Back to top

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

A 3T Szövetséget a WAP 2019-ben hozta létre, tagjait a sertésipar szakértőinek és érdekelt feleinek önkéntes csoportja alkotja.

A szervezet neve, a "3T" -a teeth, tails, testicles- a fogakra, farokra és herékre utal, mivel a szövetség végső célja, hogy megoldást találjon a sertéstenyésztésben elterjed farokkurtítás, a szegletfogak lecsípése, a foglecsiszolás és a sebészeti úton történő ivartalanítás megszüntetésére, mely világszinten egy óriási előre lépés lenne a sertések jóllétének növelése szempontjából.

A folyamatosan bővülő nemzetközi szövetség tagjai a sertéstenyésztés területén világszinten elismert szakértőkből áll. A 3T Szövetséget azzal a szándékkal hozták létre, hogy a szakértők és az iparban gazdaságilag érdekelt felek egy közös platformon megvitassák a felmerülő akadályokat; (műszaki, pénzügyi, szabályozási, kulturális) körülményeket; (országok, régiók, terméktípusok, termelési rendszerek) és a mások által a gyakorlatban használt megoldásokat. - mondta Dr. Sarah Ison a WAP Egyesült Királyságban található irodájának globális haszonállat-tanácsadója.

A végső cél az lenne, hogy az információk felhasználásával olyan új módszerek születnének, melyek képesek kiváltani a fájdalmas eljárásokat és amelyeket az ipar is világszerte támogat-tette hozzá.

"A világ különböző szereplőivel folytatott megbeszéléseink során már tapasztaltuk, hogy egyes országok, illetve az ipar egyes ágazatai megoldásokat találtak a fájdalmas kezelések kiküszöbölésére, például Latin-Amerikában a sebészi ivartalanítást széles körben felváltotta az immunokasztrálás, Európa kis mértékben fejlődött a farokkurtítás területén és számos vállalat többé már nem csípi le a fogakat. Némely eljárások megszüntetése, beleértve a kasztrálást bonyolult lehet. Ahhoz, hogy a kitűzött céljainkat elérjük, egy bizonyos fokig hatást kell gyakorolni azokra az ellátási láncban érdekelt felekre, kiknek az állatjólléti iránti érdeklődésük megosztott. Úgy éreztük, hogy ha a különböző nézőpontokat egy csoportban egyesítjük, nyílt párbeszéddel megoszthatjuk az egyes hipotéziseket, kidolgozhatjuk a meglévő koncepciókat és új ötleteket hozhatunk létre."- nyilatkozta a szakember.

A szövetség idén három ülésre hívja össze a tagjait, melynek során első körben konszenzusra kívánnak jutni annak kapcsán, hogy a farokkurtítás, a foglecsípés és a sebészeti ivartalanítás fájdalmas eljárások, a tenyésztés szempontjából nem szükségesek és együttesen kell gondoskodni az alternatívák feltárásáról. A második ülésen arról beszélnek, hogy miért szükségesek ezek az eljárások és milyen kihívásokat jelent a megszüntetésük. A harmadik, szeptemberi megbeszélésen pedig a megoldások feltárásáról és azok működésbe hozatalhoz szükséges intézkedéseiről, továbbá az akadályok leküzdéséhez nélkülözhetetlen kulcsfontosságú példákról lesz szó.

Forrás: 
thepigsite.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sertéságazat - Ami a gazdáknak öröm, a feldolgozóknak nehézség

A sertéstenyésztők az utóbbi hónapokban jó áron tudják eladni az élősertést a felvásárlási árak február óta tapasztalható jelentős emelkedésének köszönhetően, a húsipari szereplők azonban nehezített pályán mozognak. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a piaci helyzetről és az árakról.

Selyemtyúkot gyerekek mellé is!

Az ősz beköszöntével több és több kisállatbörzére járhatunk, ahol az idei szaporulatot kínálják eladásra jelentős számban a tenyésztők. Ilyenkor vágnak bele sokan a díszbaromfi-tartásba. A kezdőknek ajánlott fajták közül az egyik legkülönlegesebb megjelenésű a selyemtyúk, melyet Ázsiában már évezredek óta tenyésztenek.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Generációról generációra száll a lovak szeretete

Kicsik és nagyok egyforma lelkesedéssel sürögtek-forogtak a lovak körül a Csilló Lovasiskolában tett látogatásomkor. Többségük szüleik példáját követve csöppent a lovaséletbe, s adja majd tovább nagy valószínűség szerint a lovak szeretetét jó néhány évvel később a saját gyermekeinek is.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” - A méhek színlátása

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” Talán ismert Albert Einstein eme állítólagos mondása, azonban e kinyilatkoztatás igazságtartalmával nehéz lenne vitába szállni, mivel tény, hogy a mezőgazdasági kultúrák legalább 90%-a valamilyen szinten függ a beporzó rovarok tevékenységétől –, legyen szó magányosan élő poszméhekről, vagy ipari mérvű megporzásról.

Minél nagyobb, annál jobb - hatalmas sertések Kínában

Kínában óriási méretű sertéseket nemesítenek az afrikai sertéspestis okozta, a várhatóan 2020-ban is folytatódó húshiány leküzdésére. A nemesítők a „minél nagyobb, annál jobb” elvet követik.

Díszrécék portáinkon

A díszrécéket már az egyiptomiak is tartottak, hiszen szépségük, kedves, mozgékony lényük a régi időben is lenyűgözte az állatszerető embereket. Ma is így van ez, bár sokan nem mernek vállalkozni ezen víziszárnyasok tartására, mivel azt gondolják, hatalmas területre van szükség, s takarmányozásuk is bonyolult.