Back to top

Horváth, a diósgyőri vár védője

Az Eurosportot nézve mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy milyen exkluzív helyen lehet még díjugratóversenyt rendezni. Láttunk már díjugratást a Miami Beachen, a Grand Palais-ban, Monacóban vagy éppen Rómában.
Ezekre a képekre válaszolva eszébe jutott a miskolci városvezetésnek és Erdélyi Magdolnának, hogy mi lenne, ha a diósgyőri vár árnyékában nemzetközi díjugratóversenyt rendeznének, méghozzá kiemelt díjazással. A Miskolci Kulturális Központ szervezésében az év meglepetésversenyét rendezték Közép-Európa legjobb lovasaival a Lovagi Tornák Terén, augusztus második hétvégéjén.

Andreas Brenner
Csütörtökön érkeztek a lovasok, hogy részt vegyenek a kötelező állatorvosi vizsgálaton. Sok külföldi lovas még nem járt a rendkívül impozáns helyszínen. Andreas Brenner, miután kipattant kamionjából és megtekintette az arénát, felnevetve mondta, hogy: „Ettől féltetek annyira? Hát ez a pálya kétszer akkora, mint a monacói”. És ekkor még csak az arénát látta, ugyanis a rendezőség sokkal nagyobb területen helyezte el a lovakat, mint az elmúlt években. A kamionokat is szellősen, könnyen megközelíthetően parkoltatták, és ha nem láttuk volna mindenhonnan a diósgyőri várat, akár azt is gondolhattuk volna, hogy a Global Champions Tour egyik fordulóján veszünk részt.

Pénteken csendült fel az első csengő a Castle Classic első versenyszámában, ahol a fiatal lovak léptek pályára. Rögtön kilenc győztes lovaglást láthattunk, ugyanis Diósgyőrben a fiatal lovak számára az első napon bevett szokás az úgynevezett „1.1-es” elbírálás, aminek köszönhetően minden hibátlan lovaglás az első helyet jelenti.

A nap két legnagyobb versenyszámát regnáló magyar bajnokunk – aki eddig szinte az összes itthoni nagydíjat behúzta –, ifj. Szabó Gábor nyerte Chabal TH, illetve Timpex Bölcsész nyergében.

Az este emelték a tétet a Castle Classic szervezői. Egy vacsorára és egy partira várta a rendezőség a lovasokat a diósgyőri vár lovagtermébe, ami ugye bevett szokás, főleg nemzetközi versenyeken, de amivel itt találkoztunk, az teljesen egyedülálló volt.

Maga a diósgyőri vár atmoszférája, a lovagteremben az állófogadás és a diszkó a várfalon, ilyen élménnyel már rég találkozhattunk lovasversenyen.

Stefan Eder
A második nap Mihucz Tibor és Timpex Gerle győzelmével kezdődött a Bronze Tourban. Az első külföldi himnuszt pedig a hétvége harmadik versenyszámában hallhattuk, méghozzá a verseny egyik legnagyobb sztárjának számító Stefan Edernek szólt a Silver Tourban. A 25 ezer euró összdíjazású Gold Tour hozta a legnagyobb érdeklődést a diósgyőri közönség körében. A diósgyőri aréna már pénteken dugig telt, és egész hévégén hatalmas hangulatot kerített a Lovagi Tornák Terén. Kilenc lovas és hat nemzet jutott be az összevetésbe, ahol villámgyors lovaglással a háromszoros osztrák bajnok Gerfried Puck és Bingo Du Parc zsebelték be az első helyet. A második helyet élő legendánk, a kiskunhalasi nagydíjat megnyerő Rezgő Zoltán érte el K-Waimea nevű lovával.

A háromnapos verseny különlegességét fokozta a csodálatos akadálypark és a fantasztikus dekoráció, amit a pályán láthattunk.

A diósgyőri vár festői hátteret varázsolt a pálya mellé
Eduard Petrovic igazi pályakölteményeket varázsolt az érdekes, trapéz alakú arénába. Az időjárás is segítette a hétvégét, hiszen verőfényes napsütés és felhőmentes égbolt várta a kilátogatókat. Este pedig mediterrán környezetben érezhettük magunkat a sétálóutcán a vár alatt járkálva, majd a közeli étterem teraszán ülve.

Vasárnap kora reggel már lengedezett a lelátón a ´Go Saci Go´ zászló, mintha csak tudták volna, hogy a villámgyors Medáll és Máriás Sára verhetetlennek bizonyul a fiatal lovak között. Mihucz Tibornak másodszor, míg Gulyás Dominiknak már harmadszor szólt a himnusz a hétvége folyamán. Előbbinek a Bronz Tourban, a szlovák sztárt, Igor Suleket megelőzve, míg utóbbinak, az Ameko Lovas Klub lovasának a VIP Tourban. A Silver Tourban ifjabb Szabó Gábor mutatta meg, hogy miért ő az egyik legzseniálisabb lovas itthon, hiszen olyan útvonalat talált a hibaidős számban, amire nemhogy más lovas, de még maga a pályaépítő sem gondolt. Ezzel a lovaglással pedig péntek után vasárnap is ő és Timpex Fényév vezették a tiszteletkört.

145 centiméteren harminc lovas állt starthoz a Castle Classic Grand Prix versenyszámában.

Gerfried Puck
Tizenkét számozott akadályt és tizenöt erőkifejtést állított a versenyzők elé a pályaépítő. Igazán nehéz vonalvezetést láttunk pályanézés közben, ahol az összes akadály valamilyen összefüggésben helyezkedett el. Az első hibátlan lovaglást egy magyar versenyzőtől, Técsy Attilától és Alkomtól láthattuk. Rajta kívül még két párosnak sikerült ezt megismételnie az első fordulóban. Öt nemzet nyolc lovasa jutott be a második fordulóba, köztük három magyar. A bábolnai világkupa-forduló győztese, Hugyecz Mariann (Rolf’s Royce) tudott először verőhiba nélkül lovagolni, viszont egy hibapontot kapott az idő miatt, így végül az ötödik helyezést szerezte meg. A leggyorsabb hibátlan lovaglást a harmadik helyezett lovastól láttuk, aki már nyert Magyarországon nagydíjat, méghozzá 2013-ban Budapesten, Chilly van Dykkal: Stefan Eder most Farouche 3-t lovagolva érte el ezt az eredményt.
Horváth Balázs
A szombati győztes Gerfried Puck az első forduló hibátlanja után most egy villámgyors négy hibaponttal a második helyet szerezte meg For Fun VT nyergében. Az egyetlen verőhiba nélküli lovaglást mindkét fordulóban egy magyar lovastól láthattuk, aki 2017-ben Bábolnán győzött itthon világkupa-fordulón.

Az ötszörös magyar bajnok, Horváth Balázs és PM Chaccera megvédte a diósgyőri várat és mindössze egy hibaponttal nyerte a Castle Classic Grand Prix-t.

Ilyen rendezvények kellenek a magyar díjugratósportnak. Ilyen lovasokkal, ilyen lovaglásokkal és lovakkal lehet megtölteni a nézőtereket. Hihetetlen atmoszféra, nagyon igényes kivitelezés, pontos, precíz rendezés és rendkívül exkluzív környezet: ez volt a Diósgyőri Castle Classic nemzetközi díjugratóverseny.

Bönde Ferenc

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tréningtippek - Carl Hestertől

Carl Hester nevét minden lovas ismeri, öt olimpián vett részt, olimpiai, világbajnoki, Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérem büszke tulajdonosa, kiváló edző, és nem utolsósorban igazi „horseman”. Az alábbiakban néhány megszívlelendő tanácsot olvashattok, mely mindenkinek szól.

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.

Lótenyésztőket segítő támogatás nyílik

Az Agrárminisztérium a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból rendelkezésre bocsátott 25 milliárd forintos többletforrással meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében 250 millió forint keretösszegű támogatási konstrukciót hirdet meg a lótenyésztők részére.

Amikor a befektetett munka megtérül

Körülbelül egy évvel ezelőtt láttam meg először egy olyan magyar nyereghirdetést, ami rögtön felkeltette a figyelmem. Fotós szemmel különösen kritikusan szemlélem a weboldalak képanyagait, itt kiváló minőségű fotókon részletesen bemutatott nyergeket láttam, lényegre törő, ám mégis alapos, szakszerű leírással. Nagyon megfogott ez a Magyarországon még nem látott, rendkívül igényes prezentáció.

Miért nem háziállat a zebra?

A lófélék háziasítása párhuzamosan több helyszínen is zajlott, amelyről még írásos emlékek is fennmaradtak. A rómaiak például leírták, hogy a perzsáknál gyakorta onágereket fogtak be a harci kocsikba.

Hetvenéves a mester

A Hódmezővásárhelyen élő kovácsmestert, Imre Sándort olvasóink közül bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, hisz az 1980-as évek végétől végigkísérte lovas-, benne fogathajtósportunk hazai és itthon rendezett nemzetközi eseményeit. Talán az a mondása sem ismeretlen, amelyet most, a jeles alkalomkor is felidézett: „Kovácsnak és cigányzenésznek születni kell”.

XXVI. Kanca- és Ménverseny, Méneskönyvek Versenye

Rekord összegű díjazás, kis mezőny, sztárlovasok. Röviden így jellemezhető a július közepén, Mezőhegyesen megrendezett hagyományos kanca- és ménverseny. A mének döntőjét Aranykapu con Lordan nyerte Krucsó Szabolccsal a nyeregben, a kancákét Timpex Bölcsész és ifj. Szabó Gábor, a szuperdöntőben pedig Timpex Fényév ugyancsak ifj. Szabó Gáborral a nyeregben diadalmaskodott.

Újraindultak a lovasversenyek

Végre valahára valódi, nézők előtt rendezett lovasversenyekről tudósíthatunk! A Pegazus júliusi számának címlapján Pachl Benedek és Donna Friderika látható. A páros a Máriakálnokon megrendezett nemzetközi díjlovaglóversenyen U25 kategóriában mindkét nap győzelmet aratott és ezzel kiérdemelte az év meglepetése címet is.

VINAGORA – ezek az idei győztes borok

Idén a vírusjárvány miatt sok mérvadó nemzetközi borverseny elmaradt, ezért fontos, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő VINAGORA borversenyt viszont sikerült megrendezni Szekszárdon.

Egy gyötrelmes munka felelevenítése

A hajdúnánási Nyakas Farmon július 4-én rendezték meg a kézi aratók idei versenyét. Ez volt a tizenkettedik ilyen találkozó, és a hagyományos időpontban is tartották. Mivel 2020-ban eddig semmi sem úgy alakult, ahogy azt megszoktuk, megtörténhetett volna, hogy az idei „kaszapárbaj” elmarad.