Back to top

Kiküszöbölik az öntözésfejlesztés előtt álló akadályokat

Az öntözés fontosságát nem kell külön hangsúlyozni szakmai körben, a mezőgazdasági káresemények több mint 40 százaléka eredt a víz hiányából a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer összesítése szerint. Az Agrárminisztérium már meghozott az öntözésfejlesztést könnyítő rendelkezéseket és továbbiakat tervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyszabású felmérésén föltárt problémák kiküszöbölésére.

Az öntözés fontosságát nem kell külön hangsúlyozni szakmai körben, a mezőgazdasági káresemények több mint 40 százaléka eredt a víz hiányából a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer összesítése szerint, vezette föl az OMÉK-on az öntözésről rendezett tanácskozást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. Nem elég azonban utólag kezelni a természeti károkat, inkább próbáljuk megelőzni azokat, ezért a szakminisztérium már meghozott az öntözésfejlesztést könnyítő rendelkezéseket és továbbiakat tervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyszabású felmérésén föltárt problémák kiküszöbölésére.

Fotó: Kántor Mia
Drága beruházásokkal lehet bővíteni az öntözött területeket, ezért nagy kihívás olyan környezetet teremteni, ahol a termelőknek megéri a befektetés. Ráadásul a víz korlátozottan és az ország különböző területein diffúzan hozzáférhető természeti erőforrás, és az EU szabályozásában összeköti a természet és a vízkészlet-minőség védelmével. Nagy léptékű, tervszerű munkával lehet csak eredményt elérni, fogalmazott az államtitkár.

„Ambiciózusak vagyunk abban, hogy az akadályok lebontásával célzottan avatkozzunk be ott, ahol szándék és lehetőség is van az öntözés fejlesztésére”

– mondta.

Az eddigi eredmények közt említette a Nemzeti Földügyi Központon belül létrehozott Öntözésfejlesztési Főosztályt, amelynek széleskörű feladatai lesznek a termelők segítésében. Sikerült forrást szerezni az öntözési infrastruktúra fejlesztésére, a vízügyi kutatások hátterének megerősítésére. Az engedélyezési eljárás korszerűsítésére jött létre a Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer, amivel kiváltják a papíralapú ügyintézést.

Az öntözési idényt az idén hosszabbította meg a szaktárca március 1-től október 31-ig, és megteremtették a rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetőségét.

Javaslatcsomag született az engedélyezési folyamat könnyítésére, ebben szerepel például a vízjogi üzemeltetési engedély hatályának kiterjesztése 20 évre, az öntözési szolgalom bevezetése, az osztatlan közös tulajdonból eredő problémák megkönnyítése. Elkészült az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény tervezete, dolgoznak a termelői öntözési közösségek szabályozásán, és a szakirányú képzés kiterjesztésén. Szarvason bemutató gazdaságban lehet majd tanulmányozni az öntözéses gazdálkodás megoldásait.

A jelenlegi uniós gazdálkodási ciklusban 74 vidékfejlesztési felhívásból 64 lezárult, a tíz nyitott terület egyike éppen az öntözésfejlesztés, mondta el Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Napjainkig 1376 milliárd forintnyi támogatási döntés született.

A mezőgazdasági vízgazdálkodás fejlesztésére kiírt 49,57 milliárd forintos keretből egyelőre 13 milliárd forintról döntöttek.

A rossz kihasználást látva pedig könnyítéseket vezettek be: megemelték az egy pályázatra adható összeget egyéni projektnél egy, kollektív projektnél kétmilliárd forintra, és a közös pályázatok ösztönzésére 20 százalékkal nagyobb lett a támogatás intenzitása, vagyis 70 százalék. Ezt visszamenőleg is lehet érvényesíteni.

Eddig 350 pályázat nyert támogatást, a legtöbb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, összesen 2, 7 milliárd forintot, majd Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megye következik.

Tervezik, hogy a vidékfejlesztési programban támogatják az öntözési közösségek (ÖNTÖK) működését, és ezek a termelői közösségek a beruházásaikhoz is nagyobb intenzitású támogatást vehetnek igénybe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

Magyarországgal együtt húsz tagállam agrárminisztere utasította el a KAP forrásainak csökkentését

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

Évi 55 milliárd forint kárt okoz a túl sok, vagy túl kevés víz

A Budapesten sorra kerülő Víz Világtalálkozón ezúttal a víz három drámájával (sok, kevés, szennyezett) foglalkoznak a szakemberek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára kiemelten fontos, hogy az eseményen víz- és az élelmiszerbiztonsági szempontból is konszenzusos és kedvező javaslatok, ajánlások, elhatározások szülessenek.

Víz Világtalálkozó - a világ 118 országából érkeznek vendégek Budapestre

A két korábbi rendezvényhez képest többen, 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek a kedden kezdődő Budapesti Víz Világtalálkozóra - közölte az MTI-vel hétfőn az eseményt előkészítő tárcaközi bizottság elnöke, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

Tartálykocsi internetkapcsolattal

Okostelefonos alkalmazáson keresztül kommunikáló, mobil vagy statikusan telepített módon is használható víztartályt hozott forgalomba a francia Beiser kereskedőcég, amihez a korábban már bemutatott, hasonló üzemanyagtartályuk szolgált mintául.

Nő a világ növényi olajtermelése

Az elmúlt öt évben évente átlagosan 6 millió tonnával nőtt a világ növényi olajtermelése. 2013-ban 160 millió tonna növényi olajat állítottak elő világszerte, 2018-ban pedig már 190 millió tonna volt a termelés, és az idén tovább növekszik majd a növényi olaj előállítása.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Nagy termés helyett jobb eredményt

Szeptember 24-én tartották a szokásos kukorica-, cirok- és napraforgófajta-, valamint technológiai bemutatót és tanácskozást Gyulatanyán. Mint a kísérleti telep gazdája, Augusztinyi András röviden utalt rá, ilyenfajta ismertetőre és szakmai konzultációra napjainkban is van igény, mert sokaknak ez a hely jelenti a lehetőséget, hogy valós információkhoz jussanak.

Sokat segíthet egy nitrogénérzékelő

A növények nitrogéntartalmának mérésére szolgáló érzékelők egyre fontosabb szerepet játszanak a modern mezőgazdaságban, mivel ezek a hagyományos módszereknél jóval pontosabb eredményt adnak, ezáltal pedig optimális műtrágyamennyiség kerül a földbe. Már a kisebb gazdaságok számára is elérhető egy a közelmúltban kifejlesztett érzékelő rendszer.

Az aktív termelési módozatoké a jövő

Az időjárási anomáliák, a mind meglepőbb kihívások ébresztik rá a gazdákat arra, hogy tudatosan és aktívan be kell avatkozniuk a jó terméseredmények érdekében – véli Éber Csaba. A Malagrow kereskedelmi vezetője szerint a változékony helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ehhez pedig profi termékek és magabiztos szaktudás kell.