Back to top

Az agrárdigitalizáció hozhat jó döntéseket a gazdáknak

A Hungexpon megrendezett négynapos 79. OMÉK kiállítás és vásár első napján a mára igencsak aktuálisnak nevezhető agrárdigitalizációról az ágazat különböző szegmenseiről érkező szakértők adtak átfogó előadást az érdeklődőknek.

A kiemelt témakörnek számító adatgyűjtést és -feldolgozást, illetve az agrárágazatba alkalmazott informatikát több aspektusból is feltárták a szakemberek, kollektív képet adva a magyar mezőgazdaságban helyet foglaló agrárdigitalizációról.

Csák Gyula: Az informatika mindenre nyitott, amiben kívánják alkalmazni
Csák Gyula: Az informatika mindenre nyitott, amiben kívánják alkalmazni

Csák Gyula, a Talentis Agro Zrt. operatív igazgatója egy termelő vállalat nézőpontjából ismertette az agrárdigitalizáció fontosságát. Véleménye szerint az informatika mindenre nyitott, amiben kívánják alkalmazni, a kérdés az, hogy a cégek eléggé nyitottak-e az informatikára. Elmondása szerint

az agrárdigitalizáció legmagasabb pontja az, amikor a termelés összes lényeges döntéshozáshoz szükséges adatát képesek vagyunk informatikai eszközökkel begyűjteni, feldolgozni, és döntéseinket ez alapján meghozni.

Balla István: Mára könnyen beszerezhetőek az adatok
Balla István: Mára könnyen beszerezhetőek az adatok
A termelési folyamatokat egy integrált informatikai rendszerben átfogva lekövetni, és a gazdasági döntéseinket annak támogatásával meghozni.

Balla István, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese kifejtette, hogy jelenleg rengeteg modern technológia, okos eszköz áll a mezőgazdálkodók rendelkezésére, melyeknek segítségével egyszerűbben és nagyobb mennyiségben lehet adatot gyűjteni. A probléma az, hogy ezeknek az adatoknak a feldolgozása jelenleg még nincs megfelelő szinten, márpedig az adatbázisból nyert adatok kiértékelése meghatározza döntéseink alakulását. Hozzátéve, hogy mivel

az adatszerzés napjainkban könnyen megvalósítható, nem szabad átesni a ló túloldalára, beleveszni az adatsokaságba.

Kecskés Zsolt: Nemzetközi szinte le vagyunk maradva az adatok kiértékelésében
Kecskés Zsolt: Nemzetközi szinte le vagyunk maradva az adatok kiértékelésében
Kecskés Zsolt, a KITE Zrt. kiemelt szolgáltatások értékesítési igazgatója a hazai mezőgazdaság innovációjának és tudásszintjének szempontjából nemzetközi szinten való elhelyezkedéséről beszélt, miszerint nem vagyunk elmaradva a többi országtól, azonban a feltárt adatoknak a használata, elemzése és értelmezése, még hagy kívánni valót maga után esetünkben.

Maróti Miklós: Az agrárdigitalizáció nem egyenlő a precíziós gazdálkodással
Maróti Miklós: Az agrárdigitalizáció nem egyenlő a precíziós gazdálkodással
Az AgroVIR Kft. ügyvezetője, Maróti Miklós előadásában kihangsúlyozta, hogy

az agrárdigitalizáció nem egyenlő a precíziós gazdálkodással,

az csupán egy szelete az agrárdigitalizáció „tortájának”. Elmondta, hogy az agrárdigitalizáció eszközeinek nincs akkora beruházási igénye, mint mondjuk a precíziós gazdálkodásnak, alkalmazásának és használatának sokkal inkább a nem megfelelő humán erőforrás és a gondolkodás szab gátat.

A szakemberek egyöntetűen elengedhetetlennek tartják azt, hogy mindaddig nem alkalmazhatóak teljes körűen az agrárdigitalizációs rendszerek, ameddig nincs erre megfelelően képzett szakember, aki tisztában van az informatikai innovációval a mezőgazdasági ágazatban.

Az előadók egyöntetűen a szakmai képzettség hiányát emelték ki
Az előadók egyöntetűen a szakmai képzettség hiányát emelték ki

A következő generáció lehet az, aki áttörést érhet el mindebben, de ahhoz erre specializálódott szakmai oktatásra van szükség,

ehhez pedig megfelelő oktatók és olyan cégvezetők, valamint gazdálkodók szükségesek, akik megértették és elfogadták ezen technológiai fejlődéseknek az ágazatban használható jelentőségét. Mindehhez megfelelő nyitottság és befogadó-készség szükségeltetik, és minél több szakmailag és informatikailag egyaránt képzett szakember.

A jövő mezőgazdaságának az adatok megfelelő kiértékeléséhez, érdemes lenne egy globális adatbázisban gondolkodnia, melyben az ország minden gazdája a begyűjtött adatokat feltöltve a rendszerre (felhőbe), átfogóan kiértékelt adatbázissal rendelkezne, amely segítené a közös gazdálkodást és az egységes gondolkodást.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Gyorsul a birtokkoncentráció Németországban

A német szövetkezeti takarékpénztárak frankfurti székhelyű központi bankja, a DZ Bank tanulmánya szerint a következő 20 évben felgyorsul a birtokkoncentráció a német mezőgazdaságban.

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.

Lelassult a globális erdőveszteség

A felmérések szerint a globális erdőveszteség 2015-2019-ben lelassult, annak ellenére, hogy Brazíliában az utóbbi időben viszont jelentősen megnőtt az erdőirtás.

Helyspecifikus gazdálkodást támogató szoftverszolgáltatás az AXIÁL Kft.-től

A precíziós-helyspecifikus gazdálkodás a hatékonyabb, jövedelmezőbb és környezetkímélő gazdálkodás egyik eleme, mely egyre szélesebb körben van jelen a hazai gyakorlatban is.

Koronavírus: a milliók néha az égből jönnek

Május 5-én normalizálódni látszott a koronavírus-helyzet. Jól érzékelhetően mindenki beletanult az új szituációba, legalábbis erre utalt a vezetők feszültségének enyhülése. Viszont a baj nem jár egyedül: csakúgy, mint tavaly, úgy lett tavasz és nyár a télből, hogy május 1-jéig alig kaptunk valami kis csapadékot. Ezúttal is három gazdaságot kerestünk fel.