0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

A Kúttói-parkerdő korábban balesetveszélyes, szemetes, leromlott állapotú volt, bozótosnak látszott. A Ferihegyi Repülőtérre vezető út és a Vak Bottyán utca közötti területen a Pilisi Parkerdő tervei alapján először elszállították az illegálisan elhelyezett mintegy 150 köbméter, azaz 12 teherautónyi kommunális hulladékot, majd az idős, rossz állapotú faegyedek eltávolítását követően elvégezték a parkosításhoz szükséges földmunkákat és facsemetéket ültettek.

A terület megújítása során 2-3 méter magas fákat is telepítettek; többségük őshonos hárs, nyár és juhar, de tölgy, nyír, dió és szil, illetve cserje fajok is kerültek a parkerdőbe.

Az egykori kiserdő közjóléti funkciókkal bővült. A kispesti önkormányzat 20 millió forintos támogatásából megvalósult fejlesztés során a sétaút-hálózat mellett 500 méter hosszú futópályát létesítettek. Az erdei sportolást kis focipálya, tollaslabdapálya, pingpongasztal és edzőpark teszi teljessé. A parkerdőben a gyerekek számára játszóteret hoztak létre, e mellett kutyafuttató, asztalok és padok kerültek a megújított területre.

A parkosítás során egyfelől megőrizték a zöldterületet, másfelől figyelembe vették a széles körű és intenzív használattal kapcsolatos igényeket., hangsúlyozta Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az átalakításról.

A Kúttói-parkerdő fenntartásában a Pilisi Parkerdő mellett a kerületi önkormányzat is szerepet vállal.

A Pilisi Parkerdő és a fővárosi kerületek együttműködésében már számos városi erdőterület megújult , vagy kibővült közjóléti funkciókkal a közelmúltban. Így például a II. kerületi Szépvölgyben és a hűvösvölgyi Nagyréten, a pestlőrinci Halmi-erdőben, valamint Rákosmentén a Keresztúri-erdőben történtek ilyen fejlesztések.

Forrás: Pilisi Parkerdő