Back to top

Az élelmiszer harmadát kidobjuk

Más-más okokból, de a fejlett és a fejlődő országokban is óriási mértéket ölt az élelmiszer-pazarlás, amely felesleges környezetterhelést is jelent egyben. Mindez azért is nagy probléma, mert az élelmiszertermelés üvegházgáz-kibocsátása jelentős.

A probléma globális és olyan jelentős, hogy azt mondhatjuk: a megtermelt élelmiszer egyharmadát nem emberek eszik meg – mondta el lapunknak Robert van Otterdijk. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO szakértője erről az élelmiszerpazarlásról szóló konferencián beszélt, amelyet az OMÉK keretében rendeztek meg.

MMG - Az élelmiszer harmadát kidobjuk 2

 

Hozzátette: mindez azt jelenti, hogy kidobják, vagy állati takarmányként, komposztként hasznosítják, tehát valami egyéb felhasználás lesz a sorsa, nem az, amire szánták. Mindez különösen a környezetvédelem és a klímaváltozás szempontjából jelent nagy problémát. Az így végső soron a semmiért megtermelt élelmiszer ugyanis a világ üvegházgáz-kibocsátásának szignifikáns hányadát adja, vagyis hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Emellett ezen élelmiszermennyiség előállításához rengeteg erőforrást is fel kell használni, például termőföldet vagy vizet. Mindezt a semmiért – fogalmazott a szakértő.

Éppen ezért ezt a folyamatot meg kell állítani, és – felismerve, hogy ez egy nagy probléma – globális megoldást kell keresni Robert van Otterdijk szerint.

Az alacsony jövedelmű, kevésbé fejlett országokban az élelmiszer-veszteség jellemző, vagyis az élelmiszer véletlen, nem megfelelő kezelés miatt lesz fogyasztásra alkalmatlan, és ezért kell kidobni. Ennek oka a fejlesztések elégtelensége, a szegénység, amely miatt a termékpálya egésze, a feldolgozás és az élelmiszer elosztásának rendszere nem működik megfelelően.

Ezzel szemben az iparosodott világban, mint az Európai Unióban, és a hasonlóan fejlett országokban ezek a problémák nem léteznek – jegyezte meg a szakember. Az élelmiszerellátási lánc nagyon jól működik. Itt egészen más jelenség figyelhető meg: az élelmiszert, amely még alkalmas az emberi fogyasztásra, egyszerűen kidobják. Ez történhet a közétkeztetésben, az éttermekben és különösen a fogyasztóknál, a háztartások szintjén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

Emlékerdőt avattak

Az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából az Egererdő Zrt.-nél Felsőtárkány közelében egyhektáros emlékerdővel gyarapítják a fásított területeket. Az emlékerdő újabb állomása lehet a környékbeli kirándulásoknak.

Hazai méhlegelők (13. rész): fehér eper

Évtizedeken át jellegzetes fája volt a hazai tájnak a nem őshonos fehér eper. Mára szinte teljesen eltűnt, pedig több okból érdemes lenne ültetését újból felkarolni: kérge, levele, termése a gyógyászatban használatos, faanyaga kiváló szerszámnak, pálinkáshordónak és nem utolsósorban virágait látogatják a méhek a virágporáért

Elérhető közelségben a söripari fordulat

A nagy gyártók kizárólagos szerződéseinek feloldása után a kisüzemi főzdék nemcsak a vendéglátóhelyeken, hanem két-három év alatt az iparág egészében is elérhetnék a 20 százalékos piaci részesedést.

Csütörtöktől vetítik a mozik a Vad erdő, vad bércek című díjnyertes természetfilmet

Az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát mutatja be Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című díjnyertes természetfilmje, amelynek kibővített változata július 2-tól látható a mozikban.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.