Back to top

Látványkertek, közösségi kertek és virágok minden mennyiségben

A HUNGEXPO D pavilonjában várja az érdeklődőket az OMÉK kertészeti seregszemléje, ahol mind a szakmai, mind pedig a nagyközönség számára érdekesen és látványosan mutatják be a magyarországi díszkertészeti ágazat szereplőinek munkáját, eredményeit.

Teljes körű szakmai összefogással születik meg az OMÉK kertészeti közösségi bemutatója, tudtuk meg Kosztka Ernőtől, a MAKEOSZ elnökétől. Az 500 négyzetméteres stand tervét a tájépítők szervezésében a Pagony tervezői készítették, kellemes, oldott hangulatot árasztó kertben organikusan elhelyezve mutatkoznak be a különböző ágazatok, termesztők és szakmai szervezetek. A kivitelezésben a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és a szakiskolák működnek együtt. Az idén bátrabban lehetett tervezni az AMC támogatásának köszönhetően, de a nagyszabású bemutatóhoz így is kedvezményes áron szállított növényekkel járulnak hozzá a magyar faiskolások, évelő- és cserepesnövény-termesztők.

A díszkertész szakma minden vetülete helyet kap a közösségi standon, így a virágkötők, a bonsai-nevelők és az orchideatermesztők szépséges alkotásai, növényei is láthatók a bemutatón. Lesz magyar termékstand és látványkert, városi közösségi kertek és nyolc kertészeti iskola bemutatkozó tereként szolgáló tanterem is.

Az OMÉK közönsége mindig szívesen fogadta a virágkötők bemutatóját, ami az idén sem maradhat el, a 20 négyzetméteres színpadon lesznek a bemutatók. Szabadtéren is bemutatkoznak a magyar kertészek, a programban kertépítő verseny és faápolási bemutató is szerepel.

A kertészet harapható szelete az A pavilonban található 150 négyzetméteres standon várja a látogatókat, ahol a FruitVeB szervezésében tucatnyi termelői szervezet kínál finom zöldségeket és gyümölcsöket. A legjobb hazai termesztők áruját láthatják az érdeklődők, a friss, illatos paprika, paradicsom, zamatos alma mellett földolgozott formában is. Bemutatkozik a Budapesti Nagybani Piac, valamint helyet adnak induló kisvállalkozásoknak, tájékoztatott Domján Erika, a szakmaközi szervezet ügyvezetője.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

Málnatermesztés napelemekkel

Egy kísérleti tanulmány szerint a napelemek alatti klíma stabilabb, mint a hagyományos fóliasátrakban.

Ilyen változatosak a díszfüvek

Az utóbbi években feltűnően sok díszfüvet láthatunk a közterületeken. Évelőágyakban használják könnyed ellenpontként, vagy széles, kanyargós sávokban ültetik, melléjük pedig egynyáriak kerülnek. Nemcsak a megjelenésük miatt kedvelik a kertépítők, hanem mert viszonylag egyszerűen fenntarthatók, nem esnek áldozatul a károsítóknak.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…