0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok hernyó még a fagyokig rág

A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan több rovarkártevő aktivitása is alábbhagyott, sokuk viszont még nagyon aktívan repül, illetve rág. A legnagyobb aktivitást a különböző bagolylepkefajok mutatják. Poloskaügyben vegyes a kép, az ázsiai márványospoloska aktivitása némileg csökkent, a zöld vándorpoloskának azonban minden fejlődési alakja szívogat. Egyre többet látni belőlük a lakóépületek nyílászáróin és a falakon is.

Szeptember második dekádját a hamisítatlan kora őszi csendes, nyugodt időjárás jellemezte. A sok napsütésben a nappali hőmérséklet 20-23 °C körül alakult, éjszaka viszont csupán 15 °C volt a léghőmérséklet, bőséges harmatképződéssel. Kisebb csapadék a hónap közepén áztatta a földeket, főként a Dunántúlon. Jól halad a szántóföldi és kertészeti növények betakarítása, valamint az őszi talajmunka. A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan több rovarkártevő aktivitása is alábbhagyott.

Az év során oly aktív gyümölcsmolyok rajzása gyakorlatilag megszűnt,

nem fognak a fény- és feromoncsapdák almamolyt, barackmolyt, aknázómolyokat, elvétve csupán a keleti gyümölcsmoly repül. Szőlőben viszont a csapda még most is napi 2-4 darab kígyóaknás szőlőmolyt fog, és szintén aktív még a polifág amerikai lepkekabóca, napi 1-3 darab belőle a fogás.

Még most is aktívan repül a nyugati dióburoklégy, pedig már eddig is tetemes károkat okozott a diótermésben.

A legnagyobb aktivitást a különböző bagolylepkefajok mutatják, különösen sok a felkiáltójeles, a gamma- és a gyapottok-bagolylepke, bár ez utóbbi repülése egyes tájegységekben jelentősen lecsökkent, így inkább már csak a hernyók kártétele okoz riadalmat, különösen a szabadföldi paprikafélékben és a paradicsomban. Nagy még a kár a másodvetésű zöldbabban a hüvelyek kiodvasítása miatt.

A nyár folyamán gondozatlan, elgazosodott területeken most hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója,

a „mocskospajor”. A kártevő polifág, tehát nem válogat a tápnövényekben, mindent képes kipusztítani. Növekedésével párhuzamosan növekvő étvágyának éjszakánként több növény is áldozatul eshet. Most elsősorban a másodvetésű növények és az átteleltetésre szánt növénykultúrák esetében kell figyelni. Kifejlett lárva alakban telel át, ezért a hernyó az első fagyokig táplálkozik, majd tavasszal még ismét károsít egy rövid ideig, mielőtt bábozódik.

Hasonlóképpen tesz a selyemfényű puszpángmoly is, mely már július utolsó dekádja óta repül, de még most is igen aktív. A nyári nemzedék első hernyói már tetemes károkat okoztak a bukszus lombozatában, de még most is fognak lárvák kelni.

A kártétel ezért a fagyos napok kezdetéig tartani fog,

a hernyók lárva alakban telelnek át, de tavasszal még táplálkozni fognak.

Némileg csökkent az ázsiai márványospoloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat. Házikertektől a szántóföldig mindenütt megfigyelhető az összes fejlődési alakja, sőt a hűvösebb éjszakák miatt egyre többet látni a lakóépületek nyílászáróin és a falakon. Már most érdemes a rendelkezésre álló eszközökkel megakadályozni a bejutásukat.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet