Back to top

A sör és a tudásvágy hozta össze a NAK szakmai programjának résztvevőit

A sörkészítés témájával kezdte az őszi félévet a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának nagy sikerű „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata 2019. szeptember 6-án, Budapesten. A résztvevők érkezését követő rövid bemutatkozás során kiderült, hogy bár mindenki különböző területről érkezett, egy néhány közös pont biztosan akadt: a sör szeretete, valamint az előállítása utáni érdeklődés, a tudásvágy.

A Szent István Egyetemen megrendezett szakmai program első felében dr. Kun-Farkas Gabriella egyetemi adjunktus előadásában ismertette a Magyar Élelmiszerkönyv sörre vonatkozó követelményeit, valamint a sörkészítés folyamatának elméleti alapjait. Az előadás során nagy részletességgel mutatta be a cefrézés, valamit az erjesztés folyamatát, melynek kapcsán a résztvevők között többször alakult ki közös eszmecsere. Továbbá

több, a sörfogyasztással kapcsolatos tévhitet is megcáfolt.

A nap második felét a résztvevők a gyakorlattal folytatták, két csoportra bontva. Az első csoport Kiss Zsuzsanna egyetemi adjunktus segítségével a cefrekészítés rejtelmeibe nyerhetett betekintést kongresszusi sörlé elkészítése során. Részletesen megismerhették a különböző malátafajtákat, az ezekhez szükséges minősítő lapot, a megfelelő minőségű sör gyártásához szükséges mérendő paramétereket, valamint arra vonatkozó ismereteket is kaphattak, hogy mennyire fontos a főzendő sör pontos receptjének kikísérletezése. A bátrabbak megkóstolhatták a bekészített malátákat, valamint az általuk készített malátalevet is. Eközben a résztvevők másik fele a Magyarországon is egyedülálló mintaüzemben ismerhette meg az előadás során is említett berendezéseket a cefrézéstől kezdve egészen a késztermékig. Itt

részletes információkat kaptak arra vonatkozóan, hogy az üzemtelepítés során milyen problémákra kell majd figyelniük, milyen jellegzetes különbségek vannak a nagyüzemi, valamint a kisüzemi berendezések között.

A résztvevők véleménye alapján nem csak azoknak volt hasznos a NAK által finanszírozott program, akik most szeretnének belekezdeni a sörkészítésbe, hanem azoknak is tudtak új információkkal szolgálni, akik már jártasabbak ezen a területen. Egy, a szakmában dolgozó résztvevő szerint:

– Egyszerre rendezte a már meglévő tudásom a témában és adott olyan új, alapvető és néhol részletekben rejlő információt, amik nélkülözhetetlen a sörfőzés során. Egyszerre volt gyakorlatias és tudományosan megalapozott. Ajánlom mindenkinek, kezdő érdeklődőtől a tapasztalt sörfőzőig, amatőr próbálkozóktól a profi sörmesterig – mondta az egyik résztvevő.

A rendezvény sikerességét továbbá az is jól mutatta, hogy a 18 megjelent közül a program zárását követően többen még a helyszínen maradtak beszélgetni, még több információt gyűjteni a sörkészítéssel kapcsolatban, valamint várják a sörkészítéssel foglalkozó program folytatását.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Finom és egészséges: gyümölcsszeletek, zöldségporok

Keresleti piac van az új szárított kényelmi termékekre, különösen a gyümölcsből készült, hozzáadott cukor, tartósítószer- és adalékanyag-mentes, nem liofilizált és nem sült, tehát zsírt nem tartalmazó élelmiszerek népszerűek. A kalábriai Biocal cég új, 4 százalékos víztartalmú gyümölcsszeletei és zöldségporai alacsony hőmérsékleten készülnek, ami garantálja, hogy nem veszítenek a kedvező összetevőikből.

Nassolnivalóként egy falat uborka

A világjárvány nem befolyásolta a snackuborka iránti keresletet. A Westmoreland Topline Farms 2019-ben kezdte forgalmazni a Huge Cruncher snackuborkáját, és meglepően nagy érdeklődést tapasztaltak.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gyuricza Csaba: rendkívül szétaprózódott a magyar agrár–felsőoktatás

A magyar agrár–felsőoktatás a képzési helyek, a képzések szintjei és a szakok számát illetően is rendkívül szétaprózódott – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Mezőgazdaságunk és Trianon

A történeti Magyarország 100 évvel ezelőtti felbomlása túlmutat a közismert számadatokon. A Kárpát-medence évszázadok során folyamatosan fejlődő, egyre összetettebb és hatékonyabban működő gazdasági és társadalomszerkezete széthullott, ami nemcsak mennyiségi, de minőségi veszteségként is nagyon súlyos terhet rótt a trianoni Magyarországra.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

Lassan éledeznek a kisüzemi sörfőzdék

Tíz korsó sörből legalább hetet békeidőben a vendéglátóiparnak értékesítenek a kisüzemi sörfőzdék, amelyek az éttermek, kocsmák bezárásával kieső bevételek 20-30 százalékát webshopos eladásokkal pótolták az elmúlt két hónapban.

Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács

Idén rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt a digitális térben rendezi meg a Tej Terméktanács hagyományos, tej világnapi, fogyasztást ösztönző programját - közölte a terméktanács az MTI-vel. (Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának.)

Három évvel, 2023 végéig meghosszabbodott a kútmoratórium

A Kormány 2023 végéig meghosszabbította az illegális kutak bírságmentes fennmaradásának 2020. december 31-én lejáró határidejét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyszerű és költséghatékony eljárást javasol az engedély nélküli kutak legalizálására.

Rekordév után újratervezés a SPAR-nál

A kulcsfontosságú beruházásokhoz és a stabil működéshez szükséges létszámhoz ragaszkodik a SPAR, a különadó kigazdálkodása érdekében viszont a teljes működési struktúrában racionalizálja a költségeket – mondta a Világgazdaságnak Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató.