0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az OMÉK-on ülésezett a Mezőgazdasági Bizottság

Már hagyomány, hogy az OMÉK-on tartja kihelyezett ülését az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága. Az ülésen résztvevő Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az OMÉK kiváló alkalom arra, hogy megháláljuk a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők munkáját, amely nagyban hozzájárult külkereskedelmünk föllendüléséhez. Ünnep és a szakmai és üzleti kapcsolatépítés fontos helyszíne.

Az idei OMÉK-on kiemelt hangsúlyt kap az innovatív megoldások, termékek, az agrárdigitalizáció eredményeinek bemutatása, ezzel is alátámasztva, hogy az agrárium fölkészült a társadalmi elvárások, korszerű fenntarthatósági és környezetvédelmi előírások teljesítésére.

A négy napos rendezvény által közelebb hozhatjuk a vidéket a fővároshoz, a polgárokat a parasztokhoz,

az agrárium tevékenységének élményszerű bemutatása pedig segíthet abban, hogy fiatalok előtt is vonzóvá tegyük a szakmát, és ezzel sikeresen megvalósulhasson a generációváltás,

mondta a miniszter.

Az OMÉK szakmaiságát, méltóságát, fontosságát jól jelzi, hogy a szakmai szervezetek képviselői is jelen vannak a Mezőgazdasági Bizottság ülésén, hangsúlyozta Ondré Péter, az AMC Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A vezető beszámolt róla, hogy a hazai élelmiszeripari termékek népszerűsítésére az AMC szervezésében az elmúlt egy évben 11 meghatározó külföldi vásáron 160 magyar cég jelenhetett meg. A hazai fogyasztást pedig 9 termékpálya-kampánnyal támogatta a szervezet az utóbbi 2,5 év alatt. Mindezek mellett kiemelt feladata volt az OMÉK szervezése. A mostani rendezvénynek két arca van, hiszen egyszerre szól a nagyközönséghez és a szakmához.

A fogyasztói bizalom növeléséhez elengedhetetlen, hogy megmutassuk az élelmiszer útját a földtől az asztalig, miközben a kétévenkénti szakmai értékelés legalább ilyen fontos.

Mind a kettő cél megvalósulhat az OMÉK-on. A két társrendezvénye, a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok és a Bábolnai Gazdanapok pedig az eddiginél is részletesebb szakmai tájékoztatásra adott lehetőséget az állattenyésztés és a gépesítés terén.

A 2020 utáni közös agrárpolitikának még számos részlete vitatott, az Európai Bizottság eredeti javaslatát azonban remélhetően több ponton sikerül számunkra kedvezőbbé tenni a tanácsi jogalkotási folyamat során, mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár. A magyar álláspont következetes, a mostani finanszírozási keret megőrzéséért, az egyszerűbb, követhetőbb szabályozásért harcolunk, a jelenlegi tervek szerint ugyanis nem csak az agráriumra szánt összeg csökkentését vetítik előre, aszerint bonyolultabbá is válik a KAP működése. A tagállamokkal folytatott tárgyalások eredményeként ugyanakkor

jó esélyünk van rá, hogy fenntartható a termeléshez kötött támogatási szint, beemelik a csomagba az átmeneti nemzeti ágazati támogatásokat, és várhatóan sikerül elérni, hogy az átalánytámogatásban részesülő kisgazdaságoknak enyhébb feltételrendszert kelljen teljesíteni.

Arra is megvan a szándék, hogy az Európai Bizottság jogalkotási szabadságát szűkítsük. Az öntözés fejlesztése érdekében pedig azon dolgozunk, hogy a beruházások támogatásánál ne önmagában a víztestek jó vagy kevésbé jó állapota legyen a mérvadó, hanem hatástanulmánnyal is alátámaszthassuk azok szükségességét.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság ülésén Ledó Ferenc,a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke beszámolt a zöldség-gyümölcs tészek működésének tapasztalatiról. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója a magyar állattenyésztés lehetőségeiről beszélt. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke pedig a közös halászati politika édesvízi halgazdálkodásra vonatkozó lehetőségeit foglalta össze.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu