Back to top

Az összefogás az egyetlen út

A Juh Terméktanács (Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet) és Várpalota Város Önkormányzata szeretettel meghívja önt és kollégáit a Palota Juh Fórum című rendezvényre, amelyre az Inotai Faluház (8100 Várpalota, Radnóti u. 42.) a Szent Mihály Napi Forgatag keretében került sor 2019. szeptember 28-án, szombaton 10.00–14.00 óra között

A juhágazat hazai állapota nem nevezhető rózsásnak, jövője nem kecsegtető. Pozitív tendenciák nincsenek, és semmilyen jel nem mutat olyan irányba, amely versenyképessé tenné juhászatainkat.

Ennek egyik egyértelmű jele az évtizedek óta nem javuló – persze néhány kivétel van – termelési színvonal, a másik a juhászok, a juhászatok és az anyajuhok számának csökkenése.

Dönteni kell, hogy szükség van-e a juhászatra, illetve mekkora juhágazatra van szükség. Ez meghatározza a teendőket, a változások, változtatások intenzitásának fokát és a hozzájuk szükséges forrásokat. Fel kell készíteni a juhászokat a körülmények változására, és az ágazat összes szereplőjét (termelőket, kereskedőket, termelői csoportokat, szakmai és civil szervezeteket) arra, hogy az új elvárásoknak csak felkészültségük (infrastruktúra, technológia, genetikai alapok) és tudásuk gyökeres megváltoztatásával tudnak megfelelni.

Nem a változások formája, elnevezése, hanem a tartalmuk és a jogszabályi háttér fogja meghatározni, hogy milyen lesz a magyar juhászat jövője.

Ezért össze kell fognia a szakmapolitikának, a szakma összes szereplőjének, a civil és szakmai szervezeteknek, hogy minél több és jobb termék, minél magasabb feldolgozottsági szinten kerüljön piacra, legyen szó akár a hazairól, akár az exportpiacokról.

Csak ezáltal biztosítható, hogy a juhászok életminősége javuljon, és elérje azt a szintet, amelyet munkájuk és társadalmi szerepvállalásuk alapján megérdemelnek. Legyen ez nemzeti program, legyen ez nemzeti védjegy, legyen nemzeti a minőség!

A megújuláshoz az agrárkormányzat kezet nyújtott, már csak a szakma összefogására és nagyon-nagyon sok közös munkára van szükség. Találkozzunk Várpalotán szeptember 28-án, a Palota Juhfórumon, az Inotai Faluházban.

A Fórum szervezői

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Szuperbaktériumok” és antibiotikumok – a hazai helyzet

A világon évente mintegy hétszázezerre tehető a számuk, és az arány egyre növekszik. A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerláncfelügyeletért felelős helyettes államtitkárral, országos főállatorvossal beszélgettünk.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Új funkciókkal bővült a LABOR rendszer

2021. augusztus 1-től további funkciókkal bővítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló digitális LABOR rendszert. A fejlesztésnek köszönhetően számos állatfaj esetében elérhetővé vált az ellenőrző vizsgálatok online megrendelése, valamint az elektronikus eredményközlés.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerek

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.