Back to top

A GMO-mentesség megőrzése a cél

Az idei OMÉK az első azóta, hogy bevezetésre került a GMO-mentes védjegy. A témával foglalkozó konferencián Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár beszélt az idáig vezető út fontosabb lépéseiről s a jövőbeni feladatokról.

Az idei a negyedik OMÉK a sorban, amelyen szakmai konferencián foglalkoztak a GMO-kérdéssel. Legutóbb – a két évvel ezelőtti rendezvényen – a mentesség jelzésének lehetőségét járták körül a szakemberek. Azóta bevezetésre került a GMO-mentes védjegy, így nem meglepő módon ez, egészen pontosan a tanúsítási folyamattal kapcsolatos tudnivalók szolgáltak az idei tanácskozás témájául.

A programot Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára vezette fel nyitóelőadásával. Ebben emlékeztetett arra, hogy Magyarország hosszú évek óta GMO-mentes politikát folytat, tered adva az egészséges, jó minőségű élelmiszerek előállításának.

„Az első lépések 1998-ban történtek meg, amikor is megszületett a törvényi szabályozás a géntechnológiai tevékenységekre vonatkozóan. A hazai szabályozás újabb fontos mérföldköve volt a 2006-os esztendő, ekkor országgyűlési határozatban, ötpárti egyezséggel sikerült deklarálni a GMO-mentes stratégia konkrét lépéseit”

– hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Ennek, s a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően nem kerültek köztermesztésbe genetikailag módosított növények Magyarországon, illetve a szaporítóanyagok, vetőmagok és növényi alapanyagok is GMO-szennyeződésektől mentesek. Balczó Bertalan ugyanakkor azt is elmondta, az Európai Uniós szabályozás eredményeképp megjelenhetnek itthon GMO-t tartalmazó áruk, ez pedig további intézkedések életre hívását tette szükségessé. „A fogyasztók felé jelent garanciát a 2018-ban létrehozott GMO-mentes termék tanúsító védjegy”- emelte ki, hozzátéve, hogy noha a kezdeti és legfontosabb lépéseket a kormány megette a témában, EU-s szinten várhatók viták, így meg kell erősíteni az eddig felépített alapokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alig hitte el, mit művel az emu a jószágaival

Az Ausztráliában tomboló tüzek az állattartó telepeket sem kímélték: a gazdák jó részének állatállománya és létesítményei látták kárát a lángoknak. Köztük volt Bryan Hayden is, aki a károk összegzése közben szokatlan jelenségnek volt szemtanúja.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Böfimaszkkal védhetjük majd a környezetet?

Valahányszor egy tehén böfög, szennyezi a környezetet. A tehenek böfögésével ugyanis metán kerül az atmoszférába, amely az ENSZ adatai szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyjából 15 százalékáért felelős.

Átszervezés - de a reformokra várni kell

Alaposan felkavarta a romániai politikai életet a Nemzeti Liberális Párt által alakított kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány február 5-ei elfogadása. Az alig néhány hónappal ezelőtt alakult kormány bukásához hozzájárult, hogy pár nappal korábban 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, ezzel érzékeltetve, hogy a parlament „feje fölött” kívánná vezetni az országot.

A növénytermesztésben várhatóan idén is a jég okozza majd a legtöbb mezőgazdasági kárt

Az egyre gyakrabban előforduló, és egyre szélsőségesebbé váló időjárási jelenségek a tavalyi évben is komoly hatással voltak a mezőgazdasági tevékenységre, idén pedig már az év elején nagy károkat okozott a Ciara viharciklon a mezőgazdasági épületekben, vagyontárgyakban. Az egyik legnagyobb mezőgazdasági biztosító adatai szerint a legjellemzőbb kár 2019-ben a jégeső volt.

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.