0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A KAP források szinten tartása a talaj és az erdők működésének támogatásához is elengedhetetlen

A gazdák a talajok szénmegkötő-képességének javításával - melyhez új agrotechnikai eljárások alkalmazására van szükség -, valamint növekvő erdőtelepítésekkel tudnak hozzájárulni az éghajlati változások hatásainak csökkentéséhez, ehhez viszont nélkülözhetetlen a KAP források szinten tartása – mondta Nagy István Helsinkiben, az uniós mezőgazdasági miniszterek informális találkozóján.

Az Európai Unió tanácsának elnökségét ellátó Finnország meghívására az uniós mezőgazdasági miniszterek többek között a mezőgazdaság és a gazdálkodók klímapolitikában betöltött szerepéről cseréltek véleményt szeptember 24-én Helsinkiben. A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a talajok szénmegkötő-képességének javítása és ezzel összefüggésben az erdőtelepítés kiemelten fontos a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításához.

A talajok nélkülözhetetlenek a mezőgazdasági termeléshez és ezen keresztül a világ egyre növekvő népességének egészséges élelmiszerekkel történő ellátásához.

Emellett nagy mennyiségű szerves szenet képesek eltárolni, így közös érdekünk a talajok minőségének megóvása, amelyhez elengedhetetlen a gazdálkodók fokozottabb bevonása és ösztönzése a talajok szerves széntartalmának megőrzésében – hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

Az éghajlatváltozás negatív hatásainak kivédésében a talajok mellett kiemelt szerepe van ez erdőknek is. Éppen ezért elkötelezett szándéka a magyar kormánynak, hogy az ország erdősültségét 22%-ról 27%-ra emelje. Ezt a célt szolgálhatja majd az országos fásítási program, amelyhez kapcsolódóan

az Agrárminisztérium az idén a duplájára emelte az erdőtelepítéshez igényelhető jövedelempótló támogatások összegét, illetve megnövelte a támogatások igénybevételének időtartamát.

Emellett a Közös Agrárpolitikának is megfelelő ösztönzőket kell nyújtania a gazdák számára. Az állandó gyepterületek fenntartása, valamint a takarónövények alkalmazása fontos eszközök a talaj szénkészletének megőrzésében és a vidékfejlesztési politika is támogatja a fenntartható gazdálkodást elsősorban az agrár-környezetgazdálkodási és agrár-erdészeti intézkedéseken keresztül. A megfelelő támogatási eszközök azonban nem lehetnek hatékonyak megfelelő nagyságú uniós források nélkül. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a KAP-ra fordítható uniós források nagysága legalább a jelenlegi szinten maradjon meg a 2020 utáni időszakban is. Nem kérhetünk többet a gazdáktól úgy, hogy közben az EU-ban csökkentenék a támogatásokat – emelte ki Nagy István agrárminiszter.

A találkozó alkalmával az uniós miniszterek fákat ültettek a dél-finnországi Nuuksio Nemzeti Parkban, és látogatást tettek a Haltia elnevezésű természetvédelmi bemutató központban.

 

Forrás: AM Sajtóiroda