Back to top

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Ráadásul ne legyen túl karakteres, hiszen a répából készült sűrítmény más gyümölcslevek alapjául szolgál.

Fotó: viniczai

Mindez az Austria Juice Hungary Kft. által szervezett sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozáson fogalmazódott meg. A cég által Hajóson tartott rendezvényre hivatalosak voltak már gyakorló répatermelők, és olyanok, akiket ezek után szeretnének megnyerni répatermesztőnek.

Fotó: viniczai

Mint a tanácskozáson elhangzott, az Austria Juice nem csak egy vegyesvállalat – amely az Agrana és az RWA egyesüléséből jött létre -, hanem fontos márkanév is.

A globális értékesítéssel foglalkozó cég 900 dolgozóval évente 200 ezer tonna sűrítményt forgalmaz,

melynek csak kisebbik része származik saját gyártásból. Ez utóbbinak látszik ellentmondani az az öt telephely, amelyet hazánkban létrehoztak. Legnagyobb kapacitású – és legmodernebb magyarországi – üzemük Vásárosnaményban található, és főként alma feldolgozásával foglalkozik, akárcsak Anarcson és Nagykállón. Hajdúsámsonban már megjelenik a meggy, a bodza, és – vevői igényeknek megfelelően – egyéb bogyósgyümölcsűek is. Érsekhalma az a telepük, ahol – egy jelentős japán partnerük megrendelésére – megkezdték a sárgarépalé sűrítmény gyártását. Az Austria Juice

nem csak felvásárol, hanem a szerződött mintegy 1100 termelőjüket ültetvénytelepítési támogatással is segítik,

így jött létre 3700 hektárnyi gyümölcsösös (ebből 80 hektár bodza és 120 hektár meggy).

Fotó: viniczai

Érsekhalmán a teljeskörű sárgarépalé sűrítmény feldolgozást 2017-től jegyezik. Napjainkban

alig több, mint kétszáz hektáron termeltetik meg a zöldséget, amit rövid időn belül 300 hektárra szeretnének bővíteni,

de a végső cél legalább 600 hektárnyi ipari sárgarépa feldolgozása. Az elvárás nem kicsi, hiszen hektáronként 70-80 tonna gyökeret kell megtermenlni, s fontos a végtermék magas minősége, amiben az alacsony nitrát tartalom alapnak számít. A répák legyenek 5-6 centiméter átmérőjűek, s terveik szerint a feldolgozási periódus augusztus közepétől november közepéig tartson.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

Véleményeket vár az Európai Bizottság

A fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításával kapcsolatos véleménynyilvánítást tesz lehetővé az Európai Bizottság.

Magyarország legnagyobb pálinkabemutatója Gyulán

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült, valamint a szőlő- és tönkölypálinkákat készítő szeszfőzdék szakmai elismerésben részesülhetnek - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Szent István Egyetem is segíti az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkáját

A Szent István Egyetem (SZIE) is felkerült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemzetközi listájára, az együttműködés értelmében az Egyetem több szakterületen is segíti az Európai Unió tudományos szervezetének munkáját.

Szinte semmiről nem volt papírja - a lefoglalt zöldség felét megsemmisítik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a csaknem két tonna különféle zöldséggel és gyümölccsel megrakott teherautót, amiről kiderült, hogy áruja nagy részéről nincsenek papírok és még a sofőr is feketén dogozott.

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Az áttelelő zöldségfélék védelme

Ahhoz, hogy egészségünk, munkaerőnk töretlen maradjon, a frisszöldség-fogyasztás nagyon fontos a téli hónapokban is. Ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról a hidegtűrő, áttelelő zöldségfélékről, amelyek télen is szedhetők, folyamatosan használhatók ételeinkben, emellett a házikert téli hasznosítását is szolgálják. Közülük most a bimbóskel és a póréhagyma kórokozóit és kártevőit mutatjuk be.

A magas díjak miatt csökkent az élelmiszerautomaták száma

Mintegy hatvan százalékára esett a korábbi harmincötezerről az elmúlt másfél évben az élelmiszerautomaták száma a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) adatai szerint, ezért többek között azt javasolják, hogy a felügyeleti díjat az online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Elnézték a naptárt a növények?

Annyira enyhe volt a tél Olaszországban, hogy van olyan zöldség és gyümölcs, ami akár egy hónappal korábban teremhet a vártnál. A gazdák aggódnak, egyrészt mert nem múlt még el a kései fagyok veszélye, másrészt, mert lehetetlen így előre tervezni az értékesítési szezont.