0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

A The Guardian számolt be arról, hogy az NFU szerint a mezőgazdasághoz kötődő károsanyag-kibocsátás háromnegyedét ellensúlyozná az energianövények termesztése során keletkezett szén-dioxod eltárolása.

Az energianövények ezzel Nagy-Britannia második legfontosabb terményévé lépénének elő a búza után.

Az NFU szerint a talaj szerves széntartalmának növelésére ugyancsak szükség van, mint ahogyan a szarvasmarhatartáshoz és a trágyázáshoz kapcsolódó károsanyag-kibocsátást is csökkenteni kell. Nagy-Britanniában az üvegházhatású gázok kibocsátásának 10 százalékáért felelős a mezőgazdaság. ezen gázok túlnyomó többsége, mintegy 90 százaléka az állatállományhoz köthető metángáz és a földekről származó dinitrogén-oxid. A károsanyag-kibocsátás csökkentésében a mezőgazdaság és a repülés jelentik a legnagyobb kihívást.

Minette Batters, az NFU elnöke szerint

a klímasemlegesség 2040-ig történő elérése nehéz, de mindenképpen szükség volt egy ambíciózus tervre, mert egyébként „a társadalom nem bocsát meg a gazdáknak”.

Szerinte a gazdák a legtöbbeknél sokkal jobban megértették, mekkora kihívást jelent napjainkban az éghajlatváltozás. „Mi sokkal több extrén időjárási helyzetnek vagyunk szemtanúi, és ezek jobban is érintenek minket, mert nekünk kint vannak az irodáink” – hangsúlyozta.

Az utóbbi időszakban több tanulmányban is arra mutattak rá, hogy a fejlett országokban drasztikusan csökkenteni kell a vörös húsok fogyasztását az klímaváltozás feltartóztatása és az élővilág megőrzése érdekében.

Az NFU érvelése szerint ugyanakkor a brit marhahúságazat a nemzetközi átlagnál jobban teljesít klímavédelmi szempontból, és kevésbé intenzív a termelés és kevésbé jellemző, hogy a legelők az erdők rovására terjeszkednének.

A marhahústermeléssel kapcsolatban Batters kifejettte, hogy nem terveznek csökkentést, „mert úgy gondoljuk, a termelés szintjének megváltoztatása nélkül is el tudjuk érni céljainkat”. Annak kapcsán, hogy egyre többen önkéntesen is azt választják, hogy kevesebb húst esznek, Batters azt mondta, ez mindenkinél egyéni döntés, de

„a világ más részein igenis van igény a magas minőségű húsra”.

Forrás: The Guardian