Back to top

Kiküszöbölik az öntözésfejlesztés előtt álló akadályokat

Az öntözés fontosságát nem kell külön hangsúlyozni szakmai körben, a mezőgazdasági káresemények több mint 40 százaléka eredt a víz hiányából a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer összesítése szerint. Az Agrárminisztérium már meghozott az öntözésfejlesztést könnyítő rendelkezéseket és továbbiakat tervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyszabású felmérésén föltárt problémák kiküszöbölésére.

Az öntözés fontosságát nem kell külön hangsúlyozni szakmai körben, a mezőgazdasági káresemények több mint 40 százaléka eredt a víz hiányából a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer összesítése szerint, vezette föl az OMÉK-on az öntözésről rendezett tanácskozást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. Nem elég azonban utólag kezelni a természeti károkat, inkább próbáljuk megelőzni azokat, ezért a szakminisztérium már meghozott az öntözésfejlesztést könnyítő rendelkezéseket és továbbiakat tervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyszabású felmérésén föltárt problémák kiküszöbölésére.

Fotó: Kántor Mia
Drága beruházásokkal lehet bővíteni az öntözött területeket, ezért nagy kihívás olyan környezetet teremteni, ahol a termelőknek megéri a befektetés. Ráadásul a víz korlátozottan és az ország különböző területein diffúzan hozzáférhető természeti erőforrás, és az EU szabályozásában összeköti a természet és a vízkészlet-minőség védelmével. Nagy léptékű, tervszerű munkával lehet csak eredményt elérni, fogalmazott az államtitkár.

„Ambiciózusak vagyunk abban, hogy az akadályok lebontásával célzottan avatkozzunk be ott, ahol szándék és lehetőség is van az öntözés fejlesztésére”

– mondta.

Az eddigi eredmények közt említette a Nemzeti Földügyi Központon belül létrehozott Öntözésfejlesztési Főosztályt, amelynek széleskörű feladatai lesznek a termelők segítésében. Sikerült forrást szerezni az öntözési infrastruktúra fejlesztésére, a vízügyi kutatások hátterének megerősítésére. Az engedélyezési eljárás korszerűsítésére jött létre a Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer, amivel kiváltják a papíralapú ügyintézést.

Az öntözési idényt az idén hosszabbította meg a szaktárca március 1-től október 31-ig, és megteremtették a rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetőségét.

Javaslatcsomag született az engedélyezési folyamat könnyítésére, ebben szerepel például a vízjogi üzemeltetési engedély hatályának kiterjesztése 20 évre, az öntözési szolgalom bevezetése, az osztatlan közös tulajdonból eredő problémák megkönnyítése. Elkészült az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény tervezete, dolgoznak a termelői öntözési közösségek szabályozásán, és a szakirányú képzés kiterjesztésén. Szarvason bemutató gazdaságban lehet majd tanulmányozni az öntözéses gazdálkodás megoldásait.

A jelenlegi uniós gazdálkodási ciklusban 74 vidékfejlesztési felhívásból 64 lezárult, a tíz nyitott terület egyike éppen az öntözésfejlesztés, mondta el Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Napjainkig 1376 milliárd forintnyi támogatási döntés született.

A mezőgazdasági vízgazdálkodás fejlesztésére kiírt 49,57 milliárd forintos keretből egyelőre 13 milliárd forintról döntöttek.

A rossz kihasználást látva pedig könnyítéseket vezettek be: megemelték az egy pályázatra adható összeget egyéni projektnél egy, kollektív projektnél kétmilliárd forintra, és a közös pályázatok ösztönzésére 20 százalékkal nagyobb lett a támogatás intenzitása, vagyis 70 százalék. Ezt visszamenőleg is lehet érvényesíteni.

Eddig 350 pályázat nyert támogatást, a legtöbb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, összesen 2, 7 milliárd forintot, majd Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megye következik.

Tervezik, hogy a vidékfejlesztési programban támogatják az öntözési közösségek (ÖNTÖK) működését, és ezek a termelői közösségek a beruházásaikhoz is nagyobb intenzitású támogatást vehetnek igénybe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nélkülözhetetlenek a gazdák a rendkívül értékes vizes élőhely fenntartásában

A február különös jelentőséggel bír a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó vizes élőhelyek esetében: ekkor kezdenek fészkelni a rétisasok, s rendszerint ilyenkor töltik fel a kiemelt jelentőségű vizes élőhelynek számító Biharugrai-halastavakat is. A természetvédelmi szakemberek éppen ezért a gazdálkodókkal szorosan együttműködve igyekeznek biztosítani a környék háborítatlanságát.

A növénytermesztésben várhatóan idén is a jég okozza majd a legtöbb mezőgazdasági kárt

Az egyre gyakrabban előforduló, és egyre szélsőségesebbé váló időjárási jelenségek a tavalyi évben is komoly hatással voltak a mezőgazdasági tevékenységre, idén pedig már az év elején nagy károkat okozott a Ciara viharciklon a mezőgazdasági épületekben, vagyontárgyakban. Az egyik legnagyobb mezőgazdasági biztosító adatai szerint a legjellemzőbb kár 2019-ben a jégeső volt.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Átmeneti időszak lesz 2021 az uniós agrártámogatásokban

Átmeneti időszak lesz a 2021-es év az uniós agrártámogatásokban, de ebben az évben is biztosított lesz a támogatások folyamatossága a magyar mezőgazdasági termelők számára - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken egy háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.