Back to top

Az OMÉK-on ülésezett a Mezőgazdasági Bizottság

Már hagyomány, hogy az OMÉK-on tartja kihelyezett ülését az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága. Az ülésen résztvevő Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az OMÉK kiváló alkalom arra, hogy megháláljuk a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők munkáját, amely nagyban hozzájárult külkereskedelmünk föllendüléséhez. Ünnep és a szakmai és üzleti kapcsolatépítés fontos helyszíne.

Nagy István: az OMÉK közelebb hozza a vidéket és a fővárost
Fotó: Csatlós NOrbert
Az idei OMÉK-on kiemelt hangsúlyt kap az innovatív megoldások, termékek, az agrárdigitalizáció eredményeinek bemutatása, ezzel is alátámasztva, hogy az agrárium fölkészült a társadalmi elvárások, korszerű fenntarthatósági és környezetvédelmi előírások teljesítésére.

A négy napos rendezvény által közelebb hozhatjuk a vidéket a fővároshoz, a polgárokat a parasztokhoz,

az agrárium tevékenységének élményszerű bemutatása pedig segíthet abban, hogy fiatalok előtt is vonzóvá tegyük a szakmát, és ezzel sikeresen megvalósulhasson a generációváltás,

mondta a miniszter.

Ondré Péter: az OMÉK-nak két arca van, a nagyközönséghez és a szakmához is szól
Fotó: Csatlós NOrbert
Az OMÉK szakmaiságát, méltóságát, fontosságát jól jelzi, hogy a szakmai szervezetek képviselői is jelen vannak a Mezőgazdasági Bizottság ülésén, hangsúlyozta Ondré Péter, az AMC Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A vezető beszámolt róla, hogy a hazai élelmiszeripari termékek népszerűsítésére az AMC szervezésében az elmúlt egy évben 11 meghatározó külföldi vásáron 160 magyar cég jelenhetett meg. A hazai fogyasztást pedig 9 termékpálya-kampánnyal támogatta a szervezet az utóbbi 2,5 év alatt. Mindezek mellett kiemelt feladata volt az OMÉK szervezése. A mostani rendezvénynek két arca van, hiszen egyszerre szól a nagyközönséghez és a szakmához.

A fogyasztói bizalom növeléséhez elengedhetetlen, hogy megmutassuk az élelmiszer útját a földtől az asztalig, miközben a kétévenkénti szakmai értékelés legalább ilyen fontos.

Mind a kettő cél megvalósulhat az OMÉK-on. A két társrendezvénye, a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok és a Bábolnai Gazdanapok pedig az eddiginél is részletesebb szakmai tájékoztatásra adott lehetőséget az állattenyésztés és a gépesítés terén.

Feldman Zsolt: egyszerűbb, követhető szabályozásért dolgozunk
Fotó: Csatlós NOrbert
A 2020 utáni közös agrárpolitikának még számos részlete vitatott, az Európai Bizottság eredeti javaslatát azonban remélhetően több ponton sikerül számunkra kedvezőbbé tenni a tanácsi jogalkotási folyamat során, mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár. A magyar álláspont következetes, a mostani finanszírozási keret megőrzéséért, az egyszerűbb, követhetőbb szabályozásért harcolunk, a jelenlegi tervek szerint ugyanis nem csak az agráriumra szánt összeg csökkentését vetítik előre, aszerint bonyolultabbá is válik a KAP működése. A tagállamokkal folytatott tárgyalások eredményeként ugyanakkor

jó esélyünk van rá, hogy fenntartható a termeléshez kötött támogatási szint, beemelik a csomagba az átmeneti nemzeti ágazati támogatásokat, és várhatóan sikerül elérni, hogy az átalánytámogatásban részesülő kisgazdaságoknak enyhébb feltételrendszert kelljen teljesíteni.

Arra is megvan a szándék, hogy az Európai Bizottság jogalkotási szabadságát szűkítsük. Az öntözés fejlesztése érdekében pedig azon dolgozunk, hogy a beruházások támogatásánál ne önmagában a víztestek jó vagy kevésbé jó állapota legyen a mérvadó, hanem hatástanulmánnyal is alátámaszthassuk azok szükségességét.

Fotó: Csatlós NOrbert
Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság ülésén Ledó Ferenc,a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke beszámolt a zöldség-gyümölcs tészek működésének tapasztalatiról. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója a magyar állattenyésztés lehetőségeiről beszélt. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke pedig a közös halászati politika édesvízi halgazdálkodásra vonatkozó lehetőségeit foglalta össze.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

Használjuk ki a drónok adta lehetőséget vagy lemaradunk – mondják az EU-s mezőgazdasági szereplők

A mezőgazdasági szereplők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy frissítse a rovarirtók fenntartható használatáról szóló irányelvet (SUD), és engedélyezze peszticidek drónos légi permetezését – derül ki az EURACTIV tudósításából.

A rizs csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás hatalmas népegészségügyi probléma. Ha nem kezelik idejében, látási problémáktól a szívbetegségen át a vesebetegségig rengeteg egészségügyi kockázata lehet.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a juh- és kecsketenyésztők

Tájékoztató a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került juh- és kecsketenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni.

Az élelmiszergazdaságról és közbeszerzésekről tárgyalt a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Az élelmiszergazdaság erősítése és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt a központi téma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) csütörtöki ülésén - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követő budapesti sajtótájékoztatón.

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Egy kenyéren vagyunk – a búzaösszeöntés az összefogást jelképezi

A Szarvasi Szárazmalom udvarán tartották csütörtökön a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sajtótájékoztatóját. Július 31-én a Kárpát-medencei magyar gazdák által felajánlott búza összeöntésének Szarvas lesz a helyszíne, és ebben a lóvontatású szárazmalomban őrlik meg egy részét. A lisztadományokat – az eddigiekhez hasonlóan – rászorulók között osztják majd szét.

Segíthet a nyers tej az allergia megelőzésében?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy aki kora gyermekkorában feldolgozatlan tehéntejet iszik, az védetté válik az allergiás tünetekért felelős E-immunglobulinok kialakulásával szemben. Egy új osztrák kutatás szerint egy tehéntejben is előforduló fehérje, a béta-laktoglobulin kulcsszerepet játszik az allergiák kialakulását megelőző, úgynevezett „farmhatásban”.

Magyar alelnököt választott az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége

Dr. Drexler Dórát, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetőjét választotta egyik alelnökének az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe). Az ernyőszervezet több mint 200 tagszervezetet tömörít az Európai Unióban: mezőgazdasági termelőket, feldolgozókat, kereskedőket, tanúsítókat, szaktanácsadókat, kutatókat és fogyasztói érdekképviseleti szervezeteket.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.