0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Horváth, a diósgyőri vár védője

Az Eurosportot nézve mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy milyen exkluzív helyen lehet még díjugratóversenyt rendezni. Láttunk már díjugratást a Miami Beachen, a Grand Palais-ban, Monacóban vagy éppen Rómában.
Ezekre a képekre válaszolva eszébe jutott a miskolci városvezetésnek és Erdélyi Magdolnának, hogy mi lenne, ha a diósgyőri vár árnyékában nemzetközi díjugratóversenyt rendeznének, méghozzá kiemelt díjazással. A Miskolci Kulturális Központ szervezésében az év meglepetésversenyét rendezték Közép-Európa legjobb lovasaival a Lovagi Tornák Terén, augusztus második hétvégéjén.

Csütörtökön érkeztek a lovasok, hogy részt vegyenek a kötelező állatorvosi vizsgálaton. Sok külföldi lovas még nem járt a rendkívül impozáns helyszínen. Andreas Brenner, miután kipattant kamionjából és megtekintette az arénát, felnevetve mondta, hogy: „Ettől féltetek annyira? Hát ez a pálya kétszer akkora, mint a monacói”. És ekkor még csak az arénát látta, ugyanis a rendezőség sokkal nagyobb területen helyezte el a lovakat, mint az elmúlt években. A kamionokat is szellősen, könnyen megközelíthetően parkoltatták, és ha nem láttuk volna mindenhonnan a diósgyőri várat, akár azt is gondolhattuk volna, hogy a Global Champions Tour egyik fordulóján veszünk részt.

Pénteken csendült fel az első csengő a Castle Classic első versenyszámában, ahol a fiatal lovak léptek pályára. Rögtön kilenc győztes lovaglást láthattunk, ugyanis Diósgyőrben a fiatal lovak számára az első napon bevett szokás az úgynevezett „1.1-es” elbírálás, aminek köszönhetően minden hibátlan lovaglás az első helyet jelenti.

A nap két legnagyobb versenyszámát regnáló magyar bajnokunk – aki eddig szinte az összes itthoni nagydíjat behúzta –, ifj. Szabó Gábor nyerte Chabal TH, illetve Timpex Bölcsész nyergében.

Az este emelték a tétet a Castle Classic szervezői. Egy vacsorára és egy partira várta a rendezőség a lovasokat a diósgyőri vár lovagtermébe, ami ugye bevett szokás, főleg nemzetközi versenyeken, de amivel itt találkoztunk, az teljesen egyedülálló volt.

Maga a diósgyőri vár atmoszférája, a lovagteremben az állófogadás és a diszkó a várfalon, ilyen élménnyel már rég találkozhattunk lovasversenyen.

A második nap Mihucz Tibor és Timpex Gerle győzelmével kezdődött a Bronze Tourban. Az első külföldi himnuszt pedig a hétvége harmadik versenyszámában hallhattuk, méghozzá a verseny egyik legnagyobb sztárjának számító Stefan Edernek szólt a Silver Tourban. A 25 ezer euró összdíjazású Gold Tour hozta a legnagyobb érdeklődést a diósgyőri közönség körében. A diósgyőri aréna már pénteken dugig telt, és egész hévégén hatalmas hangulatot kerített a Lovagi Tornák Terén. Kilenc lovas és hat nemzet jutott be az összevetésbe, ahol villámgyors lovaglással a háromszoros osztrák bajnok Gerfried Puck és Bingo Du Parc zsebelték be az első helyet. A második helyet élő legendánk, a kiskunhalasi nagydíjat megnyerő Rezgő Zoltán érte el K-Waimea nevű lovával.

A háromnapos verseny különlegességét fokozta a csodálatos akadálypark és a fantasztikus dekoráció, amit a pályán láthattunk. Eduard Petrovic igazi pályakölteményeket varázsolt az érdekes, trapéz alakú arénába. Az időjárás is segítette a hétvégét, hiszen verőfényes napsütés és felhőmentes égbolt várta a kilátogatókat. Este pedig mediterrán környezetben érezhettük magunkat a sétálóutcán a vár alatt járkálva, majd a közeli étterem teraszán ülve.

Vasárnap kora reggel már lengedezett a lelátón a ´Go Saci Go´ zászló, mintha csak tudták volna, hogy a villámgyors Medáll és Máriás Sára verhetetlennek bizonyul a fiatal lovak között. Mihucz Tibornak másodszor, míg Gulyás Dominiknak már harmadszor szólt a himnusz a hétvége folyamán. Előbbinek a Bronz Tourban, a szlovák sztárt, Igor Suleket megelőzve, míg utóbbinak, az Ameko Lovas Klub lovasának a VIP Tourban. A Silver Tourban ifjabb Szabó Gábor mutatta meg, hogy miért ő az egyik legzseniálisabb lovas itthon, hiszen olyan útvonalat talált a hibaidős számban, amire nemhogy más lovas, de még maga a pályaépítő sem gondolt. Ezzel a lovaglással pedig péntek után vasárnap is ő és Timpex Fényév vezették a tiszteletkört.

145 centiméteren harminc lovas állt starthoz a Castle Classic Grand Prix versenyszámában.

Tizenkét számozott akadályt és tizenöt erőkifejtést állított a versenyzők elé a pályaépítő. Igazán nehéz vonalvezetést láttunk pályanézés közben, ahol az összes akadály valamilyen összefüggésben helyezkedett el. Az első hibátlan lovaglást egy magyar versenyzőtől, Técsy Attilától és Alkomtól láthattuk. Rajta kívül még két párosnak sikerült ezt megismételnie az első fordulóban. Öt nemzet nyolc lovasa jutott be a második fordulóba, köztük három magyar. A bábolnai világkupa-forduló győztese, Hugyecz Mariann (Rolf’s Royce) tudott először verőhiba nélkül lovagolni, viszont egy hibapontot kapott az idő miatt, így végül az ötödik helyezést szerezte meg. A leggyorsabb hibátlan lovaglást a harmadik helyezett lovastól láttuk, aki már nyert Magyarországon nagydíjat, méghozzá 2013-ban Budapesten, Chilly van Dykkal: Stefan Eder most Farouche 3-t lovagolva érte el ezt az eredményt. A szombati győztes Gerfried Puck az első forduló hibátlanja után most egy villámgyors négy hibaponttal a második helyet szerezte meg For Fun VT nyergében. Az egyetlen verőhiba nélküli lovaglást mindkét fordulóban egy magyar lovastól láthattuk, aki 2017-ben Bábolnán győzött itthon világkupa-fordulón.

Az ötszörös magyar bajnok, Horváth Balázs és PM Chaccera megvédte a diósgyőri várat és mindössze egy hibaponttal nyerte a Castle Classic Grand Prix-t.

Ilyen rendezvények kellenek a magyar díjugratósportnak. Ilyen lovasokkal, ilyen lovaglásokkal és lovakkal lehet megtölteni a nézőtereket. Hihetetlen atmoszféra, nagyon igényes kivitelezés, pontos, precíz rendezés és rendkívül exkluzív környezet: ez volt a Diósgyőri Castle Classic nemzetközi díjugratóverseny.

Bönde Ferenc

Forrás: Pegazus