Back to top

Csikai Miklós: a hosszú távú értékteremtésben hiszek

A 79. OMÉK Mezőgazdasági Nagydíját kertészeti kategóriában az Árpád-Agrár Zrt. vehette át. Ennek kapcsán osztotta meg velünk gondolatait Csikai Miklós elnök-vezérigazgatót a kertészet szerepéről a jövőre 60 éves vállalat életében.

Csikai Miklós a nagydíjjal
Fotó: Kántor Mia
Egyedül a helyi adottságokra épülő, hosszú távra tervezett fejlesztések vihetnek előre, és nemcsak divatos, hanem értékteremtő munkát kell végezni, hangsúlyozta Csikai Miklós.

Az emberek is sokkal jobban nyitottak arra a munkára, aminek látják az eredményét, értékét.

Ezért is szervezték meg a dolgozók látogatását az OMÉK-ra, hogy ők is büszkék lehessenek a nagydíjra és a látogatók elismerő pillantásaira.

Szentes és térsége kertészete a kedvező földrajzi, éghajlati adottságok kihasználásával, a bolgár kertészek szaktudására épült, majd a fejlődésnek nagy lökést adott a jó fél évszázada föltárt termálvíz. 

A térségben élők hosszú távú megélhetése érdekében rendkívüli forrásokat áldoztak arra, hogy a 20 termálkút vizére alapozott zöldséghajtatást fejlesszék.

Az utóbbi években pedig még inkább fölgyorsították az elavult berendezések cseréjét, korszerűsítését, így az Áprád cégcsoport keretében jelenleg működő mintegy 40 hektár üvegházból 15 hektár már 21. századi technológiával fölszerelt berendezés, és terveik szerint a fejlesztések folytatódnak.

Kizárólag hidrokultúrás technológiával dolgoznak,

a növényvédelmet pedig már több mint 2 évtizede a biológiai megoldásokra alapozzák, és ezzel a legszigorúbb  élelmiszer-biztonsági elvárásokat is kielégítik.

Nemcsak a technológiával haladnak a korral, a fajtaválasztásban is követik a fogyasztói igényeket, így a hagyományos paprikák, paradicsomok mellett újabb típusokat is felvettek a termesztett fajták közé. A zöldségféléket a DélKerTÉSZ tevékenységére alapozzák, melynek az Árpád-Agrár Zrt. nem csupán egyik alapítója, hanem legnagyobb beszállítója is.

A hajtatófelületen kívül  palántanevelő berendezéseket is bővítették, korszerűsítették, a legújabb, másfél hektáros üvegházat az év elején adták át Szegváron. Az összesen mintegy 7 hektárról nemcsak a cégcsoport termesztését, hanem további 1000 kertészt látnak el kiváló minőségű szaporítóanyaggal.

A fejlesztések közepette sem feledkezhetnek meg a zöldséghajtatást megalapozó bolgárkertészekről, ezért is ösztönözték az előttük tisztelgő szobor állíttatását Szentesen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétszer annyi drón

Kína legnagyobb mezőgazdasági dróngyártója arra számít, hogy az idén megduplázza eladásait, mivel a kormány olyan szupergazdaságok létrehozására törekszik, amelyek működtetése jóval több technika alkalmazását igényli.

„Élnünk kell a lehetőséggel” – megnyílt az AGROmashEXPO

Megkezdődött az agrárkiállítási szezon a 38. AGROmashEXPO és a hozzá kapcsolódó AgrárgépShow első napjával szerdán. A Hungexpón megtartott ünnepélyes megnyitóeseményen Nagy István kijelentette: a mezőgazdaság jó eredményeinek része az évek óta folyamatosan növekvő mezőgép-beruházás is.

Összefogtak a hazai hagymatermesztők, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon

A rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségével – közösen dolgoznak azon, hogy a mostani 50-60 százalék helyett nagyobb részben tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Az éves hagymafogyasztás hazánkban 10-12 kg/fő; a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig csak import van a piacon.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

A frissesség titka

A kaliforniai paprika tengeri szállítása eddig problémásnak számított, egyrészt a frissesség megtartása, másrészt a könnyen terjedő gombabetegségek kockázata miatt. Hogyan lehetséges mégis, hogy az Izraelből induló kaliforniaipaprika-szállítmány 14 napos út után tökéletes minőségben érkezik meg Oroszországba?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.