egy magyar kutatócsoport azon dolgozik, hogy tejsavbaktériumok és más, „jó” penészgombák felhasználásával olyan oltóanyagot fejlesszen ki, amelynek használatával visszaszorítható az aflatoxin-szennyeződés, így a gazdálkodók egészséges takarmányt adhatnak állataiknak.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.