Back to top

Több, mint 5000 sertést öltek le ASP gyanú miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta egy rádióinterjúban az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Magyarországon az afrikai sertéspestis vírusa vaddisznóban található meg, vaddisznóban "sajnos terjed a betegség" - mondta el az InfoRádióban Bognár Lajos országos főállatorvos.

"A fertőzött terület kijelölését az elmúlt hetekben növelni kellett. Az ország északkeleti részében vannak fertőzött területek" - tette egyértelművé Bognár Lajos. Érintett Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye is.

A betegség gyanúja miatt már több ezer házi sertést le kellett vágni, de Magyarországon házi sertésben eddig nem mutatták ki a vírust.

"Az a célunk, hogy ezt el is kerüljük, különben kemény következményei lennének. Az állategészség-ügyi hatóság éppen ezért a legszigorúbban jár el, a legkisebb gyanú esetén is elrendeli az egyes állományok leölését. Eddig az országban 5300 háztáji állatot kellett leölni, más esetről nem tudunk" - tette hozzá.

A terjedés alapján mindaddig, amíg van fertőzött terület, fennáll a kockázata, hogy háztáji sertések is megfertőződnek, ezért mindenhol, ahol a gyanú felmerül, sor kerülhet az állomány leölésére.

"Egészséges, tünetmentes állományok leölésére nem került sor, ezt nem is tervezzük,

de járványhelyzetben a legdrasztikusabb intézkedéseket is meg lehet hozni, azokat meg kell vizsgálni" - egyértelműsítette Bognár Lajos.

Amennyiben tehát a vírus átkerülne a házi sertés állományaiba, a háztáji állományok levágatására is sor kerülhet, ez azonban hosszú folyamat, és csak nagyon indokolt esetben, szigorú vizsgálatok után és tájékoztatást követően kerülhet sor.

Belgiumban egyébként - mint arról a HVG is írt - minden, a fertőzött területen működő háztáji sertéstelepen teljes irtást végeztek a kockázat miatt. Ennek lehetőségét - mint Bognár Lajos elismerte - itthon is mérlegelik, akárcsak Bulgáriában, Lengyelországban és a balti államokban.

Forrás: 
infostart.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A 17 millió forintos borjú

50 ezer euróért, mostani euróárfolyamon átszámítva nagyjából 17 millió forintért adott el egy wagyu borjút egy németországi állattartó – számolt be a példátlan szenzációról az agrarheute.com szaklap.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Fogyókúrára fogták a pufók kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket.

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Általában ismerjük a házi méh fiasításának főbb fázisait: pete-álca-báb, de kevésbé ismerjük ezeket egyenként. Első körben a méhanya által lerakott petét vizsgáljuk meg.

Sebesült rókát mentett egy budapesti buszsofőr

A kacsamentés már a múlté, most egy rókának volt szüksége a BKK segítségére.

Majorságot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Mura mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén - tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

A kacagójancsi már nálunk is hallatja hangját

A kacagójancsi vagy más néven kokabura Földünk ma élő legnagyobb jégmadara, hossza akár elérheti a 45 centimétert is. Azok, akik Ausztráliába eljutnak, s a keleti parton barangolnak, szinte biztos, hogy találkoznak ezzel az egyszerű tollazatú madárral, melyen a fehér és a barna szín dominál. Ma már díszmadárként is tartják kontinensünkön.