0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok az idén a beteg diófa

Az utóbbi időszakban lehullott bőséges csapadék egyrészt kedvezően hat az őszi érésű növények fejlődésére és minőségére, másrészt azonban növényvédelmi vonatkozása is van, hiszen a nedvesség és a tartós harmatképződés segíti a kórokozók egy részének fejlődését. Ugyanakkor számos kártevő is aktív még.

Szőlőben már nemcsak a csemegét szüretelik, hanem egyes korai fajtákat is, ezért itt nehéz bármit tenni a szürkerothadás ellen, viszont a későbbi szüretelésűekben még most is indokolt a beavatkozás, mert az elvékonyodó héjú bogyókat a betegség pillanatok alatt megtámadhatja.

A gyümölcsmolyok közül még most is repül és rakja tojásait az almamoly, a csapdák naponta ötöt-hatot fognak belőle.

Ez már kevesebb, mint korábban, de alkalmas arra, hogy a késői szüretelésű almafajtákat megfertőzze, és tartós tárolásra alkalmatlanná tegye,

mellette pedig utat nyisson a gyümölcsmoníliának. Még van lehetőség mindkét fertőzés elhárítására. Még most sem késő a kalcium pótlása, különösen ott, ahol az idén kevesebbet teremnek a fák, így elkerülhető a gyümölcs foltosodása. A kalciumtartalmú levéltrágyákat a szüret kezdetéig bátran adagolhatjuk a fáknak.

Sok az idén a beteg diófa. A fák egy részén már most alig van levél, aminek a baktériumos és gombás eredetű megbetegedések mellett a napégés is az oka.

A fák alatt már nyár közepén tömegesen lehetett feketedő, rothadó hullott diót látni. Ez a folyamat szeptember elejére fölerősödött

az almamoly és a nyugati dióburoklégy hatására, ez utóbbinak a rajzása még most is tart. A lárvák a burok és a héj között szívogatnak és okoznak helyrehozhatatlan minőségi károkat, a már említett terméshulláson túl. Most rakja petéit a dióaknázó fényesmoly második nemzedéke is. A kikelő hernyók a növény még meglévő levelein képeznek aknaszerű járatokat, ezzel is csökkentve az asszimilációs felületet.

Bár a szilvamoly is rajzik még, már csak a késői fajták termésében tehet kárt. A napi fogás két-három darab, de ez is elegendő a terméshullás előidézéséhez.

Unalomig ismételtük már, de a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák dőzsölnek az érőfélben levő zöldség- és gyümölcsféléken,

sőt megpróbálnak bejutni a lakásokba is. Vonulásuk a hőmérséklet csökkenésével minden bizonnyal erősödni fog, de a fejlődőfélben levő lárvák most még inkább szívogatják a növények termését szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt.

A bukszusok rettegett kártevője, a selyemfényű puszpángmoly még most is rajzik, bár repülésük csökkenő tendenciát mutat. Az ebből a rajzásból származó hernyók már lárva alakban telelnek át, de a növényeket a hideg idő beálltáig rágni fogják. Még szükség van a védekezésre!

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet