0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Zöldséges üdvözlet Hollandiából

Egy gyönyörű zöldségbemutatón, jó négy méterrel a tenger szintje alatt, mi sem jut az ember eszébe, mint ezen a helyen négyszáz éve még „bálnavadászok” hajtották a ladikjukat. De, vajon mi lesz négyszáz év múlva Hollandiában a polderekből?

Hosszú ideje szeptember utolsó hetében négy napra – keddtől péntekig – megnyitja kapuit a Bejo Zaden. A vetőmag nemesítő és előállító cég warmenhuiseni kísérleti központja ilyenkor átjáróházzá változik. Egymást váltják holland, német, francia, angol, cseh, szlovák, lengyel, macedón vagy éppen orosz, indiai csoportok, mint egyféle bábeli kavalkád.

Termelők, kereskedők, feldolgozók jönnek el a földteke minden pontjából a zöldségnemesítés Mekkájába, hogy megismerkedjenek a világ egyik vezető zöldséges cégének termékeivel.

Mintegy harminc országban tevékenykedik az 1700 alkalmazottat foglalkoztató vállalat. Kilenc országban folytatnak nemesítői munkát, míg vetőmag előállítást 19 országban végeznek. Tevékenységüknek köszönhetően

mintegy félszáz zöldségfaj 1200 fajtáját termesztik a gazdák világszerte. Az ökogazdálkodásból sem maradhatnak ki, így 40 faj 150 fajtája viszi hírüket.

Szeptember nem mindig kényeztet napsütéssel, ez fokozottan igaz Hollandiára. Bár a nyitónap délelőttjén még csak a felhők száguldoztak az égen, délutánra megjött az eső. Tapasztalt holland gazdák az efféle égi áldást fel sem veszik, s példájukon kapva a távoli országokból érkezők is érdeklődve járták a bemutató parcellákat. Ráadásul a helyiek a tavalyi száraz évre emlékezve inkább örömmel üdvözölték a csapadékot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu