0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Óriási tartalékaink vannak a biomassza felhasználásában

Az Európai Unió 2012-ben megalkotott és 2018-ban újragondolt ’bioeconomy’ stratégiájának megfelelően Magyarország is törekszik a hazai biomassza-alapú gazdaság megteremtésére, összhangban a klímapolitikai és fenntarthatósági irányelvekkel. A törekvésben résztvevők mutatkoztak be az OMÉK-on.

A biomassza-alapú gazdaság már nem új keletű kezdeményezés, hozzánk azonban csak megkésve gyűrűzött be. Jól mutatja ezt, hogy az EU-13-ak közül csak egy államnak van erre vonatkozó stratégiája, és azok nem mi vagyunk.  Igen nagy tehát a térség lemaradása a nyugat-európai államoktól.

Hazánk hatalmas biomassza-potenciállal rendelkezik, annak nagy részét azonban nem, vagy nem az elvárásoknak megfelelően hasznosítjuk.

Az előrelépéshez az kell, hogy a hulladékok vagy melléktermékek hasznosításával magas hozzáadott értékű termékek jelenjenek meg a piacon.

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (NAIK AKI) és a Bay Zoltán Nonprofit Kft. (BZN) a POWER4BIO Horizont 2020 projekt tagjaiként meghatározó szereplői a hazai bioeconomy megteremtéséhez szükséges stratégia-előkészítési folyamatoknak.

A BZN hazánk legnagyobb alkalmazott kutatási hálózata, mely a szolgáltatások igen széles tárházát kínálja a gazdálkodóknak, nemcsak a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódóan, hanem egyebek közt üzleti, pénzügyi vonalon is, hogy a kutatási eredményeket minél többen átültethessék a gyakorlatba. A 26 éve létrehozott szervezet a sikerek mellett számos sikertelenséget is megélt, egyebek közt az igen széttagolt jogszabályozásból adódóan, mondta Koós Ákos, a BZN osztályvezetője. Mindenkivel együttműködnek, aki nyitott a kezdeményezésre, a kutatóintézetektől, az üzleti szereplőkön, az oktatáson át a finanszírozásban segítő magánszféráig.

Az uniós szinten 2018-ban indult Power4Bio projektben tett vállalások teljesítéséhez hozták létre a Magyar Bioeconomy Klasztert, melybe minél több szereplőt szeretnének bevonni.

Céljuk egyebek közt az innovációs hajlandóság növelése, és a társadalmi kapcsolódások kiterjesztése, úgy, hogy közben nem veszélyeztetjük a biodiverzitást, és nem esünk át a ló túlsó oldalára.

A biomassza-alapú gazdaság alkalmazásának hazai térnyerését segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara keretében idén megalapított Biomassza-alapú alosztály is. Mindenekelőtt arra törekszenek, hogy a minél több termelő megtalálja a helyét a folyamatban, és az képződött haszonból az elsődleges termékelőállítók is részesedjenek. Ehhez elsőként a biomassza-potenciál felmérését végzik, tudtuk meg az alosztály vezetőjétől, Somosné Nagy Adrienntől.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu