Back to top

Elkészült hazánk ökoszisztéma-alaptérképe

A biológiai sokféleség soha nem látott mértékű csökkenése hívta életre azt az agrártárca koordinálásában zajló projektet, amely révén a többi közt elkészült a Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe is – hangsúlyozták az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) egyik szakmai konferenciáján. A térkép számos helyzetben lesz használható - nemcsak szakembereknek.

Az ökoszisztémával kapcsolatos aktualitásokkal foglalkozó tanácskozást Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára vezette fel. Szavai szerint köztudott, hogy az ökoszisztémák léte és állapota mekkora hatással van mindannyiunk életére, éppen ezért aggályos a jelenlegi helyzet: a biológiai sokféleséget soha nem látott csökkenés jellemzi ugyanis.

„Ebben érdemi változást kizárólag komplex intézkedéscsomagokkal lehet elérni. E célból hoztuk létre az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelési és térképezési programját; a projektmunka 2016-tól 2020-ig tart”

– magyarázta, hozzátéve, hogy ennek révén sikerült összehozniuk a témában leginkább illetékes szakmai szervezetekkel. Az együttműködésnek köszönhetően készült el – részben távérzékelési adatok elemzésével – Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe is, amely hamarosan a széles közönség számára is elérhető lesz. S, hogy mindez mire használható? A teljesség igénye nélkül:

  • vizsgálható általa például egyes közösségi jelentőségű élőhelyek elterjedése,
  • nyomon követhető a tájhasználat változása,
  • az idegenhonos fafajok dominálta erdők arányának változása,
  • illetve lehetőség van vele követni a felszín-, illetve vízborítás változását.

A térkép mindemellett segítséget jelenthet adott pályázatok előkészítésekor is, hiszen használatával egyes tájak, kisebb-nagyobb területek általános jellemzésére is lehetőség nyílik – mindezt 1:25 000-es méretarányban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Deformáltszárny-vírust találtak poszméhekben is

A varroa atka ellen nem kezelt házi méhek nem csak a méh­állományunkat veszélyeztetik, hanem a vadméheket is.

Villamosenergia-termelési rekord Németországban

Az idei esztendő első felében a Németországban előállított villamos energia 44 százaléka megújuló energiákból származik, amely rekordnak számít az ország történetében.

A nyest - Erdőből a városba

A nyest a görénynél jóval nagyobb; tömött, puha bundája szürkésbarna, torka és melle fehér, néha sárgásfehér, mely szín kétfelé ágazva a lábaira is lehúzódik. Farka dúsan szőrözött. Testtömege 1,5-2,3 kilogramm, a hímek nagyobbak.

„Aggasztóan” fogynak a rovarok és a pókok Németországban

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken – állítják kutatók, akik szerint az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az „aggasztó” mutatókért.

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

Új étel a terítéken: a levegő alapú húspótló

A levegőben található elemekből előállított, vegán húspótló szenzációjával állt elő egy amerikai cég. Az Air Protein szerint ez lehet a következő ételőrület, ami ráadásul a környezet védelmét is szem előtt tartja.

Menedékhelyek az ökológiai "sivatagban"

Az élőhely-mozaikok közötti kapcsolatot teremtő természetközeli élőhelysávok és -foltok ökológiai folyosóként működnek, menedékhelyet teremtve a növény- és állatvilág számára. A különféle mezőgazdasági művelések alatt álló területek "monotonitását" is megtörik, ám érdemes tudni azt is: bizonyos emberi tevékenységek komoly veszélyt jelentenek rájuk.

Stabil a tejágazat helyzete

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.

Stratégia készült a baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztésére

A baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztési lehetőségeit bemutató stratégiát készítettek a szakmai szervezetek, a tervet Nagy István agrárminiszter mutatta be. A koncepció szerint a legnagyobb potenciál a csirkeágazatban van.

A fákat a jövőnek is ültetjük

Egy kislevelű hárs elültetésével Szarvasra is elérkezett az Agrárminisztérium Országfásítási Programja. A program célja erdőállományaink javítása, valamint erdőterületeink nagyságának növelése – mondta Farkas Sándor, a Szarvasi Vízi Színház előtti ligetes területen, a faültetés előtti sajtótájékoztatón.