Back to top

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Ráadásul ne legyen túl karakteres, hiszen a répából készült sűrítmény más gyümölcslevek alapjául szolgál.

Fotó: viniczai

Mindez az Austria Juice Hungary Kft. által szervezett sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozáson fogalmazódott meg. A cég által Hajóson tartott rendezvényre hivatalosak voltak már gyakorló répatermelők, és olyanok, akiket ezek után szeretnének megnyerni répatermesztőnek.

Fotó: viniczai

Mint a tanácskozáson elhangzott, az Austria Juice nem csak egy vegyesvállalat – amely az Agrana és az RWA egyesüléséből jött létre -, hanem fontos márkanév is.

A globális értékesítéssel foglalkozó cég 900 dolgozóval évente 200 ezer tonna sűrítményt forgalmaz,

melynek csak kisebbik része származik saját gyártásból. Ez utóbbinak látszik ellentmondani az az öt telephely, amelyet hazánkban létrehoztak. Legnagyobb kapacitású – és legmodernebb magyarországi – üzemük Vásárosnaményban található, és főként alma feldolgozásával foglalkozik, akárcsak Anarcson és Nagykállón. Hajdúsámsonban már megjelenik a meggy, a bodza, és – vevői igényeknek megfelelően – egyéb bogyósgyümölcsűek is. Érsekhalma az a telepük, ahol – egy jelentős japán partnerük megrendelésére – megkezdték a sárgarépalé sűrítmény gyártását. Az Austria Juice

nem csak felvásárol, hanem a szerződött mintegy 1100 termelőjüket ültetvénytelepítési támogatással is segítik,

így jött létre 3700 hektárnyi gyümölcsösös (ebből 80 hektár bodza és 120 hektár meggy).

Fotó: viniczai

Érsekhalmán a teljeskörű sárgarépalé sűrítmény feldolgozást 2017-től jegyezik. Napjainkban

alig több, mint kétszáz hektáron termeltetik meg a zöldséget, amit rövid időn belül 300 hektárra szeretnének bővíteni,

de a végső cél legalább 600 hektárnyi ipari sárgarépa feldolgozása. Az elvárás nem kicsi, hiszen hektáronként 70-80 tonna gyökeret kell megtermenlni, s fontos a végtermék magas minősége, amiben az alacsony nitrát tartalom alapnak számít. A répák legyenek 5-6 centiméter átmérőjűek, s terveik szerint a feldolgozási periódus augusztus közepétől november közepéig tartson.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Szőlő, bor zamata - őszi ízözön

Szőlőt szemezgetni, bort kortyolgatni mindig kellemes. Jómagam a konyhában töltött idő, a tűzhely melletti alkotás során is szívesen tartok a kezem ügyében egy-egy pohár bort: jólesik belőle kortyolni, figyelni a készülő remekmű és a bor ízeinek összhangját, és olykor az ételbe is kerül a nedűből.