0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Az első esetet a szintén határhoz közeli Phadzsu városa mellett azonosították, ahol közel 4000 állatot vágtak le és karantént állítottak fel. A második, afrikai sertéspestis miatt elhullott állat pedig a korábbi helyszínhez közeli Joncshon városában került elő, egy 5000 hízós gazdaságból.

Dél-Koreában nagyjából 6300 gazdaságban 11 millió disznót tartanak.

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban igen fertőző, és a sertésekre nézve minden esetben halálos. Ismert ellenszere vagy oltóanyag ellene egyelőre nincs.

A dél-koreai miniszterelnök, Lee Nak-yon arra figyelmeztetett, hogy a vírus vadállatokkal, járművekkel és az emberek segítségével is terjedhet.

Az ország mezőgazdasági minisztériuma megelőző lépéseket tesz a betegség további terjedésének megállítására:

fertőtlenítik a gazdaságokat és a járműveket, valamint korlátozzák a mezőgazdaságban dolgozók, az állatok és a látogatók mozgását a farmok között.

Az egyik, nevét nem vállaló minisztériumi dolgozó megerősítette, hogy a fertőzött gazdaságokban található állatokat természetesen elpusztítják. Sőt, mérlegelik annak a lehetőségét is, hogy a közelben található hízótelepek állományait is felszámolják elővigyázatosságból.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy Kjonggi tartományban – ahol a két fertőzött állattartó telep található – számos eseményt tartottak volna októberben, beleértve egy koncertet és egy maratont is, ezeket azonban most törölték, hogy korlátozzák a vírus terjedésének lehetőségét.

A hivatali szervek jelenleg azt vizsgálják, hogy érkezhetett-e a betegség fertőzött vaddisznókkal Észak-Koreából.

Az utóbbi hónapokban ugyanis ismét megszakadt a diplomáciai kapcsolat a két ország között, annak ellenére, hogy Dél-Korea többször is közös cselekvésre szólította fel északi szomszédját az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozására.

A határ mentén lévő gazdaságokban egyébként már május óta (ekkor jelent meg Észak-Koreában a betegség) fokozott ellenőrzéseket végeznek. Az elmúlt hónapokban pedig kerítéseket és csapdákat is kihelyeztek annak érdekében, hogy megakadályozzák a házistertések érintkezését a vaddisznókkal. Ugyan a minisztérium hivatalnokai szerint

szinte lehetetlen, hogy a vadállatok átjussanak a szögesdrót kerítésekkel és taposóaknákkal tarkított határterületen, azonban a folyókon szabadon átúszhatnak.

Dél-Korea környezetügyi minisztériuma azt közölte, hogy megerősítik a határ menti jelenlétet, így jobban meg tudják figyelni a határzónában mozgó vaddisznókat, valamint több csapdát és kerítést is ki fognak helyezni. A minisztérium emellett arra kéri a helyi hatóságokat, hogy ne lőjék le az állatokat, mivel ezzel megriaszthatják őket, és a menekülő vadak nagyobb távolságra juthatnak el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/phys.org