Back to top

Gálóczhi-Tömösváry Róbert lett az év szaktanácsadója

Átadták az Év szaktanácsadója díjat: az idén első alkalommal odaítélt elismerést Gálóczhi-Tömösváry Róbert nyerte el. A díjat a 79. OMÉK “Tudásátadás és tanácsadás” címmel rendezett konferenciája keretében adta át Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és Jakab István, a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (NATAB) elnöke.

Nagy István a díjátadón kiemelte: ahhoz, hogy meg tudjunk felelni a 21. század kihívásainak, más tudományterületekről, más eredmények beintegrálása is szükséges az agráriumba. “A felmerülő problémákra tisztán agrárválasz nincs”, globális kihívások vannak, amelyekre globális válaszok kellenek. Hozzátette:

nélkülözhetetlen az évezredes gazdálkodói hagyomány, “de az a bölcs gazda, aki elismeri, hogy nem tudhat mindent”, ezért nélkülözhetetlen a szaktanácsadók munkája. 

Fotó: Csatlós Norbert

Győrffy Balázs beszédében kiemelte: azért van szükség professzionális, és naprakész tudással rendelkező szaktanácsadókra, szaktanácsadói hálózatra, mert Magyarország agroökonómiai potenciálját csak akkor tudjuk kihasználni, ha a gazdák el tudnak igazodni a 21. század útvesztőiben. Jakab István szerint senki nincs könnyű helyzetben, mert a technológiai robbanás, az egész életünket átrendezi.

Úgy vélte, egy korszerű, komoly tanácsadórendszer, megalapozott tudás nélkül nem tudjuk kihasználni a magyar agrár-élelmiszergazdaságban rejlő lehetőségeket.

Juhász Anikó,az agrártárca helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a szaktanácsadók azok a “helyi hősök, akik összekötik a termelőt a tudással”.

Az Év szaktanácsadója díj mellett az Agrárminisztérium és a Holland Nagykövetség szaktanácsadói különdíját is átadták, amelyet Moravszki Gábor kapott. Geert Kits Nieuwenkamp, a Budapesti Holland Nagykövetség mezőgazdasági attaséja elmondta,hogy a különdíj “országaink együttes elköteleződését jelzi a jó minőségű, környezetbarát élelemtermelés iránt a gyorsan változó világában”.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP: még mindig vannak félreértések

Az elmúlt hónapban, a Nébih és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország több városában szervezett tájékoztató fórumokat, amelyeken az országos főállatorvos az ASP-vel kapcsolatos legújabb hírekről és intézkedésekről számolt be. Milyen volt az érdeklődés? Mennyire tűntek partnernek a termelők a védekezéssel, illetve megelőzéssel kapcsolatos teendőkben – kérdeztük a Nébih-től?

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

Stabil a tejágazat helyzete

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.

Stratégia készült a baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztésére

A baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztési lehetőségeit bemutató stratégiát készítettek a szakmai szervezetek, a tervet Nagy István agrárminiszter mutatta be. A koncepció szerint a legnagyobb potenciál a csirkeágazatban van.

Dokumentumfilm mutatja be a Janka Tanya autista fiataljait

A Hosszú út című film a tótvázsonyi segítő közösségben élő sérült fiatalok mindennapjairól készült, a társadalmi beilleszkedés bátorító példájáról szól. A dokumentumfilm létrejöttét a SPAR támogatása tette lehetővé.

A fákat a jövőnek is ültetjük

Egy kislevelű hárs elültetésével Szarvasra is elérkezett az Agrárminisztérium Országfásítási Programja. A program célja erdőállományaink javítása, valamint erdőterületeink nagyságának növelése – mondta Farkas Sándor, a Szarvasi Vízi Színház előtti ligetes területen, a faültetés előtti sajtótájékoztatón.

A digitalizáció alkalmazása nélkül nem lehet sikeres az agrárium

A magyar agrárium sikerét tradícióink megóvása, a kiemelkedő szakmai tudás és az innovatív megoldások alkalmazása biztosítja. A 21. század mezőgazdasága, a termeléstől a feldolgozáson át nagymértékben a tudományok és technológiák fejlődésén, azok alkalmazásán múlik – fogalmazott a III. Nemzetközi Vidékfejlesztési Konferencián elhangzott köszöntőjében az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

A természet megismerése: erdészeti és vadászati kiállítás nyílt Baktalórántházán

Erdészeti és vadászati kiállítással bővült a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeum. A tárlat kialakítását a NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból finanszírozta.

Történelmi rekord napraforgóból: befejeződött a szántóföldi növények betakarítása

A szántóföldi növények őszi betakarítása november első felében sikeresen befejeződött Magyarországon, a betakarított növényeket biztonságosan betárolták.

A 2021-2027 időszakban is kiemelt figyelmet kap az élelmiszeripar

Az Agrárminisztérium már megkezdte a felkészülést a 2021-2027-es időszak fejlesztéseire az élelmiszeriparban – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Agóra konferencián Etyeken.