0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

A hivatalos megnyitón Nagy István agrárminiszter nagyra értékelte azt a kitartó munkát, amellyel a kalocsai és a környékbeli gazdálkodók őrzik a kalocsai fűszerpaprika örökségét.

Az Agrárminisztérium támogatásáról biztosította a termelőket és az integrátorokat, hogy közös erőfeszítéssel a kalocsai fűszerpaprika hírneve ebben az évszázadban megmaradjon az élelmiszer-kereskedelemben.

Idén például a szaktárca pályázatos úton támogatta a fűszerpaprika-feldolgozó berendezések korszerűsítését és a szárításhoz szükséges energiaköltségek enyhítését.

 

A Kalocsai Érsek képviseletében Mészáros István prépost, kanonok méltatta Kalocsa és a Szállások gazdálkodóit, valamint a térségi hímzés, pingálás, népviselet és néptánc művészeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kalocsai fűszerpaprika és a hozzákapcsoló népművészet veszélyben van, ezért kérte a szakminisztériumot, hogy segítse az ágazat fennmaradását. 

Font Sándor országgyűlési képviselő megerősítette, hogy Kalocsát a világon mindenki a paprikával társítja.

A kiváló minőségű kalocsai őrlemény joggal nyerte el a hungarikum minősítést, készítése komoly szakértelmet és kemény munkát kíván.

Tapasztalata szerint egy idő elteltével minden silány termékről kiderül értéktelensége, ezért kérte az ágazatban dolgozók kitartását az értékek őrzéséhez szükséges fáradságos munkában. Sok településen keresik azt az arculatot, amelyre kulturális, gasztronómiai rendezvényeket lehet szervezni, mindez Kalocsán rendelkezésre áll és immár 30. alkalommal ünnepelhetjük, mondta. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu