Back to top

Az év dísznövénykertészei

Az OMÉK-on adta át ünnepélyes keretek között a Magyar Díszkertészet Szövetsége Szakmaközi Szervezet Az év dísznövénykertésze díjat a díszkertész-színpadon. Az idén az ágazatért és a zöld, virágos környezetért sok éve tevékenykedő négy kertész és vállalkozás érdemelte ki a szakma megbecsülését.

A Magyar Díszkertészet Szövetsége Szakmaközi Szervezet Az év dísznövénykertésze díjat adományozott Eke Sándor liliomtermelőnek, aki 33 éve saját kertészetében vágott liliomot termeszt, amit a környező országokban is szívesen vásárolnak. Mindig is hitt a közösség erejében, részt vett a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac, a Dísznövény Szövetség és a Magyar Kertészeti Tanács létrehozásában, a Hangya-típusú, termékpályás értékesítő szövetkezetek megszervezésében.

Eke Sándor Feldman Zsolt államtitkár és Hegedűs Gábor ügyvezető társaságában a díjátadón
Eke Sándor Feldman Zsolt államtitkár és Hegedűs Gábor ügyvezető társaságában a díjátadón
Fotó: Pap Edina

Ma, amikor a gazdaságátadás sokak számára gondot okoz, természetes számára, hogy kertészetét gyermekei viszik tovább.

Az év dísznövénykertésze díjat adományozta a szövetség a Gurisatti Péternek és Gurisatti Gábornak, akik a szülők által a 1986-ban alapított vegyes profilú faiskolát 2007-től átvették, és zömmel lombhullató sor- és parkfákat termelő faiskolává alakították, fejlesztették Kőszegen. A 30 hektáros üzemből 4,5 hektár a folyamatosan bővülő, intenzív konténertelep, ami a díszfaiskolai termékek értékesítésének időszaki jellegét hivatott mérsékelni. A Gurisatti Faiskola termékeinek fele hazánkban, másik fele külföldön talál gazdára.

Faiskolájukban termelt fákkal hozzájárulnak környezetünk, településeink szépítéséhez, még zöldebbé, élhetőbbé tételéhez.

Sokat tesznek azért, hogy unokáink számára zöld, élhető környezetet hagyjunk örökül.

Az év dísznövénykertésze díjat kapta Kiss Tímea, a Főkert Nonprofit Zrt. dísznövénytermesztő-telepének vezetője, aki nagy elhivatottsággal és szakmailag felkészülten, felelősségteljesen,

eredményesen irányítja a főváros zöldfelületein évente kiültetésre kerülő több mint negyedmillió virág előállítását.

Kiss Tímea átveszi Az év dísznövénykertésze díjat
Kiss Tímea átveszi Az év dísznövénykertésze díjat
Fotó: Pap Edina
A kertészeti szakképzésben végzett áldozatos és felelősségteljes munkájáért vehette ét az idén Az év dísznövénykertész oktatója díjat Kutas Péter, a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola szaktanára és a nagykátai Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola óraadó tanára. A mérnök-tanár szakember a tankertészet működésének motorja,

a szakmai versenyeken az általa fölkészített diákok mindig sikeresen szerepelnek,

hangzott el a méltatásban.

Az év dísznövénykertész oktatója Kutas Péter
Az év dísznövénykertész oktatója Kutas Péter
Fotó: Pap Edina

A díjakat Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, valamint Hegedűs Gábor a szakmaközi szervezet ügyvezetője adta át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melegedés miatt fajtaváltás: klímaváltozás és a szőlőtermesztés

A klímaváltozásnak a szőlőtermesztésre és a borászati technológiára gyakorolt hatását boncolgatták az idei, immár harmadik Szőlész-Borász Konferencia előadói a Szent István Egyetem budai campusán.

Megfázás, meghűlés megelőzésében és kezelésében nagy segítség a hazai gyógynövény

A hideg idő beköszöntével igen gyakori a megfázás, meghűlés. A betegségek megelőzése és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és a Magyarországon termett gyógynövényekkel orvosolhatóak. A hazai fogyasztók nagy kedvencei a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó, amelyek gyűjtése és termesztése a munkaerőhiány miatt komoly veszélybe került.

Neves nemzetközi borászati elismerésben részesítették Szepsy Istvánt

Magyar borászként elsőként érdemelte ki Szepsy István a Walter Scheel életműdíjat. A rangos nemzetközi kitüntetés, a magyar bor szempontjából is hatalmas siker.

Védtelenek vagyunk? - Véget ért a szezon, de van mit elemezni

Véget ért a növényvédelmi szezon, de nem múlt el nyomtalanul: amelyik károsítókból sok volt az idén, arra a következő évben is bizton számíthatunk, pláne, ha szinte semmilyen hatékony növényvédő szer nincs a kezünkben a megfékezésükre. A talajlakó kártevőkkel sajnos ez a helyzet, mégsem vagyunk azonban teljesen védtelenek.

Ön is mindig kiirtja a gyomokat? Lehet, hogy rosszul teszi

A gyomnövények nem feltétlenül okoznak gondot, egy új kutatás szerint akár hasznosak is lehetnek.

Amivel érdemes kiváltani a krumplit

Régen a szegények krumplija volt, ma a nagyvilág elegáns éttermeiben homár, lazac, fésűkagyló, szarvasgomba társaságában tálalják. A teljesen igénytelen, olcsó zöldséget csodanövénynek tartják. Ez a csicsóka.

„Aggasztóan” fogynak a rovarok és a pókok Németországban

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken – állítják kutatók, akik szerint az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az „aggasztó” mutatókért.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.

Dokumentumfilm mutatja be a Janka Tanya autista fiataljait

A Hosszú út című film a tótvázsonyi segítő közösségben élő sérült fiatalok mindennapjairól készült, a társadalmi beilleszkedés bátorító példájáról szól. A dokumentumfilm létrejöttét a SPAR támogatása tette lehetővé.

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.