Back to top

Az év dísznövénykertészei

Az OMÉK-on adta át ünnepélyes keretek között a Magyar Díszkertészet Szövetsége Szakmaközi Szervezet Az év dísznövénykertésze díjat a díszkertész-színpadon. Az idén az ágazatért és a zöld, virágos környezetért sok éve tevékenykedő négy kertész és vállalkozás érdemelte ki a szakma megbecsülését.

A Magyar Díszkertészet Szövetsége Szakmaközi Szervezet Az év dísznövénykertésze díjat adományozott Eke Sándor liliomtermelőnek, aki 33 éve saját kertészetében vágott liliomot termeszt, amit a környező országokban is szívesen vásárolnak. Mindig is hitt a közösség erejében, részt vett a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac, a Dísznövény Szövetség és a Magyar Kertészeti Tanács létrehozásában, a Hangya-típusú, termékpályás értékesítő szövetkezetek megszervezésében.

Eke Sándor Feldman Zsolt államtitkár és Hegedűs Gábor ügyvezető társaságában a díjátadón
Eke Sándor Feldman Zsolt államtitkár és Hegedűs Gábor ügyvezető társaságában a díjátadón
Fotó: Pap Edina

Ma, amikor a gazdaságátadás sokak számára gondot okoz, természetes számára, hogy kertészetét gyermekei viszik tovább.

Az év dísznövénykertésze díjat adományozta a szövetség a Gurisatti Péternek és Gurisatti Gábornak, akik a szülők által a 1986-ban alapított vegyes profilú faiskolát 2007-től átvették, és zömmel lombhullató sor- és parkfákat termelő faiskolává alakították, fejlesztették Kőszegen. A 30 hektáros üzemből 4,5 hektár a folyamatosan bővülő, intenzív konténertelep, ami a díszfaiskolai termékek értékesítésének időszaki jellegét hivatott mérsékelni. A Gurisatti Faiskola termékeinek fele hazánkban, másik fele külföldön talál gazdára.

Faiskolájukban termelt fákkal hozzájárulnak környezetünk, településeink szépítéséhez, még zöldebbé, élhetőbbé tételéhez.

Sokat tesznek azért, hogy unokáink számára zöld, élhető környezetet hagyjunk örökül.

Az év dísznövénykertésze díjat kapta Kiss Tímea, a Főkert Nonprofit Zrt. dísznövénytermesztő-telepének vezetője, aki nagy elhivatottsággal és szakmailag felkészülten, felelősségteljesen,

eredményesen irányítja a főváros zöldfelületein évente kiültetésre kerülő több mint negyedmillió virág előállítását.

Kiss Tímea átveszi Az év dísznövénykertésze díjat
Kiss Tímea átveszi Az év dísznövénykertésze díjat
Fotó: Pap Edina
A kertészeti szakképzésben végzett áldozatos és felelősségteljes munkájáért vehette ét az idén Az év dísznövénykertész oktatója díjat Kutas Péter, a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola szaktanára és a nagykátai Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola óraadó tanára. A mérnök-tanár szakember a tankertészet működésének motorja,

a szakmai versenyeken az általa fölkészített diákok mindig sikeresen szerepelnek,

hangzott el a méltatásban.

Az év dísznövénykertész oktatója Kutas Péter
Az év dísznövénykertész oktatója Kutas Péter
Fotó: Pap Edina

A díjakat Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, valamint Hegedűs Gábor a szakmaközi szervezet ügyvezetője adta át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.