Back to top

Az agrárdigitalizáció hozhat jó döntéseket a gazdáknak

A Hungexpon megrendezett négynapos 79. OMÉK kiállítás és vásár első napján a mára igencsak aktuálisnak nevezhető agrárdigitalizációról az ágazat különböző szegmenseiről érkező szakértők adtak átfogó előadást az érdeklődőknek.

A kiemelt témakörnek számító adatgyűjtést és -feldolgozást, illetve az agrárágazatba alkalmazott informatikát több aspektusból is feltárták a szakemberek, kollektív képet adva a magyar mezőgazdaságban helyet foglaló agrárdigitalizációról.

Csák Gyula: Az informatika mindenre nyitott, amiben kívánják alkalmazni
Csák Gyula: Az informatika mindenre nyitott, amiben kívánják alkalmazni

Csák Gyula, a Talentis Agro Zrt. operatív igazgatója egy termelő vállalat nézőpontjából ismertette az agrárdigitalizáció fontosságát. Véleménye szerint az informatika mindenre nyitott, amiben kívánják alkalmazni, a kérdés az, hogy a cégek eléggé nyitottak-e az informatikára. Elmondása szerint

az agrárdigitalizáció legmagasabb pontja az, amikor a termelés összes lényeges döntéshozáshoz szükséges adatát képesek vagyunk informatikai eszközökkel begyűjteni, feldolgozni, és döntéseinket ez alapján meghozni.

Balla István: Mára könnyen beszerezhetőek az adatok
Balla István: Mára könnyen beszerezhetőek az adatok
A termelési folyamatokat egy integrált informatikai rendszerben átfogva lekövetni, és a gazdasági döntéseinket annak támogatásával meghozni.

Balla István, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese kifejtette, hogy jelenleg rengeteg modern technológia, okos eszköz áll a mezőgazdálkodók rendelkezésére, melyeknek segítségével egyszerűbben és nagyobb mennyiségben lehet adatot gyűjteni. A probléma az, hogy ezeknek az adatoknak a feldolgozása jelenleg még nincs megfelelő szinten, márpedig az adatbázisból nyert adatok kiértékelése meghatározza döntéseink alakulását. Hozzátéve, hogy mivel

az adatszerzés napjainkban könnyen megvalósítható, nem szabad átesni a ló túloldalára, beleveszni az adatsokaságba.

Kecskés Zsolt: Nemzetközi szinte le vagyunk maradva az adatok kiértékelésében
Kecskés Zsolt: Nemzetközi szinte le vagyunk maradva az adatok kiértékelésében
Kecskés Zsolt, a KITE Zrt. kiemelt szolgáltatások értékesítési igazgatója a hazai mezőgazdaság innovációjának és tudásszintjének szempontjából nemzetközi szinten való elhelyezkedéséről beszélt, miszerint nem vagyunk elmaradva a többi országtól, azonban a feltárt adatoknak a használata, elemzése és értelmezése, még hagy kívánni valót maga után esetünkben.

Maróti Miklós: Az agrárdigitalizáció nem egyenlő a precíziós gazdálkodással
Maróti Miklós: Az agrárdigitalizáció nem egyenlő a precíziós gazdálkodással
Az AgroVIR Kft. ügyvezetője, Maróti Miklós előadásában kihangsúlyozta, hogy

az agrárdigitalizáció nem egyenlő a precíziós gazdálkodással,

az csupán egy szelete az agrárdigitalizáció „tortájának”. Elmondta, hogy az agrárdigitalizáció eszközeinek nincs akkora beruházási igénye, mint mondjuk a precíziós gazdálkodásnak, alkalmazásának és használatának sokkal inkább a nem megfelelő humán erőforrás és a gondolkodás szab gátat.

A szakemberek egyöntetűen elengedhetetlennek tartják azt, hogy mindaddig nem alkalmazhatóak teljes körűen az agrárdigitalizációs rendszerek, ameddig nincs erre megfelelően képzett szakember, aki tisztában van az informatikai innovációval a mezőgazdasági ágazatban.

Az előadók egyöntetűen a szakmai képzettség hiányát emelték ki
Az előadók egyöntetűen a szakmai képzettség hiányát emelték ki

A következő generáció lehet az, aki áttörést érhet el mindebben, de ahhoz erre specializálódott szakmai oktatásra van szükség,

ehhez pedig megfelelő oktatók és olyan cégvezetők, valamint gazdálkodók szükségesek, akik megértették és elfogadták ezen technológiai fejlődéseknek az ágazatban használható jelentőségét. Mindehhez megfelelő nyitottság és befogadó-készség szükségeltetik, és minél több szakmailag és informatikailag egyaránt képzett szakember.

A jövő mezőgazdaságának az adatok megfelelő kiértékeléséhez, érdemes lenne egy globális adatbázisban gondolkodnia, melyben az ország minden gazdája a begyűjtött adatokat feltöltve a rendszerre (felhőbe), átfogóan kiértékelt adatbázissal rendelkezne, amely segítené a közös gazdálkodást és az egységes gondolkodást.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

Fekete lepellel takarták le standjaikat a zöldség- és gyümölcsárusok

A baden-würtenbergi Freiburgban (október elején), a gyümölcs- és zöldségárusok 5 percig fekete lepellel takarták le áruikat. Tüntetésükkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jelenleg bajor mintára zajló „Fajok sokfélesége- Mentsétek meg a méheket” elnevezésű népi kezdeményezés kizárólag a (helyi) termelőkre hárítja a felelősséget és rendkívül hátrányos helyzetbe hozza őket.

Sokat segíthet egy nitrogénérzékelő

A növények nitrogéntartalmának mérésére szolgáló érzékelők egyre fontosabb szerepet játszanak a modern mezőgazdaságban, mivel ezek a hagyományos módszereknél jóval pontosabb eredményt adnak, ezáltal pedig optimális műtrágyamennyiség kerül a földbe. Már a kisebb gazdaságok számára is elérhető egy a közelmúltban kifejlesztett érzékelő rendszer.

Kiváló antidepresszáns az év gyógynövénye, a közönséges orbáncfű

A közönséges orbáncfűről az utóbbi 20-30 évben bizonyosodott be, hogy antidepresszáns hatása van, ezen kívül gyors sebgyógyító, minden bőrbetegségre, illetve gyomor- és nyombélfekélyre is jótékony hatású. Száraz gyepekben Magyarországon is gyakori, rövid életű, 50-100 centiméter magas évelő növény.

Az EU-USA vámháború áldozata lesz a mezőgazdaság?

A Kereskedelmi Világszervezet büntetővámok kivetését engedélyezte az Egyesült Államoknak azért, mert az Airbus tiltott állami támogatásban részesült. Ennek eredménye vámháború lehet az USA és az Unió között. Európai mezőgazdasági érdekvédők szólaltak fel az ügyben.

Erősödő mezőgazdasági ágazat

Az Agrárminisztérium és partnerei között létrejött együttműködési és stratégiai megállapodások ünnepélyes átadását október 7-én a Herman Ottó Intézet konferenciatermében tartották meg.

Egy legenda vége - csődbe ment az Ursus

Nem talált befektetőt a legendás lengyel mezőgazdasági gépek gyártója, ezért csődeljárás indult ellne. Ez lehet az Ursus traktorok hattyúdala.

Talajminta-elemzés űrtechnológiával

Gyors, olcsó, pontos az az automatikus mintavételi módszer, amely a NASA robotszondájában is alkalmazott lézerspektroszkópiás módszerrel naponta akár 1500 vizsgálatát tudja elvégezni.