0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Több, mint 5000 sertést öltek le ASP gyanú miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta egy rádióinterjúban az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Magyarországon az afrikai sertéspestis vírusa vaddisznóban található meg, vaddisznóban „sajnos terjed a betegség” – mondta el az InfoRádióban Bognár Lajos országos főállatorvos.

„A fertőzött terület kijelölését az elmúlt hetekben növelni kellett. Az ország északkeleti részében vannak fertőzött területek” – tette egyértelművé Bognár Lajos. Érintett Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye is.

A betegség gyanúja miatt már több ezer házi sertést le kellett vágni, de Magyarországon házi sertésben eddig nem mutatták ki a vírust.

„Az a célunk, hogy ezt el is kerüljük, különben kemény következményei lennének. Az állategészség-ügyi hatóság éppen ezért a legszigorúbban jár el, a legkisebb gyanú esetén is elrendeli az egyes állományok leölését. Eddig az országban 5300 háztáji állatot kellett leölni, más esetről nem tudunk” – tette hozzá.

A terjedés alapján mindaddig, amíg van fertőzött terület, fennáll a kockázata, hogy háztáji sertések is megfertőződnek, ezért mindenhol, ahol a gyanú felmerül, sor kerülhet az állomány leölésére.

„Egészséges, tünetmentes állományok leölésére nem került sor, ezt nem is tervezzük,

de járványhelyzetben a legdrasztikusabb intézkedéseket is meg lehet hozni, azokat meg kell vizsgálni” – egyértelműsítette Bognár Lajos.

Amennyiben tehát a vírus átkerülne a házi sertés állományaiba, a háztáji állományok levágatására is sor kerülhet, ez azonban hosszú folyamat, és csak nagyon indokolt esetben, szigorú vizsgálatok után és tájékoztatást követően kerülhet sor.

Belgiumban egyébként – mint arról a HVG is írt – minden, a fertőzött területen működő háztáji sertéstelepen teljes irtást végeztek a kockázat miatt. Ennek lehetőségét – mint Bognár Lajos elismerte – itthon is mérlegelik, akárcsak Bulgáriában, Lengyelországban és a balti államokban.

Forrás: infostart.hu