0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Min változtat a permetlé kémhatása?

A permetlé kémhatása szabadföldön erőteljesen befolyásolja a dicamba illékonyságát. Az University of Tennessee kutatói megvizsgálták az eredetileg 4,6-8,4 közötti pH-értékű vízhez adott különféle összetevők hatását.

Kereskedelmi forgalomban kapható termékeket – különböző formulációjú dicambát, glifozátot, az elsodródást gátló Intact-ot, ammóniumszulfátot (AMS) és néhány pH-módosítót – használtak. A dicamba BAPMA sója mindig emelte e keverék kémhatását, míg a diglikolamin + VaporGrip® (DGA+VG) vegyes hatású volt.

Az AMS hozzáadása kissé növelte a pH-t, ezzel szemben a glifozát káliumsója (GLY-K) mindig csökkentette a mért pH-értéket (1,0–2,1 pH-egységgel).

Az elsodródásgátló Intact nem volt hatással a kémhatásra. A glifozát kálium- és izopropilamin-sójának hatása között sem volt eltérés. A permetlé mennyisége (94–187 liter/ha) csak alig változtatta meg a mért pH-t a különféle permetlé-adalékanyagok hozzáadása után. A választott pH-módosítók 5,0 fölé növelték a kémhatást, ami a legújabb dicamba alkalmazási utasítások szerint kritikus értéknek számít.

 

Forrás: www.cambridge.org/Magyar Mezőgazdaság