Back to top

OMÉK: fókuszban a professzionalitás

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legnagyobb, legrégebbi és legjelentősebb tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye, amely több mint 190 éves múltra tekint vissza. Az idei évben immár 79. alkalommal rendezi meg az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum az eseményt.

MMG - Milyen a magyar föld legjava?

A szervezők ez évben a szakmaiságot kiemelten kezelik, így a kiállítás első napja szakmai napként is funkcionál majd, ahol a kiállítóknak konferenciákat, előadásokat, üzletember találkozókat szerveznek. Fókuszba kerül az innováció, a professzionalitás, a nemzetköziség és az élelmiszeripar, középpontban a jó minőségű, egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszerekkel együtt.

OMÉK 2017

A korábbi évekhez képest újszerűbb és programdúsabb eseményt kapnak a látogatók, a kor kihívásaira reflektáló szakmai programokkal, az agrár- és élelmiszerinnovációk legújabb vívmányainak felvonultatásával.

Hangsúlyozottan jelenik meg az élelmiszer- és agrárdigitalizáció is. Egyik kiemelt cél, hogy az agrárpályát a fiatalok számára is vonzóvá tegyék.

A kiállítást a korábbiaktól eltérően négy napra koncentrálják, ugyanakkor számos tekintetben eseménydúsabb rendezvényre lehet számítani.

Partnerország: Marokkó

A 79. OMÉK partnerországa Marokkó lesz. Marokkó az afrikai országokkal ápolt magyar kapcsolatok sarokkövének is tekinthető, különösen a mezőgazdasági termelés, a kutatás és az oktatás területén fennálló, megbecsült helyzeténél fogva. Az agrár-külkereskedelem az egyik kiemelt területe a két ország közötti kétoldalú együttműködésnek, és ez remélhetőleg csak fokozódik a vásári jelenlét által. A partnerországi megjelenés kiváló lehetőség a két ország közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítésére. Az OMÉK-on történő megjelenés által minél többen ismerhetik meg Marokkó mezőgazdasági termékeit, gasztronómiáját és élelmiszerkülönlegességeit.

Szakmai programok – Tapasztalatcsere és üzletkötés

A 79. OMÉK minden napján lesznek szakmai programok, amelyeknek kiemelt üzenete a fiatalítás, a generációváltás, és szóba kerülnek élelmiszertechnológiai és -biztonsági kérdések is. A programokon szakmai partnerként részt vesz például a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szakmai programok keretében a fiatalítás nézőpontjából szeretnének HR-irányt adni az eszmecserének: megtárgyalni, hogyan lehet minőségi munkaerőt találni a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, valamint mi a módja a potenciális munkavállalók megszólításának.

A szervezők fontos célja, hogy a legnagyobb piaci szereplők is eljöjjenek a szakmai nap programjaira, és elmondják az elmúlt egy-két évben szerzett tapasztalataikat.

Gépi nyírás - OMÉK 2017
Fotó: Zsoldos Alexandra

A szakmai rendezvények részét képezik a B2B-találkozók és a konferencia programok. Ezek az OMÉK teljes ideje alatt zajlanak majd, de a legtöbb ilyen jellegű esemény csütörtökön és pénteken lesz. A szakmai konferenciák olyan aktuális agrárgazdasági témák köré csoportosulnak, mint az élelmiszer-feldolgozóipar kihívása, az agrárdigitalizáció, a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásai, az öntözésfejlesztés lehetőségei, valamint az állattartás körülményeiben tapasztalható változások és ezekhez való alkalmazkodási lehetőségek.

A szakmai nap és a szakmai programok együttműködő partnerei az Agrárminisztérium főosztályai, a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet, valamint további háttérintézmények.

Ökojátszótér várja a legkisebbeket

A gyerekfoglalkozások és az állatsimogató mellett egy 100 négyzetméteres ökojátszótér is várja a legkisebbeket, ahol játszva nevelik környezettudatosságra a gyerekeket. A felállított játékok újrahasznosított, természetbarát anyagokból készülnek, mellyel felhívják a gyermekek figyelmét a környezeti gondokra. A gondolatébresztő interaktív eszközök segítik a környezettudatos szemléletmód kialakulását. A gyerekek természethez fűződő kapcsolatának bensőségesebbé válását játékos módon formáló eszközök segítik. A játékok a játszva tanulást segítik és feledhetetlen élményt nyújtanak.

Az élelmiszerágazat nagyvállalatai is bemutatkoznak
Élelmiszerinnováció, mint kiemelt téma

A kiállításon fontos téma lesz az élelmiszer-innováció: a feldolgozóipart és annak alkalmazott technológiáit is igyekeznek közelebb hozni a nagyközönséghez, amivel a fogyasztói bizalom is erősíthető.

Az élelmiszer-ágazat nagyvállalatai olyan technológiai-informatikai megoldásokat és újdonságokat – egyben magas hozzáadott értékű termékeket – állítanak elő, amelyek húzóerőként hatnak az agrárium szereplőire.

Ennek megismerése a nagyközönség számára is érdekes és élvezetes lehet. További cél, hogy a kereskedelmi láncok beszerzői, disztribútorai is ott legyenek a kiállításon. Ezen keresztül is szeretnék kiemelten kezelni a fogyasztói tudatosságot és a fogyasztói edukációt.

Idén debütál a finom ételeket kínáló Gasztro Passzázs
Kézműves ételek, kisüzemi sörök, food truckok az OMÉK Gasztro passzázson

Az idei OMÉK egyik újdonsága egy olyan minőségi vendéglátótér kialakítása, amely a rendezvény központi részén, a pavilonokat összekötő passzázson biztosít minőségi étel- és italkínálatot az ide látogató vendégeknek. A „Gasztro Passzázson” folyamatos élőzene, vásári programok és igényes kültéri bútorok biztosítják a kikapcsolódást. A Gasztro Passzázson egy „Lounge színpadot” is kialakítanak, ahol különböző stílusú élőzene hallható. A Passzázson összesen 20 faházban és 10 food truckban kínálják a finomságokat, például a kézműves kemencés pizzát, a kézműves hamburgert, a kisüzemi söröket vagy a prémium minőségű kávékat.

Élménygazdaság – Drónkupa, állati videók, játékok iskolásoknak

Elsősorban az iskolás korosztály megszólítása a célja az idei OMÉK-on szintén újdonságként debütáló, 800 négyzetméteres Élménygazdaságnak. Itt három korosztály (általános iskolás alsó és felső tagozatosok, valamint középiskolások) számára mutatják be élményeken keresztül a modern mezőgazdaságot, azon belül is kiemelten a földművelést, az állattenyésztést és az élelmiszer-feldolgozást. Fontos a digitalizáció, a jövőbe mutató technológiai megoldások és már gyakorlatban lévő „jó példák” prezentálása is.

Élményszerűen mutatják be az iskolásoknak a mezőgazdaságot
A fiataloknak több feladatot kell megoldani. Lesz Virtuális AgroDrónKupa, ahol egy magyar fejlesztésű drónszimulátor applikáció segítségével a színpadon szerveznek amatőr versenyt a kiállítás látogatói között.

Az Agro Gasztro foglalkozások során a résztvevők megismerhetik az ipari haszonnövények, a tojás, a zöldségek, a fűszernövények és a gyümölcsök gyakorlati felhasználását kenyérlepénysütés, tésztakészítés és almakompót-készítés keretében.

A MagKÉPző nevű foglalkozási helyszínen a látogatók megismerik a különböző ipari és haszonnövények magjait és terméseit, amelyekből ragasztásos technikával „magképeket” készítenek. A „Traktor Parkban”, valamint egy igazi traktor mellett kialakított foglalkozási helyszínen a látogatóknak az a feladatuk, hogy a mintaként kiállított traktor kontúrját ábrázoló körvonalon belül engedjék el a fantáziájukat és színezzék, dizájnolják azt legjobb belátásuk szerint. Az „Alma Depo” nevű játékban a földművelés ágazat és a feldolgozás is megjelenik, hiszen a modern zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítése jövőbe mutató, jelentős feladat.

Egy led-tévén egy almaválogató-osztályozó gép lesz látható működés közben, miközben egy számlálón azt is megfigyelhetik az érdeklődők, hogy mennyi alma halad át rajta.

Az „Állati videók” játékban a földművelést, az állattenyésztést és feldolgozást jelenítik meg, a népszerű részletfelismerő, becslésre épülő tv-s showműsorokat „mezőgazdaságosítva”. Egy kontúrvágott „szalmabálába” installált led-tévén különböző haszonállatok, termények, feldolgozáshoz kapcsolódó folyamatok tűnnek fel. A csapatoknak hol az állatok fajtáját, hol a látható egyedszámukat kell megbecsülniük és megválaszolniuk az adott idő alatt zajló rapid bajnokságban.

OMÉK 2017

Az egyes foglalkozásokat a táblagépeken megvalósuló „OMÉK Fotó Rally” során elvégzendő feladatokká, aktivitásokká alakítják majd. Ennek során a csapatok elhagyják az „Élménygazdaság” szűken vett területét, és a három ágazat, valamint további témák felkutatására indulnak az OMÉK egész területén. Ebben nagyban segíti őket, hogy a táblagépeken pontos információkat kapnak arról, hogy melyik pont hol és merre található, illetve ott milyen beállításban, kompozícióban kell az adott helyszín megtalálását igazoló képet beküldeniük a táblagépek segítségével az operátornak, aki ezt értékeli, pontozza.

A magyar élelmiszerek legjava a Közösségi Élelmiszer Standon

Újdonságok is bemutatkoznak a válogatott magyar élelmiszerek között
A HUNGEXPO A pavilonjában felállított közösségi stand célja, hogy válogatott magyar élelmiszereket mutasson be a kereskedőknek és a szakmai közönségnek. tizenhat hazai termelő – közülük 6 rendelkezik a Magyar Termék védjeggyel – mutatkozik be a standon. Ezenkívül az élelmiszeripari ágazatokkal is megismerkedhet a közönség, és pódiumbeszélgetések, szakmai prezentációk zajlanak majd az érdeklődők ismereteinek bővítésére.

A kiállított termékek között számos újdonság szerepel, amelyek az OMÉK-on jelennek meg először a széles nyilvánosság előtt.

Ilyen például az adalékanyagok nélkül előállított, „mindenmentes” készétel-termékcsalád, a Hello Food, vagy az ormánsági kis falvak összefogásából született, hagyományos receptúrán alapuló Bőközi Legendás Ízek termékei. De megtalálhatóak lesznek olyan hungarikumok is, amelyek nélkül a magyar konyha évszázadok óta elképzelhetetlen, így például a Gyulai kolbász, a libamáj vagy a fűszerpaprika.

Agrárdigitalizáció és fiatalok

Az agrár-versenyképesség megerősítéséhez mindenképpen szükséges a precíziós gazdálkodás széles körű elterjedése. Ehhez azonban már nem elegendő a gépek fejlesztése, orvosolni kell az agráriumban meglévő munkaerőhiányt, és bővíteni kell a termelők tudását is. Az OMÉK-on így kiemelten kezelik az agrárdigitalizáció témakörét, és arra törekednek, hogy minél több fiatal számára tegyék vonzóvá a pályát.

Az agrárdigitalizáció önmagában nem elég,a termelők tudását is bővíteni kell

Az agráriumban egyre több az olyan álláslehetőség, amely nem csupán biztos megélhetést, hanem kiegyensúlyozott, természetközeli, megbecsülést hozó életpályát is kínál.

A magyar mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének hosszú távú megőrzéséhez és megerősítéséhez nagy szükség van a digitálisan is képzett munkaerőre.

A Föld növekvő népessége mellett kiegyensúlyozott és fenntartható élelmiszerellátás nélkül nincs jövője a bolygónak. Ezért világszerte egyre többen állnak át a precíziós gazdálkodásra. Lépést kell tartani a 4. ipari forradalom termésmegduplázást eredményező, robbanásszerű fejlődésével, ennek érdekében a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás felé kell haladni. Ehhez azonban már kevés a gépek fejlesztése, orvosolni kell az agráriumban meglévő munkaerőhiányt, emelni kell a termelők tudásszintjét, és ki kell tudni használni az infokommunikációs eszközöket, az időt, munkaerőt, inputigényt megspóroló lehetőségeket.

OMÉK 2017
A 79. OMÉK éppen ezért fókuszál az agrárdigitalizációs eszközökre, valamint arra, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék ezt a pályát, mert az ágazatban hatalmas az igény a digitálisan képzett munkaerőre. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar ugyanakkor munkaerőhiánnyal küzd, ennek orvoslásához az OMÉK is szeretne hozzájárulni.

Szeretnék megszólítani a fiatalokat, felhívni a figyelmüket arra, milyen stabil, kiszámítható életpályát kínál az ágazat, és hogy már a munkakörülmények is 21. századiak.

Az OMÉK kommunikációjában ezért idén jóval nagyobb hangsúlyt helyeznek a közösségimédia-térre, a különböző online felületekre, mert ezt a korosztályt így lehet a leghatékonyabban elérni. A kiállítás kulturális programjait is az ő érdeklődésüknek megfelelően alakítják, épp ezért lesznek például koncertek is. Ezenkívül a korábbi évekhez hasonlóan az általános és középiskolás diákok kísérő tanáraikkal együtt – előzetes regisztrációt követően – ingyenesen vehetnek részt az OMÉK-on.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

Rágcsálóirtó mérgezi a hazai ragadozómadarakat

A nem megfelelően kihelyezett rágcsálóirtók sok ragadozómadár életét veszélyeztetik hazánkban – derül ki a Magyar Madártani Egyesület közleményéből.

Magyarországgal együtt húsz tagállam agrárminisztere utasította el a KAP forrásainak csökkentését

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.