0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Európában a magyar sertéságazat kapja a legnagyobb támogatást

Jelenleg 510 forintot adnak már élősúlyban a sertésért. A sertéstenyésztők hosszú távon is nyereséges gazdálkodással számolhatnak, ugyanakkor egyre fenyegetőbb az afrikai sertéspestis járvány terjedése, ami a kedvező jövőképet erősen árnyalhatja. A járványvédelem komoly kihívást jelent most az egész ágazatnak.

Amit közösen megteremtettünk, azt meg is kell védenünk – összegezhetnénk az OMÉK sertéságazati konferenciáján elhangzottakat.

A legfontosabb feladatunk az, hogy az élelmiszerlánc minden területén garantáljuk a biztonságot –jelentette ki Nagy István agrárminiszter. A magyar állategészségügyi szakemberek, a Nébih irányítása mellett mindent megtesznek, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis járvány terjedését.

Csak a gyors és szakértő fellépésüknek köszönhető, hogy mindezidáig a hazai sertésállományt sikerült megóvni a betegségtől.

Az pedig létfontosságú érdekünk, hogy fenntartsuk a hazai házi sertésállomány mentességét, hiszen mint megtapasztaltuk, amit kimutatták a vírus jelenlétét Heves megyében elhullott vaddisznókból, jó néhány Európai Unión kívüli ország azonnal komoly importkorlátozásokat léptett életbe. A Magyarországon hizlalt sertésállomány 10 százalékából készült sertéshús piac egyik napról a másikra veszett el akkor. Fontos feladat tehát, hogy a magyar sertéságazatot, annak nemzetgazdasági jelentőségű exportját és a szektorban dolgozó csaknem 300 ezer ember egzisztenciáját megvédjük – erősítette meg a miniszter.

A kormány erejéhez és lehetőségeihez mérten mindent megtesz az ágazat versenyképességének növelésére,

jelentős nemzeti költségvetési forrást biztosít a tárca a sertéstartóknak az állatjóléti többletvállalásaik támogatására. 2019-ben erre a célra közel 18,9 milliárd forinttal jut.

A kormány 2014-2020 között 300 milliárd forinttal tervezte az élelmiszeripari ágazatot támogatni, ami már a 2018-as év végére teljesült is. Ez év végére akár 50 milliárddal meg is haladhatja ezt az erre a célra kifizetett összeg.

A jövő év végéig megközelítően 200 sertéstartó telep korszerűsítése valósulhat meg a Vidékfejlesztési Program keretén belül, mintegy 29 milliárd forintot kötöttek le erre a célra a termelők.

Még elérhető forrás a sertéságazat számára az állatbetegségek megelőzésére és felszámolására, amire tavaly 12 milliárd forintot biztosított a kormány, míg az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására 4,4 milliárd forint fordítható, ez szintén nem uniós, hanem nemzeti forrásból áll a termelők rendelkezésére.

Mindezeken túl az NGM által koordinált Nagyvállalati Beruházási Támogatás is kínált pályázati lehetőséget a sertéságazat szereplői számára.

A program részeként a húskészítmények előállítására közel 2 milliárd, míg a húsfeldolgozásra 900 millió forint támogatás volt elérhető.

Mára elmondható, hogy a támogatási programok segítették a sertéstartókat, pénzügyi helyzetük folyamatosan javult az elmúlt években. Nőtt a jövedelmezőségük, a tőkeellátottságuk és a forgótőkéjük, míg csökkent az eladósodottságuk – emelte ki a Nagy István agrárminiszter .

Forrás: magyarmezogazdasag.hu