Back to top

Horváth, a diósgyőri vár védője

Az Eurosportot nézve mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy milyen exkluzív helyen lehet még díjugratóversenyt rendezni. Láttunk már díjugratást a Miami Beachen, a Grand Palais-ban, Monacóban vagy éppen Rómában.
Ezekre a képekre válaszolva eszébe jutott a miskolci városvezetésnek és Erdélyi Magdolnának, hogy mi lenne, ha a diósgyőri vár árnyékában nemzetközi díjugratóversenyt rendeznének, méghozzá kiemelt díjazással. A Miskolci Kulturális Központ szervezésében az év meglepetésversenyét rendezték Közép-Európa legjobb lovasaival a Lovagi Tornák Terén, augusztus második hétvégéjén.

Andreas Brenner
Csütörtökön érkeztek a lovasok, hogy részt vegyenek a kötelező állatorvosi vizsgálaton. Sok külföldi lovas még nem járt a rendkívül impozáns helyszínen. Andreas Brenner, miután kipattant kamionjából és megtekintette az arénát, felnevetve mondta, hogy: „Ettől féltetek annyira? Hát ez a pálya kétszer akkora, mint a monacói”. És ekkor még csak az arénát látta, ugyanis a rendezőség sokkal nagyobb területen helyezte el a lovakat, mint az elmúlt években. A kamionokat is szellősen, könnyen megközelíthetően parkoltatták, és ha nem láttuk volna mindenhonnan a diósgyőri várat, akár azt is gondolhattuk volna, hogy a Global Champions Tour egyik fordulóján veszünk részt.

Pénteken csendült fel az első csengő a Castle Classic első versenyszámában, ahol a fiatal lovak léptek pályára. Rögtön kilenc győztes lovaglást láthattunk, ugyanis Diósgyőrben a fiatal lovak számára az első napon bevett szokás az úgynevezett „1.1-es” elbírálás, aminek köszönhetően minden hibátlan lovaglás az első helyet jelenti.

A nap két legnagyobb versenyszámát regnáló magyar bajnokunk – aki eddig szinte az összes itthoni nagydíjat behúzta –, ifj. Szabó Gábor nyerte Chabal TH, illetve Timpex Bölcsész nyergében.

Az este emelték a tétet a Castle Classic szervezői. Egy vacsorára és egy partira várta a rendezőség a lovasokat a diósgyőri vár lovagtermébe, ami ugye bevett szokás, főleg nemzetközi versenyeken, de amivel itt találkoztunk, az teljesen egyedülálló volt.

Maga a diósgyőri vár atmoszférája, a lovagteremben az állófogadás és a diszkó a várfalon, ilyen élménnyel már rég találkozhattunk lovasversenyen.

Stefan Eder
A második nap Mihucz Tibor és Timpex Gerle győzelmével kezdődött a Bronze Tourban. Az első külföldi himnuszt pedig a hétvége harmadik versenyszámában hallhattuk, méghozzá a verseny egyik legnagyobb sztárjának számító Stefan Edernek szólt a Silver Tourban. A 25 ezer euró összdíjazású Gold Tour hozta a legnagyobb érdeklődést a diósgyőri közönség körében. A diósgyőri aréna már pénteken dugig telt, és egész hévégén hatalmas hangulatot kerített a Lovagi Tornák Terén. Kilenc lovas és hat nemzet jutott be az összevetésbe, ahol villámgyors lovaglással a háromszoros osztrák bajnok Gerfried Puck és Bingo Du Parc zsebelték be az első helyet. A második helyet élő legendánk, a kiskunhalasi nagydíjat megnyerő Rezgő Zoltán érte el K-Waimea nevű lovával.

A háromnapos verseny különlegességét fokozta a csodálatos akadálypark és a fantasztikus dekoráció, amit a pályán láthattunk.

A diósgyőri vár festői hátteret varázsolt a pálya mellé
Eduard Petrovic igazi pályakölteményeket varázsolt az érdekes, trapéz alakú arénába. Az időjárás is segítette a hétvégét, hiszen verőfényes napsütés és felhőmentes égbolt várta a kilátogatókat. Este pedig mediterrán környezetben érezhettük magunkat a sétálóutcán a vár alatt járkálva, majd a közeli étterem teraszán ülve.

Vasárnap kora reggel már lengedezett a lelátón a ´Go Saci Go´ zászló, mintha csak tudták volna, hogy a villámgyors Medáll és Máriás Sára verhetetlennek bizonyul a fiatal lovak között. Mihucz Tibornak másodszor, míg Gulyás Dominiknak már harmadszor szólt a himnusz a hétvége folyamán. Előbbinek a Bronz Tourban, a szlovák sztárt, Igor Suleket megelőzve, míg utóbbinak, az Ameko Lovas Klub lovasának a VIP Tourban. A Silver Tourban ifjabb Szabó Gábor mutatta meg, hogy miért ő az egyik legzseniálisabb lovas itthon, hiszen olyan útvonalat talált a hibaidős számban, amire nemhogy más lovas, de még maga a pályaépítő sem gondolt. Ezzel a lovaglással pedig péntek után vasárnap is ő és Timpex Fényév vezették a tiszteletkört.

145 centiméteren harminc lovas állt starthoz a Castle Classic Grand Prix versenyszámában.

Gerfried Puck
Tizenkét számozott akadályt és tizenöt erőkifejtést állított a versenyzők elé a pályaépítő. Igazán nehéz vonalvezetést láttunk pályanézés közben, ahol az összes akadály valamilyen összefüggésben helyezkedett el. Az első hibátlan lovaglást egy magyar versenyzőtől, Técsy Attilától és Alkomtól láthattuk. Rajta kívül még két párosnak sikerült ezt megismételnie az első fordulóban. Öt nemzet nyolc lovasa jutott be a második fordulóba, köztük három magyar. A bábolnai világkupa-forduló győztese, Hugyecz Mariann (Rolf’s Royce) tudott először verőhiba nélkül lovagolni, viszont egy hibapontot kapott az idő miatt, így végül az ötödik helyezést szerezte meg. A leggyorsabb hibátlan lovaglást a harmadik helyezett lovastól láttuk, aki már nyert Magyarországon nagydíjat, méghozzá 2013-ban Budapesten, Chilly van Dykkal: Stefan Eder most Farouche 3-t lovagolva érte el ezt az eredményt.
Horváth Balázs
A szombati győztes Gerfried Puck az első forduló hibátlanja után most egy villámgyors négy hibaponttal a második helyet szerezte meg For Fun VT nyergében. Az egyetlen verőhiba nélküli lovaglást mindkét fordulóban egy magyar lovastól láthattuk, aki 2017-ben Bábolnán győzött itthon világkupa-fordulón.

Az ötszörös magyar bajnok, Horváth Balázs és PM Chaccera megvédte a diósgyőri várat és mindössze egy hibaponttal nyerte a Castle Classic Grand Prix-t.

Ilyen rendezvények kellenek a magyar díjugratósportnak. Ilyen lovasokkal, ilyen lovaglásokkal és lovakkal lehet megtölteni a nézőtereket. Hihetetlen atmoszféra, nagyon igényes kivitelezés, pontos, precíz rendezés és rendkívül exkluzív környezet: ez volt a Diósgyőri Castle Classic nemzetközi díjugratóverseny.

Bönde Ferenc

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

Díjugrató verseny, fogathajtó világkupa és egy világpremier

Fantasztikus show-műsorban és idegtépő izgalmakban volt részük azoknak, akik november végén meglátogatták a Papp László Budapest Sportarénát. Nemcsak a ló és a lovassport szerelmesei kaptak felejthetetlen élményt, hanem azok az érdeklődők is, akik családi program gyanánt ellátogattak a sportarénába.

Mi legyen az Év rovara 2020-ban?

A 2020. év rovarát ismét három faj közül választhatják ki az érdeklődő szavazók. A mostani téma a lebontás – a jelöltek mindannyian e fontos, mégis kevés figyelmet kapó feladatkör szakértői. A szavazatokat december 6. éjfélig lehet leadni.

Közép-európai borszalon Pécsett

Második alkalommal rendezi meg december 7-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, csaknem 200 bort lehet megkóstolni, mellette a baranyai gasztronómiai termelők finomságait is.

Bemutatkoztak Dióspuszta yearlingjei

A nyár végén tartott nyílt napon a nagyközönség is megismerhette a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesének másféléveseit, akik rövidesen felkerülnek a versenyistállókba belovaglásra, illetve jövő nyáron már be is mutatkozhatnak.

A kolbászverseny, ahol még a kerítés is kolbászból volt

Bár többen is kijelentették, hogy a legfinomabb kolbászt házi disznóvágáson lehet készíteni, természetesen az „ősi családi recept” alapján, Vonyarcvashegyen sem volt panasz a minőségre és az ízekre a kóstolók és a zsűri szerint sem.

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.

Ugrásnyira a sikeres sportolói karrier

Ha egy gyermek először ül lóra, körülbelül egy évnyi oktatásra van szüksége ahhoz, hogy magabiztosan érezhesse magát a nyeregben, így képes legyen bármilyen helyzetben megtartani az irányítást az állat felett. Az alapokat már elsajátított, komolyabb kihívásokra vágyó tanítványokat a lovasoktatók jellemzően napjaink legnépszerűbb lovassport szakága, a díjugratás felé igyekszenek terelni.

Sztárparádé Fóton

Csakúgy, mint tavaly, idén is csodálatos időben rendezték meg szeptember utolsó hétvégéjén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában a hagyományos nemzetközi és nemzeti díjlovaglóversenyt, melyen idén 17 ország 65 lovasa és 80 lova nevezett.

Fertőző kevésvérűséget igazolt a Nébih két Pest megyei lónál

A betegség miatt jelenleg egy dunakeszi és két sóskúti lótartó helyen rendelt el forgalmi korlátozást a helyi hatóság.