Back to top

A tőgyszkennertől az arcelemzésig

Az okos istállók, az egyedi azonosító rendszerek már az állatok hangulatát is követik, és akár technológiai ajánlásokat is adnak egyetlen gombnyomásra. De mi értelme digitalizálni azt, ami enélkül is működik – évezredek óta? Mit ad hatékonyságban, jövedelmezőségben az információs forradalom a mezőgazdaságban? Ezekről esett szó a „Precíziós állattartás a digitalizáció jegyében” című konferencián.

Mit jelent a precíziós gazdálkodás, hogyan válhat a tömegével rendelkezésre álló adatból használható információ? A konferencia előadói az elmúlt néhány év gyakorlati tapasztalatain keresztül mutatták be az adatgyűjtés és elemzés hasznosságát, amelyek a pénzügyi, szakmai, állategészségügyi, tervezési, dokumentumkezelési modulokon keresztül segítik a döntéshozatalt.

 

- Nem kell többet a könyvelés adatszolgáltatására támaszkodnom, az általunk fejlesztett Livestocker szoftver segítségével egy-egy rotáció lezárásakor azonnal tudni fogom az összes adatot és látom a hibákat is – mondta Moldován András, az AnimalSoft Kft ügyvezetője.

Számtalan bontásban, lekérdezési lehetőségben válik követhetővé, hogy mennyi az önköltség, az eredmény, a kintlévőség illetve a kötelezettség. A program sokkal jobb és részletesebb információt ad a vállalkozás pénzügyi helyzetéről és a pénzügyi folyamatokról, mint maga a könyvelés.

Az adatok segítségével összehasonlíthatók a telepek, követhető, mennyi a fajlagos takarmányköltség, a napi tömeggyarapodás, a napi takarmányfelvétel, a gyógyszerköltség, vagy éppen az elhullás. Az irányító szakembernek a szoftver segít koncentrálni a rosszabb termelési pontokra, mutatja, hol kell beavatkozni, akár emberi, akár technológiai, akár beszállítói oldalon.

Bessenyei István
Bessenyei István szerint, ha megfelelő adatminőség áll rendelkezésre, akkor tervezhető a teljesítmény, a pénzügyi eredmény és a környezeti terhelés is. Az EVI Pfarming Kft. szakembere állítja, hogy egy adatgyűjtő és -feldolgozó rendszer segítségével hízónként megközelítőleg 1500 forint többletprofitot lehet elérni, és ami szintén nagyon fontos, jó előre fel lehet készülni ezekkel az eljárásokkal a bekövetkezendő eseményekre.

A precíziós gazdálkodás a termelés, tenyésztés minden részletében új lehetőségeket teremt a döntésmegalapozásban, az okszerű, egyedre, a tényleges igényekre szabott megoldások alkalmazásában.Az antibiotikum felhasználás nyomon követése és visszaszorítása például az egészséges élelmiszer előállítás egyik legfontosabb kérdése.

A felelőtlen antibiotikum-használat óriási gondot jelent, aminek komoly humánegészségügyi kockázatai is vannak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tavalyi jelentése szerint az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok az Európai Unióban több mint 33 000 ember halálát okozzák évente. A halálozási arány 2007 óta folyamatosan emelkedik, és a kórokozók olyan veszélyt jelentenek, mintha egyesítenénk a HIV-et, az influenzát és a tuberkolózist. 2050-ben előreláthatóan többen fognak meghalni az úgynevezett tartalék antibiotikumnak is ellenálló baktériumok okozta fertőzések miatt, mint rákban vagy keringési betegségekben. A digitális technológiával viszont pontosan tudják a gazdák, hogy 1kg állati termékhez mennyi antibiotikumot használnak fel. A gyógyszerterhelés hatóanyagra és termékre lebontva is követhetővé válik, ami önmagában is jelentősen csökkenti az élelmiszerbiztonsági kockázatokat.

Forrás: 
magyarmezogadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Mobil, napelemes, precíziós szarvasmarha-etető

A Super SmartFeed egy napelemes, automatizált szarvasmarha-etető, amely bármilyen méretű és korú szarvasmarha vagy juh etetésére használható.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Együttműködés az állatorvosképzésben

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.