0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az év dísznövénykertészei

Az OMÉK-on adta át ünnepélyes keretek között a Magyar Díszkertészet Szövetsége Szakmaközi Szervezet Az év dísznövénykertésze díjat a díszkertész-színpadon. Az idén az ágazatért és a zöld, virágos környezetért sok éve tevékenykedő négy kertész és vállalkozás érdemelte ki a szakma megbecsülését.

A Magyar Díszkertészet Szövetsége Szakmaközi Szervezet Az év dísznövénykertésze díjat adományozott Eke Sándor liliomtermelőnek, aki 33 éve saját kertészetében vágott liliomot termeszt, amit a környező országokban is szívesen vásárolnak. Mindig is hitt a közösség erejében, részt vett a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac, a Dísznövény Szövetség és a Magyar Kertészeti Tanács létrehozásában, a Hangya-típusú, termékpályás értékesítő szövetkezetek megszervezésében.

Ma, amikor a gazdaságátadás sokak számára gondot okoz, természetes számára, hogy kertészetét gyermekei viszik tovább.

Az év dísznövénykertésze díjat adományozta a szövetség a Gurisatti Péternek és Gurisatti Gábornak, akik a szülők által a 1986-ban alapított vegyes profilú faiskolát 2007-től átvették, és zömmel lombhullató sor- és parkfákat termelő faiskolává alakították, fejlesztették Kőszegen. A 30 hektáros üzemből 4,5 hektár a folyamatosan bővülő, intenzív konténertelep, ami a díszfaiskolai termékek értékesítésének időszaki jellegét hivatott mérsékelni. A Gurisatti Faiskola termékeinek fele hazánkban, másik fele külföldön talál gazdára.

Faiskolájukban termelt fákkal hozzájárulnak környezetünk, településeink szépítéséhez, még zöldebbé, élhetőbbé tételéhez.

Sokat tesznek azért, hogy unokáink számára zöld, élhető környezetet hagyjunk örökül.

Az év dísznövénykertésze díjat kapta Kiss Tímea, a Főkert Nonprofit Zrt. dísznövénytermesztő-telepének vezetője, aki nagy elhivatottsággal és szakmailag felkészülten, felelősségteljesen,

eredményesen irányítja a főváros zöldfelületein évente kiültetésre kerülő több mint negyedmillió virág előállítását.

A kertészeti szakképzésben végzett áldozatos és felelősségteljes munkájáért vehette ét az idén Az év dísznövénykertész oktatója díjat Kutas Péter, a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola szaktanára és a nagykátai Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola óraadó tanára. A mérnök-tanár szakember a tankertészet működésének motorja,

a szakmai versenyeken az általa fölkészített diákok mindig sikeresen szerepelnek,

hangzott el a méltatásban.

A díjakat Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, valamint Hegedűs Gábor a szakmaközi szervezet ügyvezetője adta át.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu