Back to top

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Az első esetet a szintén határhoz közeli Phadzsu városa mellett azonosították, ahol közel 4000 állatot vágtak le és karantént állítottak fel. A második, afrikai sertéspestis miatt elhullott állat pedig a korábbi helyszínhez közeli Joncshon városában került elő, egy 5000 hízós gazdaságból.

Dél-Koreában nagyjából 6300 gazdaságban 11 millió disznót tartanak.

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban igen fertőző, és a sertésekre nézve minden esetben halálos. Ismert ellenszere vagy oltóanyag ellene egyelőre nincs.

A dél-koreai miniszterelnök, Lee Nak-yon arra figyelmeztetett, hogy a vírus vadállatokkal, járművekkel és az emberek segítségével is terjedhet.

Az ország mezőgazdasági minisztériuma megelőző lépéseket tesz a betegség további terjedésének megállítására:

fertőtlenítik a gazdaságokat és a járműveket, valamint korlátozzák a mezőgazdaságban dolgozók, az állatok és a látogatók mozgását a farmok között.

Az egyik, nevét nem vállaló minisztériumi dolgozó megerősítette, hogy a fertőzött gazdaságokban található állatokat természetesen elpusztítják. Sőt, mérlegelik annak a lehetőségét is, hogy a közelben található hízótelepek állományait is felszámolják elővigyázatosságból.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy Kjonggi tartományban – ahol a két fertőzött állattartó telep található – számos eseményt tartottak volna októberben, beleértve egy koncertet és egy maratont is, ezeket azonban most törölték, hogy korlátozzák a vírus terjedésének lehetőségét.

A hivatali szervek jelenleg azt vizsgálják, hogy érkezhetett-e a betegség fertőzött vaddisznókkal Észak-Koreából.

Az utóbbi hónapokban ugyanis ismét megszakadt a diplomáciai kapcsolat a két ország között, annak ellenére, hogy Dél-Korea többször is közös cselekvésre szólította fel északi szomszédját az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozására.

A határ mentén lévő gazdaságokban egyébként már május óta (ekkor jelent meg Észak-Koreában a betegség) fokozott ellenőrzéseket végeznek. Az elmúlt hónapokban pedig kerítéseket és csapdákat is kihelyeztek annak érdekében, hogy megakadályozzák a házistertések érintkezését a vaddisznókkal. Ugyan a minisztérium hivatalnokai szerint

szinte lehetetlen, hogy a vadállatok átjussanak a szögesdrót kerítésekkel és taposóaknákkal tarkított határterületen, azonban a folyókon szabadon átúszhatnak.

Dél-Korea környezetügyi minisztériuma azt közölte, hogy megerősítik a határ menti jelenlétet, így jobban meg tudják figyelni a határzónában mozgó vaddisznókat, valamint több csapdát és kerítést is ki fognak helyezni. A minisztérium emellett arra kéri a helyi hatóságokat, hogy ne lőjék le az állatokat, mivel ezzel megriaszthatják őket, és a menekülő vadak nagyobb távolságra juthatnak el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Fogyókúrára fogták a pufók kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket.

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Általában ismerjük a házi méh fiasításának főbb fázisait: pete-álca-báb, de kevésbé ismerjük ezeket egyenként. Első körben a méhanya által lerakott petét vizsgáljuk meg.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

Tovább terjed az ASP? – Helyzetkörkép

Az idei év első negyedévében jelentősen emelkedett az afrikai sertéspestissel fertőzött esetek száma Kelet-Európában. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy továbbra is kevés a házisertés-állományban észlelt fertőzés, Magyarországon egyetlen sertéstelepen sem mutatták ki egyelőre a kórt.

COVID-vakcinát termelő paradicsom

Egy mexikói egyetem kutatócsoportja bioinformatikai és számítógépes géntechnológiai eszközökkel keres paradicsomban expresszálható, vakcinaként alkalmazható antigéneket, ilyen növények fogyasztása ugyanis immunitást adna a koronavírus ellen.

Korlátozzuk tavasszal is az atkákat!

Az atka elleni védekezés integrált folyamat, ne hagyjunk ki egyetlen lehetőséget sem. Tavasszal ne használjunk erősebb vegyszereket! Sok méhész kivillázza tavasszal a herefiasítást, ami általánosan elismert tavaszi vegyszermentes védekezés a varroa-atka ellen. Nagyon sok méhész azonban idő hiányában vagy egyéb okok miatt nem él ezzel a lehetőséggel. A timol használata számukra is megoldás lehet.