0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.
Egy átlagos amerikai 103 fontnyi, azaz csaknem 47 kilogrammnyi ételt dob ki minden egyes évben egy új kutatás szerint. Ez egy átlagos felnőtt életre számítva mintegy 6180 fontot, azaz több mint 2,8 tonna elvesztegetett élelmiszert jelent

– írja a New York Post. Az idézett tanulmány 2 ezer amerikai élelmiszerkidoási szokásait térképezte fel. Ezek szerint hetente négy különböző dolgot dobnak ki az amerikaiak a hűtőjükből.

A tanulmány arra is kitért, hogy az átlagos amerikai mintegy 102 dollárnyi élelmet tart egyszerre a hűtőjében, a heti kidobott étel értéke átlagosan 53 dollár 81 cent, vagyis évente egy amerikaira számítva nem kevesebb mint 2798 dollárnyi élelmiszer megy a szemétbe minden egyes amerikai polgár esetében. Ez 842 ezer forintnak megfelelő összeg.

A leggyakrabban kidobott élelmiszerek között a gyümölcsök vannak. A banán, az eper és az alma vezeti a listát, de a zöldsalátát, a krumplit és a húsokat is gyakran kidobják. A felmérés szerint nem teljesen könnyelműen: az amerikaiak 73 százalékának bűntudata van az elpocsékolt élelmiszer miatt.

A jelenség nem csupán Amerikára jellemző.

Világszerte egészen döbbenetes összeget, mintegy 400 milliárd dollárt tesz ki annak az élelmiszermennyiségnek az értéke, amely felhasználás helyett a kukákban végzi.

Mindez nem csupán az éhezés miatt probléma, hanem azért is, mert a kidobott élelmiszer megtermelése és szállítása jelentős környezetterheléssel járt.

A pocsékolás egyébként némileg meglepő módon nem csak a gazdag és fejlett országokra jellemző. A szegényebb régiókban, Afrikában és Ázsia elmaradottabb részein legalább annyi élelmiszer megy veszendőbe, csak éppen más okokból. Míg a fejlett országokban a túlzott vásárlás miatt a háztartásoknál romlik meg az étel, a fejlődő országokban a feldolgozás és a szállítás alatt, a nem megfelelő tárolás miatt megy tönkre az élelmiszer, amelyet azelőtt kidobnak, mielőtt eljutna a fogyasztóhoz.

Forrás: New York Post