Back to top

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Az első esetet a szintén határhoz közeli Phadzsu városa mellett azonosították, ahol közel 4000 állatot vágtak le és karantént állítottak fel. A második, afrikai sertéspestis miatt elhullott állat pedig a korábbi helyszínhez közeli Joncshon városában került elő, egy 5000 hízós gazdaságból.

Dél-Koreában nagyjából 6300 gazdaságban 11 millió disznót tartanak.

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban igen fertőző, és a sertésekre nézve minden esetben halálos. Ismert ellenszere vagy oltóanyag ellene egyelőre nincs.

A dél-koreai miniszterelnök, Lee Nak-yon arra figyelmeztetett, hogy a vírus vadállatokkal, járművekkel és az emberek segítségével is terjedhet.

Az ország mezőgazdasági minisztériuma megelőző lépéseket tesz a betegség további terjedésének megállítására:

fertőtlenítik a gazdaságokat és a járműveket, valamint korlátozzák a mezőgazdaságban dolgozók, az állatok és a látogatók mozgását a farmok között.

Az egyik, nevét nem vállaló minisztériumi dolgozó megerősítette, hogy a fertőzött gazdaságokban található állatokat természetesen elpusztítják. Sőt, mérlegelik annak a lehetőségét is, hogy a közelben található hízótelepek állományait is felszámolják elővigyázatosságból.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy Kjonggi tartományban – ahol a két fertőzött állattartó telep található – számos eseményt tartottak volna októberben, beleértve egy koncertet és egy maratont is, ezeket azonban most törölték, hogy korlátozzák a vírus terjedésének lehetőségét.

A hivatali szervek jelenleg azt vizsgálják, hogy érkezhetett-e a betegség fertőzött vaddisznókkal Észak-Koreából.

Az utóbbi hónapokban ugyanis ismét megszakadt a diplomáciai kapcsolat a két ország között, annak ellenére, hogy Dél-Korea többször is közös cselekvésre szólította fel északi szomszédját az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozására.

A határ mentén lévő gazdaságokban egyébként már május óta (ekkor jelent meg Észak-Koreában a betegség) fokozott ellenőrzéseket végeznek. Az elmúlt hónapokban pedig kerítéseket és csapdákat is kihelyeztek annak érdekében, hogy megakadályozzák a házistertések érintkezését a vaddisznókkal. Ugyan a minisztérium hivatalnokai szerint

szinte lehetetlen, hogy a vadállatok átjussanak a szögesdrót kerítésekkel és taposóaknákkal tarkított határterületen, azonban a folyókon szabadon átúszhatnak.

Dél-Korea környezetügyi minisztériuma azt közölte, hogy megerősítik a határ menti jelenlétet, így jobban meg tudják figyelni a határzónában mozgó vaddisznókat, valamint több csapdát és kerítést is ki fognak helyezni. A minisztérium emellett arra kéri a helyi hatóságokat, hogy ne lőjék le az állatokat, mivel ezzel megriaszthatják őket, és a menekülő vadak nagyobb távolságra juthatnak el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sertéságazat - Ami a gazdáknak öröm, a feldolgozóknak nehézség

A sertéstenyésztők az utóbbi hónapokban jó áron tudják eladni az élősertést a felvásárlási árak február óta tapasztalható jelentős emelkedésének köszönhetően, a húsipari szereplők azonban nehezített pályán mozognak. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a piaci helyzetről és az árakról.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” - A méhek színlátása

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” Talán ismert Albert Einstein eme állítólagos mondása, azonban e kinyilatkoztatás igazságtartalmával nehéz lenne vitába szállni, mivel tény, hogy a mezőgazdasági kultúrák legalább 90%-a valamilyen szinten függ a beporzó rovarok tevékenységétől –, legyen szó magányosan élő poszméhekről, vagy ipari mérvű megporzásról.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Minél nagyobb, annál jobb - hatalmas sertések Kínában

Kínában óriási méretű sertéseket nemesítenek az afrikai sertéspestis okozta, a várhatóan 2020-ban is folytatódó húshiány leküzdésére. A nemesítők a „minél nagyobb, annál jobb” elvet követik.

Veszélyben a vadgerlék

Németországban a kihalás veszélye fenyegeti az arrafelé ritkának számító vadgerléket, ezért a Német Természetvédelmi Szövetség 2020-ra az év madarának választotta - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Eszközhasználó disznók

A kutatók egy kritikusan veszélyeztetett disznófajtát, a Cebu szigeti disznót figyelték meg egy párizsi állatkertben, amikor észrevették, hogy a kondából több állat is fadarabok segítségével próbálta túrni a földet, hogy fészket építsen magának.