Back to top

Rágcsálók dézsmálják a cseh terményeket

Csehországban egyelőre nem találják az ellenszerét a mezei egerek támadásának. Az elszaporodott kis állatok irtózatos kárt tesznek a mezőgazdasági terményekben.

Csehországban elérte a félmilliárd koronát (több mint hatmilliárd forint) a mezei egerek által okozott mezőgazdasági kár értéke - írja a Napi.hu a Radio Praha-ra hivatkozva. Az ország agrárkamarája szerint ez a szám tovább fog nőni a közeljövőben. A károk 87 ezer hektár területet érintenek, ami nagyjából ötöde az ország megművelhető földterületének.

A mezei egerek elsősorban a gabonát pusztítják, de nem vetik meg a szóját, a cukorrépát és a napraforgót sem.

A téli vetéseket olyan súlyos kár érte, hogy a mezőgazdasági termelők egy része teljesen feladta a téli vetést.

Ugyanakkor az agrárkamara vezetője, Martin Pycha úgy véli, hogy a rágcsálójárvány miatt nem fognak drágulni az élelmiszerek Csehországban.

A mezei egerek rohamára válaszolva az agrárminisztérium engedélyezte bizonyos rágcsálóirtók használatát, ám ennek drasztikus következményei lettek: 80 nyúl és számos gólya pusztult el, így visszavonták az engedélyt. A környezetvédelmi tárca felhívja a figyelmet arra, hogy a vegyszer használatával megszegik a földvédelmi törvényt. Így most az agrártárca a károsultak anyagi kompenzációjáról tárgyal, a farmerek pedig arra akarnak engedélyt kérni, hogy a mérget közvetlenül az egérlyukakba szórhassák.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Milliárdokból indíthat öntözési mintaprogramot Mezőhegyes

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nemzeti öntözési mintaprogramot indíthat, amelyhez a központi költségvetés 8,5 milliárd forinttal járul hozzá.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikon Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés. Különösen jelentős az érdeklődés a már munkahellyel rendelkező szakemberek részéről. A felvételi követelménye agrártudományok területén osztatlan egyetemi vagy MSc képzésben szerzett végzettség.

Felhívás a méhek védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívták minden növényvédelmi szakirányító figyelmét arra, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják.

Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képest idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!