Back to top

OMÉK: fókuszban a professzionalitás

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legnagyobb, legrégebbi és legjelentősebb tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye, amely több mint 190 éves múltra tekint vissza. Az idei évben immár 79. alkalommal rendezi meg az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum az eseményt.

MMG - Milyen a magyar föld legjava?

A szervezők ez évben a szakmaiságot kiemelten kezelik, így a kiállítás első napja szakmai napként is funkcionál majd, ahol a kiállítóknak konferenciákat, előadásokat, üzletember találkozókat szerveznek. Fókuszba kerül az innováció, a professzionalitás, a nemzetköziség és az élelmiszeripar, középpontban a jó minőségű, egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszerekkel együtt.

OMÉK 2017

A korábbi évekhez képest újszerűbb és programdúsabb eseményt kapnak a látogatók, a kor kihívásaira reflektáló szakmai programokkal, az agrár- és élelmiszerinnovációk legújabb vívmányainak felvonultatásával.

Hangsúlyozottan jelenik meg az élelmiszer- és agrárdigitalizáció is. Egyik kiemelt cél, hogy az agrárpályát a fiatalok számára is vonzóvá tegyék.

A kiállítást a korábbiaktól eltérően négy napra koncentrálják, ugyanakkor számos tekintetben eseménydúsabb rendezvényre lehet számítani.

Partnerország: Marokkó

A 79. OMÉK partnerországa Marokkó lesz. Marokkó az afrikai országokkal ápolt magyar kapcsolatok sarokkövének is tekinthető, különösen a mezőgazdasági termelés, a kutatás és az oktatás területén fennálló, megbecsült helyzeténél fogva. Az agrár-külkereskedelem az egyik kiemelt területe a két ország közötti kétoldalú együttműködésnek, és ez remélhetőleg csak fokozódik a vásári jelenlét által. A partnerországi megjelenés kiváló lehetőség a két ország közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítésére. Az OMÉK-on történő megjelenés által minél többen ismerhetik meg Marokkó mezőgazdasági termékeit, gasztronómiáját és élelmiszerkülönlegességeit.

Szakmai programok – Tapasztalatcsere és üzletkötés

A 79. OMÉK minden napján lesznek szakmai programok, amelyeknek kiemelt üzenete a fiatalítás, a generációváltás, és szóba kerülnek élelmiszertechnológiai és -biztonsági kérdések is. A programokon szakmai partnerként részt vesz például a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szakmai programok keretében a fiatalítás nézőpontjából szeretnének HR-irányt adni az eszmecserének: megtárgyalni, hogyan lehet minőségi munkaerőt találni a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, valamint mi a módja a potenciális munkavállalók megszólításának.

A szervezők fontos célja, hogy a legnagyobb piaci szereplők is eljöjjenek a szakmai nap programjaira, és elmondják az elmúlt egy-két évben szerzett tapasztalataikat.

Gépi nyírás - OMÉK 2017
Fotó: Zsoldos Alexandra

A szakmai rendezvények részét képezik a B2B-találkozók és a konferencia programok. Ezek az OMÉK teljes ideje alatt zajlanak majd, de a legtöbb ilyen jellegű esemény csütörtökön és pénteken lesz. A szakmai konferenciák olyan aktuális agrárgazdasági témák köré csoportosulnak, mint az élelmiszer-feldolgozóipar kihívása, az agrárdigitalizáció, a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásai, az öntözésfejlesztés lehetőségei, valamint az állattartás körülményeiben tapasztalható változások és ezekhez való alkalmazkodási lehetőségek.

A szakmai nap és a szakmai programok együttműködő partnerei az Agrárminisztérium főosztályai, a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet, valamint további háttérintézmények.

Ökojátszótér várja a legkisebbeket

A gyerekfoglalkozások és az állatsimogató mellett egy 100 négyzetméteres ökojátszótér is várja a legkisebbeket, ahol játszva nevelik környezettudatosságra a gyerekeket. A felállított játékok újrahasznosított, természetbarát anyagokból készülnek, mellyel felhívják a gyermekek figyelmét a környezeti gondokra. A gondolatébresztő interaktív eszközök segítik a környezettudatos szemléletmód kialakulását. A gyerekek természethez fűződő kapcsolatának bensőségesebbé válását játékos módon formáló eszközök segítik. A játékok a játszva tanulást segítik és feledhetetlen élményt nyújtanak.

Az élelmiszerágazat nagyvállalatai is bemutatkoznak
Élelmiszerinnováció, mint kiemelt téma

A kiállításon fontos téma lesz az élelmiszer-innováció: a feldolgozóipart és annak alkalmazott technológiáit is igyekeznek közelebb hozni a nagyközönséghez, amivel a fogyasztói bizalom is erősíthető.

Az élelmiszer-ágazat nagyvállalatai olyan technológiai-informatikai megoldásokat és újdonságokat – egyben magas hozzáadott értékű termékeket – állítanak elő, amelyek húzóerőként hatnak az agrárium szereplőire.

Ennek megismerése a nagyközönség számára is érdekes és élvezetes lehet. További cél, hogy a kereskedelmi láncok beszerzői, disztribútorai is ott legyenek a kiállításon. Ezen keresztül is szeretnék kiemelten kezelni a fogyasztói tudatosságot és a fogyasztói edukációt.

Idén debütál a finom ételeket kínáló Gasztro Passzázs
Kézműves ételek, kisüzemi sörök, food truckok az OMÉK Gasztro passzázson

Az idei OMÉK egyik újdonsága egy olyan minőségi vendéglátótér kialakítása, amely a rendezvény központi részén, a pavilonokat összekötő passzázson biztosít minőségi étel- és italkínálatot az ide látogató vendégeknek. A „Gasztro Passzázson” folyamatos élőzene, vásári programok és igényes kültéri bútorok biztosítják a kikapcsolódást. A Gasztro Passzázson egy „Lounge színpadot” is kialakítanak, ahol különböző stílusú élőzene hallható. A Passzázson összesen 20 faházban és 10 food truckban kínálják a finomságokat, például a kézműves kemencés pizzát, a kézműves hamburgert, a kisüzemi söröket vagy a prémium minőségű kávékat.

Élménygazdaság – Drónkupa, állati videók, játékok iskolásoknak

Elsősorban az iskolás korosztály megszólítása a célja az idei OMÉK-on szintén újdonságként debütáló, 800 négyzetméteres Élménygazdaságnak. Itt három korosztály (általános iskolás alsó és felső tagozatosok, valamint középiskolások) számára mutatják be élményeken keresztül a modern mezőgazdaságot, azon belül is kiemelten a földművelést, az állattenyésztést és az élelmiszer-feldolgozást. Fontos a digitalizáció, a jövőbe mutató technológiai megoldások és már gyakorlatban lévő „jó példák” prezentálása is.

Élményszerűen mutatják be az iskolásoknak a mezőgazdaságot
A fiataloknak több feladatot kell megoldani. Lesz Virtuális AgroDrónKupa, ahol egy magyar fejlesztésű drónszimulátor applikáció segítségével a színpadon szerveznek amatőr versenyt a kiállítás látogatói között.

Az Agro Gasztro foglalkozások során a résztvevők megismerhetik az ipari haszonnövények, a tojás, a zöldségek, a fűszernövények és a gyümölcsök gyakorlati felhasználását kenyérlepénysütés, tésztakészítés és almakompót-készítés keretében.

A MagKÉPző nevű foglalkozási helyszínen a látogatók megismerik a különböző ipari és haszonnövények magjait és terméseit, amelyekből ragasztásos technikával „magképeket” készítenek. A „Traktor Parkban”, valamint egy igazi traktor mellett kialakított foglalkozási helyszínen a látogatóknak az a feladatuk, hogy a mintaként kiállított traktor kontúrját ábrázoló körvonalon belül engedjék el a fantáziájukat és színezzék, dizájnolják azt legjobb belátásuk szerint. Az „Alma Depo” nevű játékban a földművelés ágazat és a feldolgozás is megjelenik, hiszen a modern zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítése jövőbe mutató, jelentős feladat.

Egy led-tévén egy almaválogató-osztályozó gép lesz látható működés közben, miközben egy számlálón azt is megfigyelhetik az érdeklődők, hogy mennyi alma halad át rajta.

Az „Állati videók” játékban a földművelést, az állattenyésztést és feldolgozást jelenítik meg, a népszerű részletfelismerő, becslésre épülő tv-s showműsorokat „mezőgazdaságosítva”. Egy kontúrvágott „szalmabálába” installált led-tévén különböző haszonállatok, termények, feldolgozáshoz kapcsolódó folyamatok tűnnek fel. A csapatoknak hol az állatok fajtáját, hol a látható egyedszámukat kell megbecsülniük és megválaszolniuk az adott idő alatt zajló rapid bajnokságban.

OMÉK 2017

Az egyes foglalkozásokat a táblagépeken megvalósuló „OMÉK Fotó Rally” során elvégzendő feladatokká, aktivitásokká alakítják majd. Ennek során a csapatok elhagyják az „Élménygazdaság” szűken vett területét, és a három ágazat, valamint további témák felkutatására indulnak az OMÉK egész területén. Ebben nagyban segíti őket, hogy a táblagépeken pontos információkat kapnak arról, hogy melyik pont hol és merre található, illetve ott milyen beállításban, kompozícióban kell az adott helyszín megtalálását igazoló képet beküldeniük a táblagépek segítségével az operátornak, aki ezt értékeli, pontozza.

A magyar élelmiszerek legjava a Közösségi Élelmiszer Standon

Újdonságok is bemutatkoznak a válogatott magyar élelmiszerek között
A HUNGEXPO A pavilonjában felállított közösségi stand célja, hogy válogatott magyar élelmiszereket mutasson be a kereskedőknek és a szakmai közönségnek. tizenhat hazai termelő – közülük 6 rendelkezik a Magyar Termék védjeggyel – mutatkozik be a standon. Ezenkívül az élelmiszeripari ágazatokkal is megismerkedhet a közönség, és pódiumbeszélgetések, szakmai prezentációk zajlanak majd az érdeklődők ismereteinek bővítésére.

A kiállított termékek között számos újdonság szerepel, amelyek az OMÉK-on jelennek meg először a széles nyilvánosság előtt.

Ilyen például az adalékanyagok nélkül előállított, „mindenmentes” készétel-termékcsalád, a Hello Food, vagy az ormánsági kis falvak összefogásából született, hagyományos receptúrán alapuló Bőközi Legendás Ízek termékei. De megtalálhatóak lesznek olyan hungarikumok is, amelyek nélkül a magyar konyha évszázadok óta elképzelhetetlen, így például a Gyulai kolbász, a libamáj vagy a fűszerpaprika.

Agrárdigitalizáció és fiatalok

Az agrár-versenyképesség megerősítéséhez mindenképpen szükséges a precíziós gazdálkodás széles körű elterjedése. Ehhez azonban már nem elegendő a gépek fejlesztése, orvosolni kell az agráriumban meglévő munkaerőhiányt, és bővíteni kell a termelők tudását is. Az OMÉK-on így kiemelten kezelik az agrárdigitalizáció témakörét, és arra törekednek, hogy minél több fiatal számára tegyék vonzóvá a pályát.

Az agrárdigitalizáció önmagában nem elég,a termelők tudását is bővíteni kell

Az agráriumban egyre több az olyan álláslehetőség, amely nem csupán biztos megélhetést, hanem kiegyensúlyozott, természetközeli, megbecsülést hozó életpályát is kínál.

A magyar mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének hosszú távú megőrzéséhez és megerősítéséhez nagy szükség van a digitálisan is képzett munkaerőre.

A Föld növekvő népessége mellett kiegyensúlyozott és fenntartható élelmiszerellátás nélkül nincs jövője a bolygónak. Ezért világszerte egyre többen állnak át a precíziós gazdálkodásra. Lépést kell tartani a 4. ipari forradalom termésmegduplázást eredményező, robbanásszerű fejlődésével, ennek érdekében a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás felé kell haladni. Ehhez azonban már kevés a gépek fejlesztése, orvosolni kell az agráriumban meglévő munkaerőhiányt, emelni kell a termelők tudásszintjét, és ki kell tudni használni az infokommunikációs eszközöket, az időt, munkaerőt, inputigényt megspóroló lehetőségeket.

OMÉK 2017
A 79. OMÉK éppen ezért fókuszál az agrárdigitalizációs eszközökre, valamint arra, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék ezt a pályát, mert az ágazatban hatalmas az igény a digitálisan képzett munkaerőre. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar ugyanakkor munkaerőhiánnyal küzd, ennek orvoslásához az OMÉK is szeretne hozzájárulni.

Szeretnék megszólítani a fiatalokat, felhívni a figyelmüket arra, milyen stabil, kiszámítható életpályát kínál az ágazat, és hogy már a munkakörülmények is 21. századiak.

Az OMÉK kommunikációjában ezért idén jóval nagyobb hangsúlyt helyeznek a közösségimédia-térre, a különböző online felületekre, mert ezt a korosztályt így lehet a leghatékonyabban elérni. A kiállítás kulturális programjait is az ő érdeklődésüknek megfelelően alakítják, épp ezért lesznek például koncertek is. Ezenkívül a korábbi évekhez hasonlóan az általános és középiskolás diákok kísérő tanáraikkal együtt – előzetes regisztrációt követően – ingyenesen vehetnek részt az OMÉK-on.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Lehet más eper pirosabb a magyar epernél, de ízesebb biztos nem

Pünkösdi földieper piacot szervezett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat május 30-án, a Duna-korzón. A szervezet által működtetett termeloikosar.hu weboldalon regisztrált termelők gyümölcs, szörp és lekvár formájában hozták el árujukat, ezzel ösztönözve a fogyasztókat, hogy keressék a közvetlen termelőktől származó friss és biztonságos hazai termékeket.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Újra nyit a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum

Pünkösd vasárnap és hétfőn újra kinyitja kapuit a szilvásváradi Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, mely egyelőre csökkentett nyitvatartással működik. A gyűjtemény júniusban csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható, figyelmet fordítva az aktuális járványügyi intézkedések betartására.

A Pepsi nyert a pánikvásárláson és a home office-on

A PepsiCo a vártnál jobb negyedéves eredményekkel lepte meg a legnagyobb versenytársát, a Coca Colát. Kiderült, hogy a pánikvásárlás és a home office hozta a többletet.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a gazdák versenyképességének megvédésében

A Termőföldtől az asztalig stratégiát úgy kell megvalósítani, hogy az ne veszélyeztesse az európai gazdák versenyképességét – közölte Nagy István agrárminiszter az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős tagjának írt válaszlevelében. Stella Kyriakides korábban a brüsszeli állatjóléti és növényvédelmi előírások magyarországi végrehajtásával kapcsolatban fordult a tárcavezetőhöz.