0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ők a világ leggyorsabb madarai

Hihetetlennek hangzik, de a szirti sas elérheti a 320 km/óra sebességet. A vándorsólyom pedig még ennél is gyorsabban tud repülni.

A madarak csodálatos képessége, hogy tudnak repülni. Egyesek rendkívüli sebességgel. Közülük kerül ki a világ leggyorsabb állata is.

Vándorsólyom (Falco peregrinus)

A leggyorsabb állat a világon ez a sólyomfélék családjába tartozó ragadozó madár. A vándorsólyom zuhanórepülés közben megközelíti a 400 km/óra sebességet.

Hosszú, hegyes szárnyai segítik az irányítást miközben a kisebb madarakra vadászik. Orrlyukait speciális csontos képződmények fedik, melyek a zuhanórepüléskor beáramló nagynyomású levegőt elterelik a tüdőből, hogy az ne sérüljön. 

Szirti sas (Aquila chrysaetos)

A szirti sas a második leggyorsabb madár. Zuhanórepülés közben elérheti a 320 km/óra sebességet. Az északi féltekén él; hosszú és széles szárnyai vannak, melyeket zuhanórepülés közben szorosan a testéhez tart. A legszebb ragadózó madarak közé sorolják. Tolla sötétbarna színű, a nyaki- és fejrészen pedig aranybarna.

Sertefarkú sarlósfecske (Hirundapus caudacutus)

A sertefarkú sarlósfecske közel 170 km/óra sebességgel szárnyal. Ez a vízszintes repülési sebessége (nem a zuhanórepülésben történő sebesség), amivel a világ leggyorsabb mért sebességű madara. Élőhelye: Délkelet-Ázsia, India és Ausztrália. Érdekessége, hogy élete nagy részét a levegőben tölti.

Kabasólyom (Falco subbuteo)

A kabasólyom is a sólyomfélék családjába tartozik, de kisebb és vékonyabb, mint a vándorsólyom. Erdős részeken és nyílt területeken is előfordul. Röpte gyors, elérheti a 160 km/óra sebességet. A levegőben vadászik rovarokra és kisebb madarakra.

Fregattmadár (Fregata magnificens)

A fregattmadár-félék az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán vizein, vagy partjaikon fordulnak elő. Életük nagy részét a nyílt vizek felett töltik. Rendkívül gyorsak, 153 km/óra sebességet is elérhetik. Legfőképpen halakra vadásznak, melyeket a vízben kapnak el. Más állatok táplálékát is el szokták lopni, így hasznukra van a sebesség, gyorsan el tudnak menekülni.

Forrás: worldatlas.com