Back to top

Horváth, a diósgyőri vár védője

Az Eurosportot nézve mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy milyen exkluzív helyen lehet még díjugratóversenyt rendezni. Láttunk már díjugratást a Miami Beachen, a Grand Palais-ban, Monacóban vagy éppen Rómában.
Ezekre a képekre válaszolva eszébe jutott a miskolci városvezetésnek és Erdélyi Magdolnának, hogy mi lenne, ha a diósgyőri vár árnyékában nemzetközi díjugratóversenyt rendeznének, méghozzá kiemelt díjazással. A Miskolci Kulturális Központ szervezésében az év meglepetésversenyét rendezték Közép-Európa legjobb lovasaival a Lovagi Tornák Terén, augusztus második hétvégéjén.

Andreas Brenner
Csütörtökön érkeztek a lovasok, hogy részt vegyenek a kötelező állatorvosi vizsgálaton. Sok külföldi lovas még nem járt a rendkívül impozáns helyszínen. Andreas Brenner, miután kipattant kamionjából és megtekintette az arénát, felnevetve mondta, hogy: „Ettől féltetek annyira? Hát ez a pálya kétszer akkora, mint a monacói”. És ekkor még csak az arénát látta, ugyanis a rendezőség sokkal nagyobb területen helyezte el a lovakat, mint az elmúlt években. A kamionokat is szellősen, könnyen megközelíthetően parkoltatták, és ha nem láttuk volna mindenhonnan a diósgyőri várat, akár azt is gondolhattuk volna, hogy a Global Champions Tour egyik fordulóján veszünk részt.

Pénteken csendült fel az első csengő a Castle Classic első versenyszámában, ahol a fiatal lovak léptek pályára. Rögtön kilenc győztes lovaglást láthattunk, ugyanis Diósgyőrben a fiatal lovak számára az első napon bevett szokás az úgynevezett „1.1-es” elbírálás, aminek köszönhetően minden hibátlan lovaglás az első helyet jelenti.

A nap két legnagyobb versenyszámát regnáló magyar bajnokunk – aki eddig szinte az összes itthoni nagydíjat behúzta –, ifj. Szabó Gábor nyerte Chabal TH, illetve Timpex Bölcsész nyergében.

Az este emelték a tétet a Castle Classic szervezői. Egy vacsorára és egy partira várta a rendezőség a lovasokat a diósgyőri vár lovagtermébe, ami ugye bevett szokás, főleg nemzetközi versenyeken, de amivel itt találkoztunk, az teljesen egyedülálló volt.

Maga a diósgyőri vár atmoszférája, a lovagteremben az állófogadás és a diszkó a várfalon, ilyen élménnyel már rég találkozhattunk lovasversenyen.

Stefan Eder
A második nap Mihucz Tibor és Timpex Gerle győzelmével kezdődött a Bronze Tourban. Az első külföldi himnuszt pedig a hétvége harmadik versenyszámában hallhattuk, méghozzá a verseny egyik legnagyobb sztárjának számító Stefan Edernek szólt a Silver Tourban. A 25 ezer euró összdíjazású Gold Tour hozta a legnagyobb érdeklődést a diósgyőri közönség körében. A diósgyőri aréna már pénteken dugig telt, és egész hévégén hatalmas hangulatot kerített a Lovagi Tornák Terén. Kilenc lovas és hat nemzet jutott be az összevetésbe, ahol villámgyors lovaglással a háromszoros osztrák bajnok Gerfried Puck és Bingo Du Parc zsebelték be az első helyet. A második helyet élő legendánk, a kiskunhalasi nagydíjat megnyerő Rezgő Zoltán érte el K-Waimea nevű lovával.

A háromnapos verseny különlegességét fokozta a csodálatos akadálypark és a fantasztikus dekoráció, amit a pályán láthattunk.

A diósgyőri vár festői hátteret varázsolt a pálya mellé
Eduard Petrovic igazi pályakölteményeket varázsolt az érdekes, trapéz alakú arénába. Az időjárás is segítette a hétvégét, hiszen verőfényes napsütés és felhőmentes égbolt várta a kilátogatókat. Este pedig mediterrán környezetben érezhettük magunkat a sétálóutcán a vár alatt járkálva, majd a közeli étterem teraszán ülve.

Vasárnap kora reggel már lengedezett a lelátón a ´Go Saci Go´ zászló, mintha csak tudták volna, hogy a villámgyors Medáll és Máriás Sára verhetetlennek bizonyul a fiatal lovak között. Mihucz Tibornak másodszor, míg Gulyás Dominiknak már harmadszor szólt a himnusz a hétvége folyamán. Előbbinek a Bronz Tourban, a szlovák sztárt, Igor Suleket megelőzve, míg utóbbinak, az Ameko Lovas Klub lovasának a VIP Tourban. A Silver Tourban ifjabb Szabó Gábor mutatta meg, hogy miért ő az egyik legzseniálisabb lovas itthon, hiszen olyan útvonalat talált a hibaidős számban, amire nemhogy más lovas, de még maga a pályaépítő sem gondolt. Ezzel a lovaglással pedig péntek után vasárnap is ő és Timpex Fényév vezették a tiszteletkört.

145 centiméteren harminc lovas állt starthoz a Castle Classic Grand Prix versenyszámában.

Gerfried Puck
Tizenkét számozott akadályt és tizenöt erőkifejtést állított a versenyzők elé a pályaépítő. Igazán nehéz vonalvezetést láttunk pályanézés közben, ahol az összes akadály valamilyen összefüggésben helyezkedett el. Az első hibátlan lovaglást egy magyar versenyzőtől, Técsy Attilától és Alkomtól láthattuk. Rajta kívül még két párosnak sikerült ezt megismételnie az első fordulóban. Öt nemzet nyolc lovasa jutott be a második fordulóba, köztük három magyar. A bábolnai világkupa-forduló győztese, Hugyecz Mariann (Rolf’s Royce) tudott először verőhiba nélkül lovagolni, viszont egy hibapontot kapott az idő miatt, így végül az ötödik helyezést szerezte meg. A leggyorsabb hibátlan lovaglást a harmadik helyezett lovastól láttuk, aki már nyert Magyarországon nagydíjat, méghozzá 2013-ban Budapesten, Chilly van Dykkal: Stefan Eder most Farouche 3-t lovagolva érte el ezt az eredményt.
Horváth Balázs
A szombati győztes Gerfried Puck az első forduló hibátlanja után most egy villámgyors négy hibaponttal a második helyet szerezte meg For Fun VT nyergében. Az egyetlen verőhiba nélküli lovaglást mindkét fordulóban egy magyar lovastól láthattuk, aki 2017-ben Bábolnán győzött itthon világkupa-fordulón.

Az ötszörös magyar bajnok, Horváth Balázs és PM Chaccera megvédte a diósgyőri várat és mindössze egy hibaponttal nyerte a Castle Classic Grand Prix-t.

Ilyen rendezvények kellenek a magyar díjugratósportnak. Ilyen lovasokkal, ilyen lovaglásokkal és lovakkal lehet megtölteni a nézőtereket. Hihetetlen atmoszféra, nagyon igényes kivitelezés, pontos, precíz rendezés és rendkívül exkluzív környezet: ez volt a Diósgyőri Castle Classic nemzetközi díjugratóverseny.

Bönde Ferenc

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Generációról generációra száll a lovak szeretete

Kicsik és nagyok egyforma lelkesedéssel sürögtek-forogtak a lovak körül a Csilló Lovasiskolában tett látogatásomkor. Többségük szüleik példáját követve csöppent a lovaséletbe, s adja majd tovább nagy valószínűség szerint a lovak szeretetét jó néhány évvel később a saját gyermekeinek is.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

A hétvégén indulnak a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntői

39 csapat részvételével október 12-én, 13-án, valamint november 9-én és 10-én zajlanak Budaörsön a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntői. A verseny témája ezúttal „a nyári ételek”. A rendezvény nem titkolt célja a résztvevők segítése, fejlesztése, így a csapatok felkészülését mentorként idén is neves szakemberek segítik.

Sajt és pezsgő Budafokon

Október 12-13-án a Törley Pezsgőmanufaktúra ad otthont a 7. Magyar Sajtmustrának. A hazai rendezvényen a legjobb hazai sajtok megvásárlása mellett az érdeklődők interaktív sajtkóstolón és swingpartin is részt vehetnek.

Cremello, fakók és más lószínek

A ló színe mindig érdekes téma szakmai körökben éppúgy, mint a lóval csak szimpatizálók táborában. A magyar nyelv a különböző színváltozatokra és színárnyalatokra több száz szót ismer(t)! Igazán különleges, nálunk ritka szín a cremello.

Székesfehérvár és Orfű a legvirágosabb települések 2019-ben

Kihirdették a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny győzteseit. Az idén először, hat régió első helyezettjei közül választották ki az országos nagydíjra érdemes településeket. Székesfehérvár és Orfű volt a befutó.

Eldőlt a Grad Prix-kupák sorsa

A Kiskunhalas GP-t Piroska Zoltán nyerte meg Flórával a halasi Weinhardt Virág (Equest Cha-Cha) és Czuczi István (Chanel IC) előtt izgalmas összevetésben. Az összetett GP-t magasan hozta első helyen ifj. Szabó Gábor, második lett ifj. Máté István, a harmadik helyen Füzér Gábor végzett.

Békés megyei díjugrató bajnokság

Három díjugrató megyei bajnokot avattak 2019. szeptember 15-én vasárnap Békés megyében. Regionális díjugrató verseny keretében rendezték meg a kezdő, ifjúsági és felnőtt lovasok megyei bajnokságát. Bardóczky Veronika lótenyésztési osztályvezető írását közöljük.

Eredményes szeptember Mezőhegyesen

Szeptember utolsó hétvégéjén a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaikkal több eseményen vettek részt, sikereket értek el fogathajtásban és a ménvizsgán is. Bardóczky Veronika lótenyésztési osztályvezető írását közöljük.

Gimnazista feltaláló - Saját almafájuk adta az ötletet

Zsigó Miklós, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 17 éves diákja különdíjat kapott a Szófiában megrendezett idei EU Fiatal Tudósok Versenyén. Miklós egy, az alma állati kártevői elleni speciális csapdával érdemelte ki a rangos elismerést. A Magyar Mezőgazdaságnak mesélt találmányáról.