0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Biztos, hogy kakaót kell innod?

Kalács és kakaó. Vajon a mostani gyerekek gyerekei körében ugyanolyan népszerű lesz ez a reggeli, mint ma, vagy egyáltalán nem is fogják ismerni? Vagyis fenntartható-e a mai reggeli?

Ha nem is pontosan erre a kérdésre keresték a választ szakemberek és iskolások, a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet, az AMC és a FAO közös programjának a célja a 13-16 éves fiatalok szemléletformálása és agrárgazdasági ismereteik bővítése.

A két éve elkészült kísérleti program során a diákoknak az alapvető agrárgazdasági ismereteken túl az ENSZ által kitűzött, a FAO vezetésével 2030-ra megvalósítandó fenntarthatósági célokat mutatták be a fiataloknak a reggeli hozzávalóról, a lisztről, a tejről, a cukorról és a kakaóporról szóló előadássorozaton keresztül.

Az OMÉK idején mintegy 150 diák vett részt az edukációs programon, de a kutatók szeretnék, ha minél több tizenéveshez eljuttathatnák a fenntartható és tudatos gazdálkodás szempontjait és célkitűzéseit.

A programba nem véletlenül került be a kakaó, a hazánkban nem előállítható alapanyag bemutatásával az volt a céljuk, hogy világpiaci kitekintést nyújtsanak, és a globális fenntarthatósági szempontokat is bemutathassák. Emellett fel akarják hívni a fiatalok figyelmét az olyan távolinak tűnő, de világviszonylatban hatalmas problémát jelentő kérdésekre, mint például a gyermekmunka, illetve bemutatni a hazánkban még kevésbé elterjedt fair trade mozgalmat.

A program keretében a négy állomáson az intézet munkatársai röviden bemutatták az adott alapanyag történetét, az előállítás menetét, hatását a környezetre, valamint annak gazdasági jelentőségét.

A cukor esetében kiemelték, hogy folyamatosan növekszik iránta az érdeklődés, így világszerte egyre több területet kell termelésbe vonni.

Mindezek ellenére az árak növekedése megnehezíti a fejlődő országok városaiban élő elszegényedő emberek cukorhoz jutási lehetőségeit. A cukornádültetvényeken pedig zömében nők végzik a munkát.

A liszt alapvető élelmiszer, ebből készül a kenyér már évezredek óta – tudhatták meg a tanulók, akiket megismertettek a Magyarok Kenyere programmal is.

A kakaóról szóló előadásban részletezték, mekkora probléma, hogy az előállításában nagy szerep jut a gyermekmunkának.

Kiemelték azt is, hogy a termelők ebben az iparágban kevésbé részesülnek a nyereségből, a gazdák megsegítésére többek között a hazánkban is egyre ismertebb Fair Trade programok adnak jó példát.

A tejtermelésen keresztül ismerhették meg a diákok egyebek mellett az állattenyésztés hatását a klímaváltozásra. A tej a táplálkozásban betöltött hatásáról is szó volt, illetve Iskola tej programról, amelyen keresztül sok kisdiák részesülhet mindennap tejtermékben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu