Back to top

Látványkertek, közösségi kertek és virágok minden mennyiségben

A HUNGEXPO D pavilonjában várja az érdeklődőket az OMÉK kertészeti seregszemléje, ahol mind a szakmai, mind pedig a nagyközönség számára érdekesen és látványosan mutatják be a magyarországi díszkertészeti ágazat szereplőinek munkáját, eredményeit.

Teljes körű szakmai összefogással születik meg az OMÉK kertészeti közösségi bemutatója, tudtuk meg Kosztka Ernőtől, a MAKEOSZ elnökétől. Az 500 négyzetméteres stand tervét a tájépítők szervezésében a Pagony tervezői készítették, kellemes, oldott hangulatot árasztó kertben organikusan elhelyezve mutatkoznak be a különböző ágazatok, termesztők és szakmai szervezetek. A kivitelezésben a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és a szakiskolák működnek együtt. Az idén bátrabban lehetett tervezni az AMC támogatásának köszönhetően, de a nagyszabású bemutatóhoz így is kedvezményes áron szállított növényekkel járulnak hozzá a magyar faiskolások, évelő- és cserepesnövény-termesztők.

A díszkertész szakma minden vetülete helyet kap a közösségi standon, így a virágkötők, a bonsai-nevelők és az orchideatermesztők szépséges alkotásai, növényei is láthatók a bemutatón. Lesz magyar termékstand és látványkert, városi közösségi kertek és nyolc kertészeti iskola bemutatkozó tereként szolgáló tanterem is.

Az OMÉK közönsége mindig szívesen fogadta a virágkötők bemutatóját, ami az idén sem maradhat el, a 20 négyzetméteres színpadon lesznek a bemutatók. Szabadtéren is bemutatkoznak a magyar kertészek, a programban kertépítő verseny és faápolási bemutató is szerepel.

A kertészet harapható szelete az A pavilonban található 150 négyzetméteres standon várja a látogatókat, ahol a FruitVeB szervezésében tucatnyi termelői szervezet kínál finom zöldségeket és gyümölcsöket. A legjobb hazai termesztők áruját láthatják az érdeklődők, a friss, illatos paprika, paradicsom, zamatos alma mellett földolgozott formában is. Bemutatkozik a Budapesti Nagybani Piac, valamint helyet adnak induló kisvállalkozásoknak, tájékoztatott Domján Erika, a szakmaközi szervezet ügyvezetője.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

A növényvédő szerek okozta károk

A hormonhatású gyomirtó szerek, amelyeket elsősorban a gabonaféléknél és a kukoricában használnak, a légmozgás hatására elérhetik a szőlőültetvényeket is, ahol nagy károkat okozhatnak.

Az aktív termelési módozatoké a jövő

Az időjárási anomáliák, a mind meglepőbb kihívások ébresztik rá a gazdákat arra, hogy tudatosan és aktívan be kell avatkozniuk a jó terméseredmények érdekében – véli Éber Csaba. A Malagrow kereskedelmi vezetője szerint a változékony helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ehhez pedig profi termékek és magabiztos szaktudás kell.

Előzzük meg a moníliát

A moníliás betegség kórokozója olyan gomba, amely a gyümölcsfák virágait, hajtásait, vesszőit, a termőnyársakat, valamint a gyümölcsöket fertőzi. A monília az összes gyümölcsfán előfordul és évi rendszerességgel okoz problémát a házikertekben. A veszélyes gombabetegség főleg nedves, csapadékos évjáratokban gyakori.

Kertek falánk "vendégei": talajlakó kártevők

A megváltozó környezeti feltételeknek, például a brutális fölmelegedésnek, a felpörgött kereskedelemnek, és a lelkesen jövő-menő turistáknak köszönhetően napról napra hallhatunk híreket újabb és újabb károsítók felbukkanásáról. Sokunknak lett személyes jó ismerőse a lepkekabóca, a márványospoloska vagy éppen a borókabogár.

Kiváló antidepresszáns az év gyógynövénye, a közönséges orbáncfű

A közönséges orbáncfűről az utóbbi 20-30 évben bizonyosodott be, hogy antidepresszáns hatása van, ezen kívül gyors sebgyógyító, minden bőrbetegségre, illetve gyomor- és nyombélfekélyre is jótékony hatású. Száraz gyepekben Magyarországon is gyakori, rövid életű, 50-100 centiméter magas évelő növény.