Back to top

A sör és a tudásvágy hozta össze a NAK szakmai programjának résztvevőit

A sörkészítés témájával kezdte az őszi félévet a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának nagy sikerű „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata 2019. szeptember 6-án, Budapesten. A résztvevők érkezését követő rövid bemutatkozás során kiderült, hogy bár mindenki különböző területről érkezett, egy néhány közös pont biztosan akadt: a sör szeretete, valamint az előállítása utáni érdeklődés, a tudásvágy.

A Szent István Egyetemen megrendezett szakmai program első felében dr. Kun-Farkas Gabriella egyetemi adjunktus előadásában ismertette a Magyar Élelmiszerkönyv sörre vonatkozó követelményeit, valamint a sörkészítés folyamatának elméleti alapjait. Az előadás során nagy részletességgel mutatta be a cefrézés, valamit az erjesztés folyamatát, melynek kapcsán a résztvevők között többször alakult ki közös eszmecsere. Továbbá

több, a sörfogyasztással kapcsolatos tévhitet is megcáfolt.

A nap második felét a résztvevők a gyakorlattal folytatták, két csoportra bontva. Az első csoport Kiss Zsuzsanna egyetemi adjunktus segítségével a cefrekészítés rejtelmeibe nyerhetett betekintést kongresszusi sörlé elkészítése során. Részletesen megismerhették a különböző malátafajtákat, az ezekhez szükséges minősítő lapot, a megfelelő minőségű sör gyártásához szükséges mérendő paramétereket, valamint arra vonatkozó ismereteket is kaphattak, hogy mennyire fontos a főzendő sör pontos receptjének kikísérletezése. A bátrabbak megkóstolhatták a bekészített malátákat, valamint az általuk készített malátalevet is. Eközben a résztvevők másik fele a Magyarországon is egyedülálló mintaüzemben ismerhette meg az előadás során is említett berendezéseket a cefrézéstől kezdve egészen a késztermékig. Itt

részletes információkat kaptak arra vonatkozóan, hogy az üzemtelepítés során milyen problémákra kell majd figyelniük, milyen jellegzetes különbségek vannak a nagyüzemi, valamint a kisüzemi berendezések között.

A résztvevők véleménye alapján nem csak azoknak volt hasznos a NAK által finanszírozott program, akik most szeretnének belekezdeni a sörkészítésbe, hanem azoknak is tudtak új információkkal szolgálni, akik már jártasabbak ezen a területen. Egy, a szakmában dolgozó résztvevő szerint:

– Egyszerre rendezte a már meglévő tudásom a témában és adott olyan új, alapvető és néhol részletekben rejlő információt, amik nélkülözhetetlen a sörfőzés során. Egyszerre volt gyakorlatias és tudományosan megalapozott. Ajánlom mindenkinek, kezdő érdeklődőtől a tapasztalt sörfőzőig, amatőr próbálkozóktól a profi sörmesterig – mondta az egyik résztvevő.

A rendezvény sikerességét továbbá az is jól mutatta, hogy a 18 megjelent közül a program zárását követően többen még a helyszínen maradtak beszélgetni, még több információt gyűjteni a sörkészítéssel kapcsolatban, valamint várják a sörkészítéssel foglalkozó program folytatását.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén. Az intézkedésre a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt került sor.

Új lendületet vehet a generációváltás az agráriumban

Nagyobb szerepvállalásra ösztönözné a fiatal gazdákat az Agrárminisztérium, részben a tárca szakiskolai hálózatán keresztül, illetve a Vidékfejlesztési Programból igényelhető támogatások segítségével – jelentette ki Szinay Attila közigazgatási államtitkár Miskolcon, az Újjászülető vidék elnevezésű konferencián.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Mogyorótelepítést tervez? Erre figyeljen!

A mogyoró spontán szaporodik hazánkban, sokfelé előfordul, a gazdaságos termesztése mégsem egyszerű. Nemcsak arra kell figyelni, hogyan védhetjük meg a magot elfogyasztó mogyoróormányostól, a technológiában sok más buktató is van. Kis létszámú, konzultációs szakmai napot rendez mogyoróültetvény telepítését tervezőknek a Gyümölcs.org csapata Gödöllőn a Szent István Egyetem Gorka termében.

Ismét útnak indította iskolai edukációs roadshowját a Tej Terméktanács

„Van itthon tej” elnevezéssel ismét útnak indította iskolai edukációs kampányát a Tej Terméktanács, amelynek célja a tejfogyasztás népszerűsítése, valamint a tej pozitív élettani hatásainak bemutatása a gyermekek számára.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

„Több elismerést a gazdáknak!“

„A gazdák joggal várnak több elismerést mindazért az erőfeszítésért, amit a környezet- és természetvédelemért, a biodiverzifikálásért és állatjólétért tesznek“, figyelmeztetett Joachim Rukwied, a Német Paraszt-szövetség (DBV) elnöke a Passauer Neue Presse napilapnak adott nyilatkozatában, néhány nappal a Nemzetközi Zöld Hét megnyitása (és a vásár előtt tartott szokásos tüntetések) előtt.

Brutális sertéshúsdrágulással ért véget 2019

Decemberben az élelmiszerek ára 5,9 százalékkal volt magasabb, mint 2018 utolsó hónapjában, ezen belül a sertéshúsé 23,7 százalékkal nőtt.