Back to top

Mi legyen az osztatlan közös tulajdonnal?

Az osztatlan közös tulajdon sajnos nagyon hátráltatja az ésszerű földhasználatot, de nem az az egyetlen öntözésfejlesztést akadályozó, a birtokviszonyokból eredő tényező. Ezek lebontására tett jogi javaslatot az Agrárminisztérium. Andréka Tamás főosztályvezető részletezte a terveket az OMÉK-on rendezett öntözésfejlesztési tanácskozásán.

Négy területen van szükség könnyítésre: az adathiányos, ismeretlen tulajdonosú ingatlanok, az osztatlan közös tulajdonú területek, a be nem fejezett részarány-kiadás, valamint a védett területek állami tulajdonba vétele akadályozza a földhasználatot.

Az ismeretlen, adathiányos tulajdonosú területek aránya nem elhanyagolható hazánkban,

a nyilvántartott 18 millió helyrajzi számú ingatlan tizedénél legalább egy adat hiányzik.

A probléma föloldására első körben a hatóság állami nyilvántartásokból próbálja azonosítani a tulajdonosokat, és ha megtalálja őket, hivatalból megteszi a javítást a tulajdoni lapon. Ha nem sikerül az adategyeztetés, hirdetményekben keresik a tulajdonosokat vagy örököseiket. Ha az derül ki, hogy elhunyt a tulajdonos, a hivatal indítja el a hagyatéki eljárást.

Minden kísérlet kudarca esetén az ingatlan állami tulajdonba kerül, és onnan újra forgalomba hozható. Biztonság kedvéért értékbecslés készül róla, amit az esetleg később fölbukkanó tulajdonos megkap, de csak 15 évig áll fönn ez a lehetőség.

Hungarikumnak is nevezhetjük az osztatlan közös tulajdon ilyen nagymértékű elterjedtségét, fogalmazott a főosztályvezető. Ez a kényszerközösség abszolút mértékben gátolja a tulajdonosi szemléletű gazdálkodást, nehezíti a banki finanszírozást, és az uniós szabályokhoz való illeszkedést.

A legtöbben örökléssel jutottak osztatlan közös tulajdonhoz, 2,5 millió érintettet tartanak számon,

és 1,4 millióan részarány-tulajdonosként szerepelnek. A legszélsőségesebb példa az a szárföldi 8,5 hektáros terület, aminek 1600 tulajdonosa van, illetve ismert két egy négyzetméteres földdarab, 2-2 tulajdonossal. A legnagyobb érintett terület 458 hektáros erdő, 108 tulajdonossal.

A probléma tehát igen nagy, jelenleg hét lépésből álló, rendkívül vontatott hatósági eljárással lehet megszüntetni az osztatlan közös tulajdont. A tervek szerint ezt az eljárást kétlépcsőssé tennék, így valószínűleg feleannyi idő alatt elvégezhető, mondta Andréka Tamás. Ha valaki nem érhető el, a tulajdonrészét szétdobják a többiek közt, az értékét kaphatja meg később, ha netán előkerül. Az eljárást egy tulajdonostárs kezdeményezheti és illetéket kell majd fizetni utána. Meggyorsítja az eljárást, ha használati egyezséget kötöttek a tulajdonosok, mert azt változtatás nélkül elfogadja a Nemzeti Földügyi Központ. Lehetővé teszik, hogy a több helyen lévő tulajdonrészeket összevonják a tulajdonosok, de maguknak kell megegyezni a területek cseréjéről. Meg is lehet váltani a teljes területet az értékbecslés alapján, illetve több jelentkező közt licitálással dől el, ki vásárolhatja meg az ingatlant.

Meghatároznak egy minimális birtoknagyságot is, ami alatt nem lehet tulajdont szerezni, ez szőlő és gyümölcsös esetében 3000 négyzetméter, szántó, rét és legelő esetében egy hektár.

Napjainkban még 200 ezer aranykorona kiadatlan részarány van hazánkban, ezeket az állam tervezi megváltani,

A tervek alapján egy AK 50 ezer forintot ér. Fölszámolják az állami gazdasági kezelői jogokat is, meg minden hasonló ma már értelmezhetetlen jogot. Abban az esetben, ha a kiosztandó részarány-tulajdont már művelésbe vonták az érintettek, 10 éves művelés után a tulajdonukba adja az állam a területet.

A védett területeket egy 1995-ös döntés alapján kellene állami tulajdonba venni, de ez a folyamat az államkincstár teljesítőképessége szerint, lassan halad. Ezért javasolja az agrártárca, hogy ha valaki 24 évig jó környezeti állapotban tartotta a védett területét, megtarthassa azt, hiszen valószínűleg az állam sem tudna jobban gazdálkodni rajta.

Végül az előhaszonbérleti jog bevezetésének tervét ismertette Andréka Tamás.

Ez szántó, szőlő, gyümölcsös és kert művelési ágú területekre vonatkozna abban az esetben, ha a terület legalább felén öntözési beruházást valósított meg a földhasználó, méghozzá olyat, ami közvetlenül kapcsolódik a földhöz, nem lehet csak úgy elgurítani, mint egy vízágyút. Az ilyen beruházók mindenki más előtt kapnak előhaszonbérleti jogot, hogy megtérülhessen a beruházásuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stratégiai megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn, Budapesten.

Az osztatlan közös jogi útvesztőjéről a fiatal gazda klubesteken

Országszerte ismét megnyitottak az Fiatal Gazda Klubok. Az idén elsőként Keszthelyen és Tiszadobon tartották meg a rendezvényt, ahol a földügyi ügyintézés gyakorlati tapasztalatai, különös tekintettel az osztatlan közös tulajdonú földterületek használatára, valamint a földvásárlás finanszírozása volt a téma.

Afrikában bizonyíthat a magyar agrárágazat

Az elmúlt évtizedekben számos fejlesztés valósult meg Afrikában magyar szakemberek közreműködésével, s úgy tűnik, nem lesz ez másképp a közeljövőben sem. Nagy István agrárminiszter ugyanis sajtótájékoztatón jelentette be: megkezdték a kontinensen annak a mintafarm-hálózatnak a kiépítését, amely a magyar agrárágazat nyereségességét és a helybéliek boldogulását egyaránt szolgálja.

A Dunától keletre fekvő borvidékeken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegségét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal referencia-laboratóriuma 2019-ben a Hajós-Bajai borvidéken. Az illetékes kormányhivatalok szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket, emellett azonban a szőlő- és bortermelők tudatos, aktív részvétele is nélkülözhetetlen hazánk borvidékeinek megóvásához.

Az Unióban csak az agrárpolitika közös

Az eddigi legnagyobb érdeklődés mellett tartotta meg a BASF harmadik alkalommal az "Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért" című konferenciáját. Az MTA patinás épületében szervezett rendezvényre az agrárium legkülönbözőbb területeiről érkeztek szakemberek.

Az öntözéses gazdálkodást támogatja az agrártárca új törvényjavaslata

Az Országgyűlés elé került az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényjavaslat, amelynek a gazdák kérésének megfelelően egyik legfőbb alapelve, hogy az öntözés közérdek - közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel.

Csaknem 10 liter parlagfüvet tartalmazó, emberi fogyasztásra szánt készítményt zárolt a Nébih

Több hatósági ellenőrzés során összesen mintegy 10 liter illegálisan forgalmazott parlagfű terméket vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból és vettek hatósági zár alá a Nébih ellenőrei egy Zala megyei vállalkozásnál. A Parlagfű+ és Cseppecske+ néven forgalmazott termékeket – darabonként 50 ml-es fogyasztói kiszerelésben – számos bioboltban, valamint az interneten is árusította a cég.

Megkezdődött az egyeztetés a Balaton partvonalának új szabályozásáról

A Balaton partvonalát meghatározó eddigi jogszabályt új váltja fel, amelynek terveit a napokban kapta meg, és november 8-ig véleményezheti a 44 Balaton-parti település, valamint a Balatoni Szövetség (BSz) - közölte Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő BSz elnöke az MTI-vel kedden.

Alternatív növényajánlat Karcagról

Az alternatív növények kínálta lehetőségekről tanácskoztak Karcagon. A Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetében helyi és meghívott szakemberek tárgyaltak olyan növényekről és lehetőségeikről, amelyekkel a szokásostól eltérő adottságú talajokon is eredményes lehet a növénytermesztés.

Illegális virágok után nyomoztak

Sikeres földerítő kampányt hajtott végre a Fleuroselect hat európai országban az engedély nélkül szaporított licencdíjas egynyári dísznövényfajtákat termelő kertészetek kiszűrésére.