Back to top

Az év dísznövénykertészei

Az OMÉK-on adta át ünnepélyes keretek között a Magyar Díszkertészet Szövetsége Szakmaközi Szervezet Az év dísznövénykertésze díjat a díszkertész-színpadon. Az idén az ágazatért és a zöld, virágos környezetért sok éve tevékenykedő négy kertész és vállalkozás érdemelte ki a szakma megbecsülését.

A Magyar Díszkertészet Szövetsége Szakmaközi Szervezet Az év dísznövénykertésze díjat adományozott Eke Sándor liliomtermelőnek, aki 33 éve saját kertészetében vágott liliomot termeszt, amit a környező országokban is szívesen vásárolnak. Mindig is hitt a közösség erejében, részt vett a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac, a Dísznövény Szövetség és a Magyar Kertészeti Tanács létrehozásában, a Hangya-típusú, termékpályás értékesítő szövetkezetek megszervezésében.

Eke Sándor Feldman Zsolt államtitkár és Hegedűs Gábor ügyvezető társaságában a díjátadón
Eke Sándor Feldman Zsolt államtitkár és Hegedűs Gábor ügyvezető társaságában a díjátadón
Fotó: Pap Edina

Ma, amikor a gazdaságátadás sokak számára gondot okoz, természetes számára, hogy kertészetét gyermekei viszik tovább.

Az év dísznövénykertésze díjat adományozta a szövetség a Gurisatti Péternek és Gurisatti Gábornak, akik a szülők által a 1986-ban alapított vegyes profilú faiskolát 2007-től átvették, és zömmel lombhullató sor- és parkfákat termelő faiskolává alakították, fejlesztették Kőszegen. A 30 hektáros üzemből 4,5 hektár a folyamatosan bővülő, intenzív konténertelep, ami a díszfaiskolai termékek értékesítésének időszaki jellegét hivatott mérsékelni. A Gurisatti Faiskola termékeinek fele hazánkban, másik fele külföldön talál gazdára.

Faiskolájukban termelt fákkal hozzájárulnak környezetünk, településeink szépítéséhez, még zöldebbé, élhetőbbé tételéhez.

Sokat tesznek azért, hogy unokáink számára zöld, élhető környezetet hagyjunk örökül.

Az év dísznövénykertésze díjat kapta Kiss Tímea, a Főkert Nonprofit Zrt. dísznövénytermesztő-telepének vezetője, aki nagy elhivatottsággal és szakmailag felkészülten, felelősségteljesen,

eredményesen irányítja a főváros zöldfelületein évente kiültetésre kerülő több mint negyedmillió virág előállítását.

Kiss Tímea átveszi Az év dísznövénykertésze díjat
Kiss Tímea átveszi Az év dísznövénykertésze díjat
Fotó: Pap Edina
A kertészeti szakképzésben végzett áldozatos és felelősségteljes munkájáért vehette ét az idén Az év dísznövénykertész oktatója díjat Kutas Péter, a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola szaktanára és a nagykátai Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola óraadó tanára. A mérnök-tanár szakember a tankertészet működésének motorja,

a szakmai versenyeken az általa fölkészített diákok mindig sikeresen szerepelnek,

hangzott el a méltatásban.

Az év dísznövénykertész oktatója Kutas Péter
Az év dísznövénykertész oktatója Kutas Péter
Fotó: Pap Edina

A díjakat Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, valamint Hegedűs Gábor a szakmaközi szervezet ügyvezetője adta át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Mi vár ránk a tavalyi ellentmondásos szőlőszezon után?

A lisztharmatnak a korai kitavaszodás kedvezett, a peronoszpórának a csapadékos május, a botrítisznek pedig mindez együtt… Mi vár ránk ezek után az idén? Jól tesszük, ha bármilyen meglepetésre felkészülünk, lélekben és szakmailag egyaránt.

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

Változnak az uniós támogatások

Jelentős változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak az új európai uniós támogatási időszakban, és azt már most biztosra vehetik a termelők, hogy csak akkor juthatnak majd területalapú támogatáshoz, ha eleget tesznek a környezeti szempontból előnyös gazdálkodás feltételeinek - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Hatékony fegyver a varasodás ellen

Az idei szezontól egy újabb hatásos eszköz kerül az alma- és körtetermesztők kezébe, engedélyt kapott a Luna Care fungicid. A Bayer Hungária Kft. legújabb készítménye a varasodás és a lisztharmat ellen jelent ezentúl megbízható védelmet – hallhattuk a cég Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán.