Back to top

Megalakult a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület

Szimbolikus jelleggel a számadáshoz, Szent Mihály napjához közel, az OMÉK második napján alakult meg a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület, amely elnökévé dr. Mezőszentgyörgyi Dávidot választotta. Az egyesület az alapítók szándéka szerint lehetővé teszi, hogy a jövőben megalakítsák az elismert Juh és Kecske Ágazat Szakmaközi Szervezetet.

Egyhangú szavazással alapították meg az egyesületet
Egyhangú szavazással alapították meg az egyesületet
Idén tavasszal kezdődtek intenzív tárgyalások a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökének kezdeményezésére a juh és kecske ágazati elismert szakmaközi szervezet létrehozására.

Az egyeztetésekbe a Juh Terméktanács, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Állattenyésztési és Beszállítóipari Osztálya kapcsolódott be.


Tarpataki Tamás helyettes államtitkár gratulált az egyesület megalakulásához
Tarpataki Tamás helyettes államtitkár gratulált az egyesület megalakulásához
A Juh és Kecske Ágazat Szakmaközi Szervezet létrehozásra létrejött munkacsoport kezdeményezte az egyesület létrehozását annak érdekében, hogy az új szervezet legyen alapja az elismert szakmai szervezetnek.

Az egyesület alapítói magánszemélyek, akik tapasztalatukkal és hiteles személyükkel járulnak hozzá a szakmaközi szervezet felállításához.

Az alakuló ülésen az egyesület elnökévé dr. Mezőszentgyörgyi Dávidot választották.

Az egyesület alapító tagjai:

 • Bátor Árpád
 • ifj. Csomai Géza
 • Holló Mátyás
 • Jávor Bence
 • Juhász Pál
 • Kálló Gábor
 • Kiss György
 • Kocsis Mihály
 • Kovács Imre
 • Kőszeghy Ádám
 • Mazák István
 • Ménesi Tamás
 • Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid
 • Minárovits Máté
 • Monori István
 • Nagy József Róbert
 • Dr. Oláh János
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.