Back to top

Mit rejtenek a Pilis sziklái?

Egykoron szerzetes barlangokat rejtettek a Pilis hófehér sziklái, napjainkban pedig helyben megélni akaró termelőket, kézműveseket, lovastanyákat, borászokat, turistákat váró portákat és főként összefogást a térség fejlesztése érdekében. Ez utóbbi testesült meg a most megalakult Pilisi Sziklák Natúrparkban.

Mészkő sziklák a Pilisben
Mészkő sziklák a Pilisben
Fotó: BNE
A natúrpark munkaszervezetének vezetője, Nyírő András kifejtette,

az itt élőket összeköti a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a törekvés, hogy ki tudják aknázni a Pilis adta lehetőségeket, Duna és a főváros közelségét. Ezekből szeretnének előnyt kovácsolni a településfejlesztésben, környezetvédelemben, turizmusban és a helyi termékek előállításában, értékesítésében.

A Virágzó Kesztölc Egyesület kezdeményezésére öt település – Kesztölc, Piliscsév, Pilisszántó, Pilisjászfalu és Piliscsaba – hozta létre a Pilisi Sziklák Natúrparkot. Ennek előkészítésben kulcsszerepet vállaltak a Szent István Egyetem Tájépítész Karának oktatói és hallgatói, akik részletes felmérést készítetek a környék természeti és kulturális kincseiről.

Rácz András átadja a natúrparki oklevelet Nyírő Andrásnak
Rácz András átadja a natúrparki oklevelet Nyírő Andrásnak
Fotó: BNE
A natúrparki oklevelet szeptember 25-én, Kesztölcön adta át az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Dr. Rácz András hangsúlyozta,

a natúrparki hálózat célja és szerepe a táji, természeti, kulturális örökség megőrzése, a környezeti nevelés, a szemléletformálás, a tájidentitás erősítése, a fenntartható térségfejlesztés, az ökoturizmus és rekreáció.

Jelenleg hazánk területének 9%-a natúrpark. A most megalakult Pilisi Sziklák Natúrpark Magyarországon tizenötödikként kapta meg a névhasználathoz a miniszteri hozzájárulást.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Békapopuláció a kipusztulás szélén

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Törökország egyes részein a békák a lokális kipusztulás szélére sodródtak, annyira túlzásba vitték fogyasztási céllal való gyűjtésüket.

Klimatizált utcák Bécsben

Az osztrák főváros sem mentes a hősziget-jelenségtől, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó "klimatizált utcát" hoz létre a városi hűsöléshez.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.

Lehet más eper pirosabb a magyar epernél, de ízesebb biztos nem

Pünkösdi földieper piacot szervezett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat május 30-án, a Duna-korzón. A szervezet által működtetett termeloikosar.hu weboldalon regisztrált termelők gyümölcs, szörp és lekvár formájában hozták el árujukat, ezzel ösztönözve a fogyasztókat, hogy keressék a közvetlen termelőktől származó friss és biztonságos hazai termékeket.

Jaj a zengőlegyeknek!

A szürke légykapó egész Európában fészkelő madár, hazánkban is széltében elterjedt, bár állománya az utóbbi évtizedekben megfogyott, jelenleg a becslések szerint Magyarországon nagyságrendileg 50 ezer pár költ. Korábban például rendszeresen láttam a badacsonyi vasút­állomásnál, Budapesten a Múzeumkertben, ahol frissen kirepült fiatalokat is megfigyeltem.

Ritka videón egy újszülött gímszarvas borjú első lépései

Ritkán látható, különleges videó örökítette meg egy nemrég született gímszarvas borjú első lépéseit és lábra állását a Budakeszi Vadasparkban. A felvételen az anya és a kis borjú első közös, meghitt pillanatai is láthatók.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Rétisas fiókák keltek ki a pilismaróti hegyekben

Idén is folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös madárvédelmi akcióprogramja. Ennek részeként május elején rétisas fiókákat gyűrűztek és madárodúkat telepítettek az erdőgazdaság és a természetvédelem szakemberei a Visegrádi-hegységben.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.