0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Az agrárdigitalizáció hozhat jó döntéseket a gazdáknak

A Hungexpon megrendezett négynapos 79. OMÉK kiállítás és vásár első napján a mára igencsak aktuálisnak nevezhető agrárdigitalizációról az ágazat különböző szegmenseiről érkező szakértők adtak átfogó előadást az érdeklődőknek.

A kiemelt témakörnek számító adatgyűjtést és -feldolgozást, illetve az agrárágazatba alkalmazott informatikát több aspektusból is feltárták a szakemberek, kollektív képet adva a magyar mezőgazdaságban helyet foglaló agrárdigitalizációról.

Csák Gyula, a Talentis Agro Zrt. operatív igazgatója egy termelő vállalat nézőpontjából ismertette az agrárdigitalizáció fontosságát. Véleménye szerint az informatika mindenre nyitott, amiben kívánják alkalmazni, a kérdés az, hogy a cégek eléggé nyitottak-e az informatikára. Elmondása szerint

az agrárdigitalizáció legmagasabb pontja az, amikor a termelés összes lényeges döntéshozáshoz szükséges adatát képesek vagyunk informatikai eszközökkel begyűjteni, feldolgozni, és döntéseinket ez alapján meghozni.

A termelési folyamatokat egy integrált informatikai rendszerben átfogva lekövetni, és a gazdasági döntéseinket annak támogatásával meghozni.

Balla István, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese kifejtette, hogy jelenleg rengeteg modern technológia, okos eszköz áll a mezőgazdálkodók rendelkezésére, melyeknek segítségével egyszerűbben és nagyobb mennyiségben lehet adatot gyűjteni. A probléma az, hogy ezeknek az adatoknak a feldolgozása jelenleg még nincs megfelelő szinten, márpedig az adatbázisból nyert adatok kiértékelése meghatározza döntéseink alakulását. Hozzátéve, hogy mivel

az adatszerzés napjainkban könnyen megvalósítható, nem szabad átesni a ló túloldalára, beleveszni az adatsokaságba.

Kecskés Zsolt, a KITE Zrt. kiemelt szolgáltatások értékesítési igazgatója a hazai mezőgazdaság innovációjának és tudásszintjének szempontjából nemzetközi szinten való elhelyezkedéséről beszélt, miszerint nem vagyunk elmaradva a többi országtól, azonban a feltárt adatoknak a használata, elemzése és értelmezése, még hagy kívánni valót maga után esetünkben.

Az AgroVIR Kft. ügyvezetője, Maróti Miklós előadásában kihangsúlyozta, hogy

az agrárdigitalizáció nem egyenlő a precíziós gazdálkodással,

az csupán egy szelete az agrárdigitalizáció „tortájának”. Elmondta, hogy az agrárdigitalizáció eszközeinek nincs akkora beruházási igénye, mint mondjuk a precíziós gazdálkodásnak, alkalmazásának és használatának sokkal inkább a nem megfelelő humán erőforrás és a gondolkodás szab gátat.

A szakemberek egyöntetűen elengedhetetlennek tartják azt, hogy mindaddig nem alkalmazhatóak teljes körűen az agrárdigitalizációs rendszerek, ameddig nincs erre megfelelően képzett szakember, aki tisztában van az informatikai innovációval a mezőgazdasági ágazatban.

A következő generáció lehet az, aki áttörést érhet el mindebben, de ahhoz erre specializálódott szakmai oktatásra van szükség,

ehhez pedig megfelelő oktatók és olyan cégvezetők, valamint gazdálkodók szükségesek, akik megértették és elfogadták ezen technológiai fejlődéseknek az ágazatban használható jelentőségét. Mindehhez megfelelő nyitottság és befogadó-készség szükségeltetik, és minél több szakmailag és informatikailag egyaránt képzett szakember.

A jövő mezőgazdaságának az adatok megfelelő kiértékeléséhez, érdemes lenne egy globális adatbázisban gondolkodnia, melyben az ország minden gazdája a begyűjtött adatokat feltöltve a rendszerre (felhőbe), átfogóan kiértékelt adatbázissal rendelkezne, amely segítené a közös gazdálkodást és az egységes gondolkodást.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu