Back to top

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

A 3T Szövetséget a WAP 2019-ben hozta létre, tagjait a sertésipar szakértőinek és érdekelt feleinek önkéntes csoportja alkotja.

A szervezet neve, a "3T" -a teeth, tails, testicles- a fogakra, farokra és herékre utal, mivel a szövetség végső célja, hogy megoldást találjon a sertéstenyésztésben elterjed farokkurtítás, a szegletfogak lecsípése, a foglecsiszolás és a sebészeti úton történő ivartalanítás megszüntetésére, mely világszinten egy óriási előre lépés lenne a sertések jóllétének növelése szempontjából.

A folyamatosan bővülő nemzetközi szövetség tagjai a sertéstenyésztés területén világszinten elismert szakértőkből áll. A 3T Szövetséget azzal a szándékkal hozták létre, hogy a szakértők és az iparban gazdaságilag érdekelt felek egy közös platformon megvitassák a felmerülő akadályokat; (műszaki, pénzügyi, szabályozási, kulturális) körülményeket; (országok, régiók, terméktípusok, termelési rendszerek) és a mások által a gyakorlatban használt megoldásokat. - mondta Dr. Sarah Ison a WAP Egyesült Királyságban található irodájának globális haszonállat-tanácsadója.

A végső cél az lenne, hogy az információk felhasználásával olyan új módszerek születnének, melyek képesek kiváltani a fájdalmas eljárásokat és amelyeket az ipar is világszerte támogat-tette hozzá.

"A világ különböző szereplőivel folytatott megbeszéléseink során már tapasztaltuk, hogy egyes országok, illetve az ipar egyes ágazatai megoldásokat találtak a fájdalmas kezelések kiküszöbölésére, például Latin-Amerikában a sebészi ivartalanítást széles körben felváltotta az immunokasztrálás, Európa kis mértékben fejlődött a farokkurtítás területén és számos vállalat többé már nem csípi le a fogakat. Némely eljárások megszüntetése, beleértve a kasztrálást bonyolult lehet. Ahhoz, hogy a kitűzött céljainkat elérjük, egy bizonyos fokig hatást kell gyakorolni azokra az ellátási láncban érdekelt felekre, kiknek az állatjólléti iránti érdeklődésük megosztott. Úgy éreztük, hogy ha a különböző nézőpontokat egy csoportban egyesítjük, nyílt párbeszéddel megoszthatjuk az egyes hipotéziseket, kidolgozhatjuk a meglévő koncepciókat és új ötleteket hozhatunk létre."- nyilatkozta a szakember.

A szövetség idén három ülésre hívja össze a tagjait, melynek során első körben konszenzusra kívánnak jutni annak kapcsán, hogy a farokkurtítás, a foglecsípés és a sebészeti ivartalanítás fájdalmas eljárások, a tenyésztés szempontjából nem szükségesek és együttesen kell gondoskodni az alternatívák feltárásáról. A második ülésen arról beszélnek, hogy miért szükségesek ezek az eljárások és milyen kihívásokat jelent a megszüntetésük. A harmadik, szeptemberi megbeszélésen pedig a megoldások feltárásáról és azok működésbe hozatalhoz szükséges intézkedéseiről, továbbá az akadályok leküzdéséhez nélkülözhetetlen kulcsfontosságú példákról lesz szó.

Forrás: 
thepigsite.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

A szent íbisz rokona még fel-feltűnik

Közismert, hogy az íbiszek az ókori Egyiptom hitvilágában jelentős szerepet játszottak, de az már kevésbé ismert, hogy egyes fajaik napjainkban is nagymértékben terjeszkednek. Ilyen például a szent íbisz, melynek fogságból megszökött példányai Franciaországban ma már erős populációt alkotnak, míg közeli rokona, a batla nálunk már csak igazi ritkaságnak számít.

A 17 millió forintos borjú

50 ezer euróért, mostani euróárfolyamon átszámítva nagyjából 17 millió forintért adott el egy wagyu borjút egy németországi állattartó – számolt be a példátlan szenzációról az agrarheute.com szaklap.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Fogyókúrára fogták a pufók kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket.

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Általában ismerjük a házi méh fiasításának főbb fázisait: pete-álca-báb, de kevésbé ismerjük ezeket egyenként. Első körben a méhanya által lerakott petét vizsgáljuk meg.

Sebesült rókát mentett egy budapesti buszsofőr

A kacsamentés már a múlté, most egy rókának volt szüksége a BKK segítségére.

Majorságot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Mura mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén - tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t.