0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

A GMO-mentesség megőrzése a cél

Az idei OMÉK az első azóta, hogy bevezetésre került a GMO-mentes védjegy. A témával foglalkozó konferencián Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár beszélt az idáig vezető út fontosabb lépéseiről s a jövőbeni feladatokról.

Az idei a negyedik OMÉK a sorban, amelyen szakmai konferencián foglalkoztak a GMO-kérdéssel. Legutóbb – a két évvel ezelőtti rendezvényen – a mentesség jelzésének lehetőségét járták körül a szakemberek. Azóta bevezetésre került a GMO-mentes védjegy, így nem meglepő módon ez, egészen pontosan a tanúsítási folyamattal kapcsolatos tudnivalók szolgáltak az idei tanácskozás témájául.

A programot Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára vezette fel nyitóelőadásával. Ebben emlékeztetett arra, hogy Magyarország hosszú évek óta GMO-mentes politikát folytat, tered adva az egészséges, jó minőségű élelmiszerek előállításának.

„Az első lépések 1998-ban történtek meg, amikor is megszületett a törvényi szabályozás a géntechnológiai tevékenységekre vonatkozóan. A hazai szabályozás újabb fontos mérföldköve volt a 2006-os esztendő, ekkor országgyűlési határozatban, ötpárti egyezséggel sikerült deklarálni a GMO-mentes stratégia konkrét lépéseit”

– hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Ennek, s a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően nem kerültek köztermesztésbe genetikailag módosított növények Magyarországon, illetve a szaporítóanyagok, vetőmagok és növényi alapanyagok is GMO-szennyeződésektől mentesek. Balczó Bertalan ugyanakkor azt is elmondta, az Európai Uniós szabályozás eredményeképp megjelenhetnek itthon GMO-t tartalmazó áruk, ez pedig további intézkedések életre hívását tette szükségessé. „A fogyasztók felé jelent garanciát a 2018-ban létrehozott GMO-mentes termék tanúsító védjegy”- emelte ki, hozzátéve, hogy noha a kezdeti és legfontosabb lépéseket a kormány megette a témában, EU-s szinten várhatók viták, így meg kell erősíteni az eddig felépített alapokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu